Sankcije diktiraju kreditiranja na ino tržištima

- Sankcije vodećim političarima Republike Srpske, ali i trendovi u vezi s usklađenosti prihoda i rashoda u narednom periodu odrediće mogućnost kreditiranja na inostranim tržištima, smatra ekonomista Milenko Stanić.

Republika Srpska 21.03.2024 | 08:11
Sankcije diktiraju kreditiranja na ino tržištima

Stanić je za "Nezavisne novine" rekao da rejting nije promijenjen iz prethodnog perioda, te da je on procjena trenutne situacije na bazi pregleda, priliva i odliva finansijskih sredstava.

"Trenutno punjenje budžeta je uredno i tu nema nikakvih problema, ali ono što revizija nije procjenjivala jesu budući trendovi kretanja u vezi s usklađenosti prihoda i rashoda u budućem periodu. Tu je problem koji se očekuje za Republiku Srpsku jer je u budžetu planirano oko 810 miliona KM kreditnih sredstava za pokriće budžeta iz inostranih zaduženja, i tu će biti ogroman problem. Oni nisu procjenjivali politički aspekt pritisaka koji se vrše na Srpsku, odnosno zatvorenost međunarodnih tržišta i to će biti ogroman problem", istakao je Stanić.

Prema njegovim riječima, trenutni kreditni rejting Republike Srpske je na srednjem nivou.

"Nije ni najlošiji, ali je daleko od najpovoljnijeg. Procjene budućih kretanja nisu uzete u obzir i to se očekuje u toku ove godine s obzirom na sankcije koje su uvedene našim vodećim funkcionerima od strane SAD i Velike Britanije. To ozbiljno može da poljulja fiskalnu stabilnost, odnosno budžetsku stabilnost", naglasio je Stanić u izjavi Nezavisnim.

 Ministarstvo finansija Republike Srpske je saopštilo da je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Mudis" izvršila analizu finansijskog stanja Srpske, te potvrdila kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima, što ukazuje da je Republika Srpska zadržala povoljne indikatore ekonomske stabilnosti.

"U analizi ekonomske i institucionalne snage, kao i ocjene javnih finansija, pohvaljuju se institucionalne aktivnosti koje su dovele do rasta poreskih prihoda koji je omogućio da se ta sredstva usmjere za podršku mladima, penzionerima, te širokoj kategoriji društveno osjetljivih porodica, uključujući određenu kategoriju nezaposlenih roditelja", naveli su iz Ministarstva finansija.

(BN) Foto: Arhiva

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Murija

21.03.2024 13:17

Propade onda burletova ekoekonom.njegova ekonomija se sastoji samo krediti i zaduzenja,unistice RS do temelja!

ODGOVORITE