Политички подобни убиру кирију од институција БиХ

Институције БиХ годишње за закуп 78.000 квадратних метара пословних просторија, гаража, паркинга и складишта плаћају скоро осам милиона марака. Цијена закупа креће се од 20 фенинга по квадратном метру колико се даје за изнајмљивање простора и објеката на граничним прелазима, па до 38 КМ по квадрату колико плаћа Агенција за државну службу БиХ у Сарајеву.

Република Српска 20.03.2024 | 19:59
Политички подобни убиру кирију од институција БиХ

Према подацима Службе за заједничке послове институција БиХ, рекордер по укупном издвајању је Управа за индиректно опорезивање која годишње за кирију даје непуних 1,9 милион КМ, а послије УИО највише средстава за смјештај издваја Дирекција за координацију полицијских тијела – 701.136 КМ годишње, те Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) која за кирију годишње плаћа 516.210 КМ.

Слиједи Институт за мјеритељство који годишње за кирију издваја 450.636 КМ, а потом Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА) која годишње за закуп плаћа 379.060 КМ.

Центар за уклањање мина БиХ за кирију плаћа 358.859 КМ, док Предсједништво БиХ које има своју зграду за закуп плаћа 268.592 КМ. Од тог износа скоро половину или прецизније 130.000 КМ даје за изнајмљивање ВИП салона на аеродромима.

Остале институције годишње за кирије дају ниже износе, а неке су „стамбена питања“ ријешиле куповином објеката за свој смјештај које је веома често праћено сумњивим тендерима и окончано куповином зграда и објеката од лица блиских владајућим функционерима.

УИО „пикирао“ Радишићев, а СИПА Ђурићев објекат
У посљедње вријеме пажњу јавности највише заокупља јавни конкурс за куповину објекта за сједиште Централног уреда и Регионалне канцеларије УИО у Бањалуци. Истини за вољу, постоји потреба УИО да ријеши питање смјештаја у Бањалуци и за то је Савјет министара одобрио невјероватних 70 милиона КМ. Проблем је што се годинама уназад отворено говори да ће се УИО уселити у објекат фирме „Гранд Траде“ контроверзног бизнисмена Милета Радишића, кума Милорада Додика.

Посљедњи покушај да се то и деси пропао је крајем 2021. године када су због недостатка новца одбили понуду „Гранд трејда“ који је за поменути објекат тражио 100 милиона марака. Конкурс је поново расписан у децембру прошле године, затворен је половином јануара, а отварање понуда и одлука очекује се половином априла. УИО је за куповину простора обезбиједила 70 милиона КМ и судећи по конкурсу, испоставило се да пословни објекат „Гранд трејд“ једини има такав објекат у Бањој Луци.

Слична ситуација када је у питању куповина објекта је и са конкурсом који је расписала СИПА, само што је у питању вишеструко мање новца или „тричавих“ 5,8 милиона КМ. Ова институција расписала је тендер за куповину објекта за смјештај Регионалне канцеларије Бањалука. Савјет министара БиХ половином прошле године одобрио је 5,8 милиона КМ за те намјене, а према спецификацији објекта наведеној у тендеру кристално је јасно да је СИПА пикирала куповину објекта грађевинског предузећа „Крајина“ у којем је сада смјештена и гдје је годинама плаћала мјесечни закуп 21.303 КМ без ПДВ-а, а посљедњих година је смањен на 15.977 КМ без ПДВ-а. Власник ГП „Крајина“ је бивши дугогодишњи предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

Интеграл изградио зграду за СИПА
Државна агенција за истраге и заштиту БиХ 2010. године је уселила у своје просторије у Источном Сарајеву.

Објекат је плаћен више од 28 милиона КМ, а намјенски га је градила фирма Интеграл у власништву покојног Слободана Станковића који је словио за бизнисмена јако блиског актуелног владајућој структури у РС.

То нису једине институције које су пазариле објекте од ГП „Крајина“. Стамбено питање куповином пословног простора од фирме Борка Ђурића прије скоро деценију ријешиле су Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета (ХЕА) и Омбудсман за људска права БиХ, као и регионална канцеларије Управе за заштиту здравља биља, Института за интелектуално власништво и Агенције за унапређење страних инвестиција.

БХДЦА плаћала кирију 60.053 КМ

Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА) од 2009. до 2019. године плаћала је бањалучкој фирми „Еуромедиц“ мјесечну кирију од чак 60.053 КМ да би након истека уговора прешла у просторије бившег „Крајинапремјера“, гдје плаћа дупло мању кирију.

Зграда у којој је сада смјештена БХДЦА у власништву је Драгомира Јовичића, бившег министра унутрашњих послова РС и лидера некадашње Странке праведне политике која се послије општих избора 2014. године ујединила, односно утопила у ДНС.

Ова институција годинама безуспјешно од Савјета министара тражи одобрење и средства за куповину објекта за свој смјештај и дијели судбину бројних других институција БиХ смјештених у највећем граду Српске које деценијама уназад плаћају масне кирије.

Међу њима су већ поменута СИПА, затим Агенција за лијекове и медицинска средства, Комисија за концесије БиХ и Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

Посебно интересантна је ситуација са ИДДЕЕА, јер је изградња зграде за смјештај ове агенције требала да буде окончана 2014. године, али до сада је урађен само темељ који зараста у коров.

Комисија за концесије БиХ налази се у објекту у власништву бањалучког бизнисмена Јове Видовића. Како ствари стоје, једина сврха ове институција за двије деценије постојања било је плаћање кирије, јер за 20 година није додијелила ниједну концесију.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ смјештена је у објекту у непосредној близини некадашњег привредног гиганта „Инцел“, а кирију у висини од око 10.000 евра  мјесечно плаћа Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ смјештена је у својим просторијама и у Сарајеву, као и у регионалним канцеларијама у Бањалуци и Мостару, али Регионална канцеларија Бањалука постала је мала и ићи ће у набавку већег простора.

„Повећан је број запослених, па нам је потребан већи простор“, потврдио је недавно за ЦАПИТАЛ директор РАК-а Драшко Милиновић.

Биће интересантно видјети да ли ће по узору на већину институција и РАК пазарити објекат на сумњивом тендеру и од фирме блиске владајућим структурама.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Страснооо за Гиниса

20.03.2024 20:08

Извлацење новца на све мигуц и немигуце нацине пљацку усаврсавали умрезени на свимнивоимаа усвим институцијама будзет дрзавни оглодали Урусили систем Сиротињу од народа направили опјацкали фастјералиии само подобни папци родбина кумови љ7бавници пртнери дјеца пионири домаци хостаплери са бјелосвкљетским хостаплеримаа опљацкали све сто се дало опљацкатиии

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

21.03.2024 09:38

И ово мало становниства у РС (мање од милион) треба да исфинанцира овакав бирократски апарат? Мисија немогуце. Економски неизводиво са садасњом привредом! Због тога дизе влада и нон-стоп кредите. Другације не иде.

Name

Миле Ронхил, дугачки

20.03.2024 20:36

Узалуд бацате паре. Узмите болан објекат од мог кума Клена, уштеда само таква. Овако бацате новац, а ако купите, остаће некоме иза вас. Ево ја боланстално говорим овим мојим хајв... дјеци овој мојој, купи некретнину, твоја је, некоме ће остати. Кад мене не буде за неких педесет, шесдесет година, па коме ћу оставитии? Па вама, болан! То је та прича!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.03.2024 20:40

Постоји снимак, Радишић каже да је у објекат кои хоће да купи УИО, Милорад Додик уложио 15 милиона и нормално да пожурује куповину ,јер хоће да то наплати и узме и заради и свој проценат па нико непита откуд једном штрапару толике паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2024 21:18

Нажалост истина. Њиховој пљачки нема краја. Зато и јесу на црним листама да се ови као оперу од њих. Они их инсталирали да нас пљачкају.

Name

За србу,

21.03.2024 07:19

Ти баш чуо својим ушима.

Name

Сл

20.03.2024 23:59

Дјес лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насе је Боље!

21.03.2024 09:47

Ваљда треба домаце инвеститоре подрзати! Нецемо своје, а тразимо иностране? Насе је боље!

Name

Милан

21.03.2024 06:18

Пуно је кад се плаћа кирија, а опет пуно је кад се треба купити зграда да се више не плаћа та кирија! Зато уразумите се и престаните бити шизофреничари са својим текстовима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милан, ушати магарац

21.03.2024 08:58

Надувано све, магарче, и кирија и зграда. Глуп си ти да схватиш.

Name

За Ре ушати магарац,

21.03.2024 18:31

Колико то има зграда и пословних простора који задовољавају услове издавања, ако имаш ти конкуриши, па можда и издаш.. Знаш ли ти колико се издају јебени станови од 40м у Бања Луци. Не лупетај, додијо си свима, или си плаћен да овдје пишеш.

Name

Туга

21.03.2024 10:33

Најтузније је сто Радисиц продаје зграду УИО а његова фирма СЕНЕТ дугује милионе за ПДВ, оцигледно то никога не занима, цак и ови из опозиције се уцутали око тога. А сви знају да је долазано да дугују милионе, сад се само цека затаскивање.

ОДГОВОРИТЕ