Наставак суђења: Колико су коштале маске у Кини?

Према профактури цијена једне респираторне маске "КН 95" коју је набављала фирма "Промединг" износила је 0,20 долара у Кини, а Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ издала је сагласност поменутој фирми да може да увезе 67.550 комада тих маски.

Република Српска 18.03.2024 | 15:33
Наставак суђења: Колико су коштале маске у Кини?

Казао је ово свједок тужилаштва Младен Чанчаревић у бањалучком Окружном суду на суђењу у предмету познатом као "Корона уговори". Свједок Чанчаревић је сада помоћник директора Агенције, у вријеме давања сагласности 2020. године био је руководилац у сектору за правне послове.

У предмету "Корона уговори" оптужени су бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Бранислав Зељковић,  директор фирме "Промединг" Драган Дубравац, директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић.

Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Свједок Чанчаревић је потврдио да је  фирма "Промединг" била уписана у регистар за увоз нерегистрованих медицинских средстава.

- Захтјев за давање сагласности за увоз нерегистрованог медицинског средстава маски "КН 95" био је комплетан имао је и изјаву одговорне особе испред фирме коју је потписала Љиљана Тришић, те изјаву крајњег корисника о потребни хитне набавке, коју је потписао Бранислав Зељковић, као и сертификат робе. Захтјев је био комплетан и  одобрен је увоз - рекао је Чанчаревић те додао да је крајњи корисник маски био Институт за јавно здравство РС.

Истакао је да је у то вријеме, прије давања сагласности Агенција добила допис од министра здравља  у Влади РС Алена Шеранића као и предсједника Владе Радована Вишковића да се убрзају процедуре давања сагласности за увоз нерегистрованих медицинских средстава.

- Касније сам сазнао да је "Промединг" увезене маске прометовао предузећу "Проконтрол" што није било у складу са правилима Агенције. То није било дозвољено јер је крајњи корисник био ИЈЗ РС - рекао је између осталог Чанчаревић и потврдио да на њега није вршен притисак да се изда сагласност за увоз "Промедингу.

Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић указала је да према цертификату поменуте маске КН 95 нису медицинска средства те је питала свједока како је дата сагласност за увоз медицинске маске. Чанчаревић је казао да је Агенција издала сагласност за увоз медицинског средства које се зове "Заштитна маска КН 95". Затим је,  на захтјев одбране, прочитао сертификат,  рекавши да у њему  пише да се ради о заштитној маски

- Сагласност  за увоз  медицинског средства је издата на основу цјелокупног списа.  Постојала је изјава одговорне особе у фирми "Промединг" и у захтјеву је стајало да је то медицинско средство те  Агенција није могла одбити захтјев јер је постојала та изјава и цијели спис је био комплетан - рекао је између осталог Чанчаревић.

Свједок Страхиња Обрадовић који је у агенцији радио у сектору за правне послове и који је дужио спис "Промединга", казао је да је њихов захтјев био комплетан. Потврдио је да се према сертификату који је доставила фирма из Кине за поменуте маске КН 95, ради о заштитној опреми. Обрадовић је такође потврдио да је постојала изјава министра здравља РС да се за увоз нерегистроване медицинске опреме олакша и убрза и дозволи и без додатне документације.

Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 у односу на набавну.

(Глас Српске)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ето како раде

18.03.2024 15:44

Поткрадају властите градјане. Ово је страсно цитати, а како је тек зивјети у овом лоповском вилајету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

18.03.2024 18:20

Одуговлачите доказа имате и превише завор по кратком поступку и налогодавце исто казнити а сви знају ко су обавезно одузети нелегално стечену имовину.Да ли је корона у другом ентитету била прије јер су они својемутиводе вец послали у затвор

Name

Ре

19.03.2024 12:30

Знаци и сераниц је знао за пљацку а неце да поднесе оставку.

Name

Србо

18.03.2024 15:55

Лијепа Јела и Стевандић ,ништа нису знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

18.03.2024 16:40

СВЕ ЛОПОВ до ЛОПОВА ФУКАРЕ све на РОБИЈУ најмање 20 година

Name

Ре

18.03.2024 18:14

Ста 20 година! Лопове на дозивотну уз канту соли,без воде!

Name

113%

18.03.2024 17:08

Знаци, градјанство је имало на располагању довољно респиратора, маски и техницког кисеоика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту је малоооо

18.03.2024 17:34

И Доживотнее роб8јеее! За наук неридјенима а задузенима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парница и варница

18.03.2024 17:48

Правосуђе је рај рана друштва БиХ и Српске !Знам случај гдје човјек присвојио човјеку аутомобил тј против правно задржао човјек га није могао вратити тужио га и изгубио чаг парницу и још траже да му плати трошкове овако нешто је могуће само у Бодни и Херцеговини случај тј предмет водио у суду Котор Варош то је само један мали примјер корупције нема везе што је ствар ваша и што вам је неко украо задржао вашу ствар или предмет то судјењу у Котор Варош не занима кеш је кеш пара врти гдје бургија неће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.03.2024 18:34

Ту треба и Стевандиц.он је главни Кримос!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

18.03.2024 19:46

У правој земљи за такав криминал иде доживотна робија за све из врха института у то вријеме и саучеснике,крадете и мућкате док народ умире,лопови,фукаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

18.03.2024 20:14

Крађа у вријеме пандемије и проглашеног ванредног стања, то је исто да крадете када је земљотрес направио катастрофу у Б. Луци, а тада се зна шта слиједи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

19.03.2024 08:15

Ово није обична крађа јер било је ванредно стање ванредно околности људи су умирали хало шта вам је полицајци граничне покиције су за 10€ остајали без посла и добијали по 6мјесеци затвора!

Name

Домаци странац

18.03.2024 22:12

Сада смо барем без бриге, онај буздован и не зна ста је маска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељо зелени

18.03.2024 22:41

Часни суде, маске су биле ђаба, али шипинг је био скуп. Нисам крив, дабогдаме гром убиЈо... Стевандића ми, црвеног ми коНбија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXXим

19.03.2024 08:54

А какве везе има Зељковић са набавкама и са ценом. Па четири године се правимо будале, И као не знамо ко је Дон у целој овој причи. Па реците слободно Ненад Стевандич, је организатор целе операције, Ненад Стевандућ је адреса која треба дати одговоре нису код Зељковића завршавале украсне кесе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.03.2024 10:35

Јер они воле Српску, Српска им је на првом мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дегенер

19.03.2024 19:13

Шпрдња од суда !?

ОДГОВОРИТЕ