Дачић разговарао о важним питањима са Лавровом

- Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је да је данас разговарао са својим руским колегом Сергејем Лавровом о најважнијим питањима која су од судбинског значаја за Србију попут питања о енергетици и снабдевања гасом.

Србија 21.03.2024 | 14:18
Дачић разговарао о важним питањима са Лавровом

"Знате да се одиграва пријатељска фудбалска утакмица између Русије и Србије и у тим комуникацијама које сам имао са министром Лавровом када смо се чули око саднице Савета безбедности око КиМ он ме је позвао да заједно посматрамо утакмицу и на његов позив сам ја дошао" , рекао је Дачић у изјави за медије.

Он је додао да је са Лавровом разговарао о бројним билатералним питањима и да је му је још једном захвалио на чврстом и принципијелном ставу око Косова и Метохије.

"За нас је то од виталног значаја. Од виталног значаја је да знамо да у Савету безбедности имамо један сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и који ће увек бити за питање територијалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да се односи Србије и Русије базирају на веома високом нивоу међусобног поверења и личних односа између председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина.

Дачић је нагласио да су добро познате позиције Србије и када је реч о рату у Украјини, сукобу у Гази, али и када је реч о многим другим темама на међународном политичком плану.

"Ми имамо читав низ неких веома конкретних ствари где очекујемо помоћ од Русије. Русија је иницирала у понедељак средницу Савета безбедности поводом 25 година од бомбардовања Србије", рекао је Дачић.

Додао је да је упитно да ли ће те седнице уопште бити јер како је рекао, западне земље желе да те седнице не буде, али да ће уколико до ње дође, он у име Србије учествовати.

"Када је реч о Савету безбедности, Лавров ми је рекао да постоји договор између пет сталних чланица, да не оспоравају једна другој када неко тражи седницу. И да је то тако у последњих пет година. Међутим, ми са друге стране имамо најаве од западних земаља са поруком 'немојте џабе да долазите', у смислу тога да седнице вероватно неће бити", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је у интересу Србије да сачува све пријатеље како би нам помогли у заштити наших најсветијих интереса на Косову и Метохији.

Дачић је истакао да Србија пред СБ УН не иде како би била арбитар у међународним односима великих сила, него да прича о њеним проблемима, о  бомбардовању, и како је рекао, о илегалној акцији којом је порушен систем УН и када су страдали цивили на територији бивше СР Југославије. 

Дачић је рекао и да је Србија под великим притиском да уведе санкције Русији.

"Због свега тога је битно и значи у овој реалној ситуацији, могућности за економску сарадњу и економске пројекте који су уопште могући да се реализују. Оно што на чему сигурно треба да наставимо да радимо, то је питање снабдевања гасом", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је договор председника Вучића и Путина о снабдевању гасом потписан до 2025. године и да је важно да се продужи.

"Ту је и питање складиштења гаса, проширења капацитета, питање учешћа руских фирми у неким инфраструктурним пројектима на пољу електропривреде - хидроелектрана Ђердап, употреба нуклеарне енергије у медицинске сврхе. Сада би требало видети шта је од свега тога могуће у овим постојећим околностима које нажалост не зависе од нас", рекао је Дачић.

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

21.03.2024 14:30

40 година ти разговараш и паметујеш а ми се никако ријешити проблема и увјек некаква криза ,само за тебе и теби сличним добро, што прије неколико дана један господин каже Шешељу, де богати гдје си ти бранио Србе њих више нема тако и ти Дачићу, скини се једном са грбаче народа и свака власт теби одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

21.03.2024 17:50

овај слобин нам и даље кроји капу, а изгледа, и судбину

Name

Кме кме

21.03.2024 14:58

Дациц премијер хахаххаххахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.03.2024 05:10

Макни се вец једном ти и они сендвицари маму вам васу

Name

Микаца

22.03.2024 06:59

Путин и Медедов

Name

Логицно

21.03.2024 19:20

Србија је суверена неутрална дрзава.

ОДГОВОРИТЕ