Санкције диктирају кредитирања на ино тржиштима

- Санкције водећим политичарима Републике Српске, али и трендови у вези с усклађености прихода и расхода у наредном периоду одредиће могућност кредитирања на иностраним тржиштима, сматра економиста Миленко Станић.

Република Српска 21.03.2024 | 08:11
Санкције диктирају кредитирања на ино тржиштима

Станић је за "Независне новине" рекао да рејтинг није промијењен из претходног периода, те да је он процјена тренутне ситуације на бази прегледа, прилива и одлива финансијских средстава.

"Тренутно пуњење буџета је уредно и ту нема никаквих проблема, али оно што ревизија није процјењивала јесу будући трендови кретања у вези с усклађености прихода и расхода у будућем периоду. Ту је проблем који се очекује за Републику Српску јер је у буџету планирано око 810 милиона КМ кредитних средстава за покриће буџета из иностраних задужења, и ту ће бити огроман проблем. Они нису процјењивали политички аспект притисака који се врше на Српску, односно затвореност међународних тржишта и то ће бити огроман проблем", истакао је Станић.

Према његовим ријечима, тренутни кредитни рејтинг Републике Српске је на средњем нивоу.

"Није ни најлошији, али је далеко од најповољнијег. Процјене будућих кретања нису узете у обзир и то се очекује у току ове године с обзиром на санкције које су уведене нашим водећим функционерима од стране САД и Велике Британије. То озбиљно може да пољуља фискалну стабилност, односно буџетску стабилност", нагласио је Станић у изјави Независним.

 Министарство финансија Републике Српске је саопштило да је Агенција за оцјену кредитног рејтинга "Мудис" извршила анализу финансијског стања Српске, те потврдила кредитни рејтинг Б3 са стабилним изгледима, што указује да је Република Српска задржала повољне индикаторе економске стабилности.

"У анализи економске и институционалне снаге, као и оцјене јавних финансија, похваљују се институционалне активности које су довеле до раста пореских прихода који је омогућио да се та средства усмјере за подршку младима, пензионерима, те широкој категорији друштвено осјетљивих породица, укључујући одређену категорију незапослених родитеља", навели су из Министарства финансија.

(БН) Фото: Архива

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мурија

21.03.2024 13:17

Пропаде онда бурлетова екоеконом.његова економија се састоји само кредити и задузења,унистице РС до темеља!

ОДГОВОРИТЕ