Теслићкој фирми забрањено да се приближава земљишту

Основни суд у Приједору одредио је мјеру обезбјеђења којом се теслићкој фирми „Дрво-експорт“ налаже да одмах предузме неопходне радње како би се земљиште мјештанина Бистрице Радована Зрнића осигурало од даљег одрањања у циљу одржавања постојећег стања и спречавања увећања штете.

Република Српска 20.03.2024 | 16:53
Теслићкој фирми забрањено да се приближава земљишту

Суд забрањује „Дрво-експорту“ извођење било каквих радова на експлоатацији угља у непосредној близини Зрнићевог земљишта односно на удаљености мањој од десет метара.

„Изречена мјера обезбјеђења остаје на снази до наредне одлуке суда о мјери обезбјеђења“, наводи се у рјешењу судије овог суда Шејле Хусић од 19. марта ове године.

Агенција за геодетске послове „ГеоАгент Приједор“ је извршила геодетско снимање двију Зрнићевих парцела /к.ч. 3194 и к.ч. 3195 к.о. Бистрица/ 1. децембра прошле године и утврдила да су се одрониле у површини од 546 квадратних метара према парцели к.ч. 3191 на којој се налази површински коп угља.

На приложеним четирима фотографијама видљиве су пукотине на земљишту, као и одроњени дио парцела.

Иста агенција извршила је геодетско снимање Зрнићевих парцела и 9. фебруара ове године и утврдила да је површина дијела парцела који се одронио према експлоатационом пољу за нешто више од два мјесеца готово утростручена и да износи 1.400 квадратних метара.

Овим доказима суд поклања пуну вјеру јер их је израдило стручно лице – Саша Добријевић, дипломирани инжењер геодезије са геодетском лиценцом другог реда који геодетске послове обавља као самостални предузетник.

„Како противпредлагач није оспоравао наводе да је у наведеном периоду изводио рударске радове унутар експлоатационог поља које граничи са парцелама предлагача, суд закључује да је врло вјероватно да су управо такви радови проузроковали појаву одрона земљишта и појављивање нових пукотина на земљишту у преосталом дијелу к.ч. 3194 и к.ч. 3195“, наводи се у рјешењу.

И пољопривредни инспектор Одсјека за инспекцијске послове града Приједора је, према службеној забиљешци Полицијске управе /ПУ/ Приједор, 23. новембра 2023. године на лицу мјеста идентификовао да је клизиште настало усљед експлоатације угља и да предмет није у надлежности пољопривреде већ рударског и геолошког инспектората Републике Српске.

„Исказима свједока Зрнић Радмиле и Зрнић Васкрсије суд је поклонио пуну вјеру јер су искази садржајно богати детаљима, цјеловити, логични и нису у супротности са материјалним доказима у овој правној ствари.

Чињеница да су свједоци у родбинским везама са предлагачем, према оцјени овог, суда нема утицаја на истинитост њихових исказа јер су управо члановима породице најбоље позната сва дешавања везана за догађаје који су предмет овог спора“, стоји у рјешењу суда.

Даље се наводи да утврђење чињенице да је дошло до промјене облика и површине парцела предлагача насталих одронима, као и појаве нових пукотина на преосталом земљишту, доводе суд „до логичног закључка да ће се десити даље одрањање земљишта предлагача према површинском копу угља који се налази на сусједној парцели, уколико се наставе радови противника обезбјеђења. Како је земљиште предлагача било стабилно прије отпочињања рударских радова противпредлагача на наведеној локацији, суд закључује да извјесно постоји узрочно-посљедична веза односно да су управо радње противпредлагача вјероватно довеле до описаних посљедица на земљишту предлагача“.

Приговор „Дрво-експорта“ да би му се забраном извођења било каквих радова на експлоатацији угља на мање од десет метара удаљености од Зрнићевих парцела причинила несагледива штета, суд сматра неоснованим јер та фирма посједује концесију на 9,5 хектара експлоатационог поља.

„Стога суд сматра да противпредлагач има могућност да несметано обавља рударску дјелатност на великој површини на коју се не односе изречене мјере обезбјеђења“, закључује суд у рјешењу.

Жалба је могућа у року од осам дана Окружном суду у Приједору, али не одлаже извршење рјешења.

У Основном суду у Приједору данас је настављено суђење по тужби мјештанина Бистрице Радована Зрнића против фирме „Дрво експорт“ из Теслића коју мјештанин сматра одговорном за сметање његовог посједа, што је паралелан поступак у односу на поступак одређивање мјере забране.

Поступке води судија Шејла Хусић, мјештанина заступа адвокатица Драгана Станковић, а фирму „Дрво експорт“ адвокат Мирослав Минић.

Припремно рочиште почело је 6. марта и настављено је и закључено данас, а почетак главне расправе заказан је за 22. маја када ће се одржати увиђај на Зрнићевим парцелама у Бистрици којем ће присуствовати и вјештаци геодетске, грађевинске и рударске струке.

Потом ће се наставак главне расправе одржати 14. јуна када ће се изводити докази читањем исправа, саслушањем парничних странака и саслушањем свједока – Васкрсије Зрнића, Зорана Нинића и Радмиле Зрнић.

(Приједорданас.цом)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Криминалци

20.03.2024 17:58

Одобравају себи слицнима,да остварују добит,угрозавајуци тудја имања,аато је неопходно казнити И оне који су потписали одобрење експлоатације на незаконит нацин.Много се,власт осилила,а то НЕЦЕ добро заврсити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

20.03.2024 19:18

Гласалисте ви многи за Додика и СНСД сад сутите и трпите..

Name

Нажалост

20.03.2024 18:26

У Медној ради ста хоће и унистава приватну имовину без надокнаде😭

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старчевица

20.03.2024 18:46

„Дрво експорт“ је власништво криминалца Звонка Веселиновића овде је у питању државни криминал Србије!

ОДГОВОРИТЕ