“Krajina group” zakočila nabavku prenatalnih testova

Nabavka prenatalnih testova Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ponovo je zakočena nakon što je usvojena žalba kompanije „Krajina group“ iz Banjaluke na odluku UKC da odbaci njihovu žalbu.

Republika Srpska 21.03.2024 | 15:34
“Krajina group” zakočila nabavku prenatalnih testova

Konkretno, „Krajina group“ je u januaru ove godine, nakon što je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske izmijenio tendersku dokumentaciju za nabavku neinvazivnih prenatalnih testova za trudnice kojom je produžio rok za dostavljanje ponuda uložila žalbu na ovaj tender.

S druge strane, UKC RS odlučuje da njihovu žalbu odbaci tvrdeći da je neblagovremena, iako se „Krajina Group“ žalio peti dan nakon objave ispravke obavještenja o nabavci, dok je zakonski rok deset dana.

„Spornim zaključkom ugovorni organ odbacuje žalbu kao neblagovremenu, a ulazi u razmatranje žalbenih navoda, čime je obesmislio sopstveni zaključak“, ističe „Krajina group“ u žalbi.

Kako naglašavaju, umjesto da obustavi postupak, Klinički centar je svjesno pristupio otvaranju ponuda i doveo u pitanje legitimitet cjelokupnog postupka.

Pojašnjenja radi, u ovom preduzeću tvrde da UKC nije ispoštovao suspenzivno dejstvo žalbe kojim je predviđeno da se svi postupci nabavke obustave za vrijeme trajanja žalbenog postupka.

Takođe, ova kompanija u žalbi navodi i da je UKC odbacio njihovu žalbu zaključkom da je neblagovremena, a obrazloženjem kao nedopuštenu, što je, kako kažu, značajna povreda zakona.

Suprotno tome, UKC u svom izjašnjenju naglašava da je žalilac imao pet mjeseci da se upozna sa tenderskom dokumentacijom i dostavi ponudu, te da žalba sa aspekta njene sadržine nije dozvoljena.

„Ugovorni organ je održao javno otvaranje ponuda i zaprimio četiri blagovremene ponude, čime se stvorila prilika da se okonča postupak nabavke koji je od samog početka praćen opstrukcijama, a koji je od izuzetnog značaja“, navode u UKC.

Ipak, u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH navode da je kompanija „Krajina group“ pravilno ukazala na kontradiktornost dispozitiva i obrazloženja spornog zaključka.

„U ponovnom postupku ugovorni organ je dužan pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u vezi sa procesnim pretpostavkama za izjavljivanje žalbe postupajući po žalbi istog žalioca koja je izjavljena na ispravku obavještenja o nabavci, uvažavajući stav KRŽ BiH, te pravilno i zakonito primijeniti odredbe Zakona o javnim nabavkama“, istaknuto je u obrazloženju Kancelarije.

Važno je napomenuti i to da je, Fond zdravstvenog osiguranja RS odlučio da refundira prenatalne testove , upravo zato što UKC RS nije, zbog žalbi, okončao postupak nabavke.

Konkrento, u Fondu su ranije izjavili da će trudnicama biti refundirani troškovi za prenatalne testove u iznosu od 700 maraka, ukoliko trudnica ima preporuku ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor s njima.

(Capital)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UKC

21.03.2024 17:17

Svi u UKC komentarišu da Stevandić I Škrbić stoji iza Krajina grup i iz UKC su ukrali milione , Samo čekamo da se promjeni ova vlast pa da ovog Marinkovića i Stevandica i Škrbica vidimo u zatvoru

ODGOVORITE