Стигло прољеће, а зиме није било: Шта нас чека на љето?

Ове године зиму скоро да нисмо ни осјетили. Неколико дана око нуле, снијег у покушају и мало хладног вјетра, много је далеко од зима какве су некад биле. И какве су, на крају крајева, нормалне за ово поднебље. Или се ствари, можда, мијењају?

Регион 20.03.2024 | 20:10
Стигло прољеће, а зиме није било: Шта нас чека на љето?

Иако овакво вријеме многима прија, а реално је добро и за наше џепове, јер смањује трошкове за гријање и зимску гардеробу, постојии друга страна медаље. Умор, несаница, нервоза и све оне здравствене тегобе које се јављају када временске прилике забораве у којем се годишњем добу налазе.

Да ли је то наша "нова нормалност" на коју ћемо,  жељели то или не, морати да се навикнемо и какво нас вријеме очекује у нарених неколико мјесеци?

Метеоролог Еуронеwса Љубица Гојковић каже да смо ову годину почели са топлотним таласом који нам је најавио да је пред нама још једна екстремно топла година.

"2023. била је година екстрема, међутим прва три месеца 2024. показала су да ипак може још горе. Одступање средње температуре ваздуха од просека у јануару било је око 2 степена, док је у фебруара просечно одступање на територији целе Србије било око 8 степени. Цео фебруар окарактерисан је као топао и екстремно топао, а топлотни талас је трајао скоро цео месец. Фебруар 2024. званично је најтоплији од почетка метеоролошких мерења, не само у Србији већ на глобалном нивоу", казала је она.

Према ријечима Ане Вуковић Вимић са Пољопривредног факултета у Београду, у периоду између 2041. и 2060. температура ће бити виша за око 3 ºЦ.

"Услед даље дестабилизације климатског система Земље, па и услова код нас, можемо очекивати и учесталије пробијање екстрема",  рекла је она за портал Клима 011.

"Ипак, овакав фебруар неће постати нормала, већ ће се чешће јављати, а некада у будућности имаће и још већа одступања".

Тренд екстремно топлог времена наставио се и у марту, а глобални прогностички модели већ сада најављују топао април, каже Љубица Гојковић.

"Дугорочни прогностички модели за април најављују натпросечно топло време, а одступање од нормале кретаће се између 3 и 7 степени. Подсећамо да је просечна максимална температура у априлу између 14 и 21 степен. То значи да ће се температура већ у априлу кретати преко 25. подељка", навела је она.

(Еуронеwс)  Фото: Тањуг/Владимир Шпорчић

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

20.03.2024 20:38

Цека нас најтоплије љето од поцетка мјерења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

21.03.2024 06:02

Шта нас чека "љетос"? Не чека ништа, то љето је прошло.

Name

Ре БЛ

21.03.2024 07:49

За тебе нема непознате теме. Свезналица, и нема гдје те нема. "Олади" мало.

Name

Па

20.03.2024 22:48

Цека нас зло и наопако ето ста нас цека,па после свега тога на јесен цијене воца и поврца до небеса….сигурно неце бити ниста добро 🙆‍♀️

ОДГОВОРИТЕ