“Крајина гроуп” закочила набавку пренаталних тестова

Набавка пренаталних тестова Универзитетског клиничког центра Републике Српске поново је закочена након што је усвојена жалба компаније „Крајина гроуп“ из Бањалуке на одлуку УКЦ да одбаци њихову жалбу.

Република Српска 21.03.2024 | 15:34
“Крајина гроуп” закочила набавку пренаталних тестова

Конкретно, „Крајина гроуп“ је у јануару ове године, након што је Универзитетски клинички центар Републике Српске измијенио тендерску документацију за набавку неинвазивних пренаталних тестова за труднице којом је продужио рок за достављање понуда уложила жалбу на овај тендер.

С друге стране, УКЦ РС одлучује да њихову жалбу одбаци тврдећи да је неблаговремена, иако се „Крајина Гроуп“ жалио пети дан након објаве исправке обавјештења о набавци, док је законски рок десет дана.

„Спорним закључком уговорни орган одбацује жалбу као неблаговремену, а улази у разматрање жалбених навода, чиме је обесмислио сопствени закључак“, истиче „Крајина гроуп“ у жалби.

Како наглашавају, умјесто да обустави поступак, Клинички центар је свјесно приступио отварању понуда и довео у питање легитимитет цјелокупног поступка.

Појашњења ради, у овом предузећу тврде да УКЦ није испоштовао суспензивно дејство жалбе којим је предвиђено да се сви поступци набавке обуставе за вријеме трајања жалбеног поступка.

Такође, ова компанија у жалби наводи и да је УКЦ одбацио њихову жалбу закључком да је неблаговремена, а образложењем као недопуштену, што је, како кажу, значајна повреда закона.

Супротно томе, УКЦ у свом изјашњењу наглашава да је жалилац имао пет мјесеци да се упозна са тендерском документацијом и достави понуду, те да жалба са аспекта њене садржине није дозвољена.

„Уговорни орган је одржао јавно отварање понуда и запримио четири благовремене понуде, чиме се створила прилика да се оконча поступак набавке који је од самог почетка праћен опструкцијама, а који је од изузетног значаја“, наводе у УКЦ.

Ипак, у Канцеларији за разматрање жалби БиХ наводе да је компанија „Крајина гроуп“ правилно указала на контрадикторност диспозитива и образложења спорног закључка.

„У поновном поступку уговорни орган је дужан правилно и потпуно утврдити чињенично стање у вези са процесним претпоставкама за изјављивање жалбе поступајући по жалби истог жалиоца која је изјављена на исправку обавјештења о набавци, уважавајући став КРЖ БиХ, те правилно и законито примијенити одредбе Закона о јавним набавкама“, истакнуто је у образложењу Канцеларије.

Важно је напоменути и то да је, Фонд здравственог осигурања РС одлучио да рефундира пренаталне тестове , управо зато што УКЦ РС није, због жалби, окончао поступак набавке.

Конкренто, у Фонду су раније изјавили да ће трудницама бити рефундирани трошкови за пренаталне тестове у износу од 700 марака, уколико трудница има препоруку гинеколога из здравствене установе која има уговор с њима.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УКЦ

21.03.2024 17:17

Сви у УКЦ коментаришу да Стевандић И Шкрбић стоји иза Крајина груп и из УКЦ су украли милионе , Само чекамо да се промјени ова власт па да овог Маринковића и Стевандица и Шкрбица видимо у затвору

ОДГОВОРИТЕ