Nastavak suđenja: Koliko su koštale maske u Kini?

Prema profakturi cijena jedne respiratorne maske "KN 95" koju je nabavljala firma "Promeding" iznosila je 0,20 dolara u Kini, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je saglasnost pomenutoj firmi da može da uveze 67.550 komada tih maski.

Republika Srpska 18.03.2024 | 15:33
Nastavak suđenja: Koliko su koštale maske u Kini?

Kazao je ovo svjedok tužilaštva Mladen Čančarević u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju u predmetu poznatom kao "Korona ugovori". Svjedok Čančarević je sada pomoćnik direktora Agencije, u vrijeme davanja saglasnosti 2020. godine bio je rukovodilac u sektoru za pravne poslove.

U predmetu "Korona ugovori" optuženi su bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislav Zeljković,  direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac, direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković.

Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Svjedok Čančarević je potvrdio da je  firma "Promeding" bila upisana u registar za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

- Zahtjev za davanje saglasnosti za uvoz neregistrovanog medicinskog sredstava maski "KN 95" bio je kompletan imao je i izjavu odgovorne osobe ispred firme koju je potpisala Ljiljana Trišić, te izjavu krajnjeg korisnika o potrebni hitne nabavke, koju je potpisao Branislav Zeljković, kao i sertifikat robe. Zahtjev je bio kompletan i  odobren je uvoz - rekao je Čančarević te dodao da je krajnji korisnik maski bio Institut za javno zdravstvo RS.

Istakao je da je u to vrijeme, prije davanja saglasnosti Agencija dobila dopis od ministra zdravlja  u Vladi RS Alena Šeranića kao i predsjednika Vlade Radovana Viškovića da se ubrzaju procedure davanja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

- Kasnije sam saznao da je "Promeding" uvezene maske prometovao preduzeću "Prokontrol" što nije bilo u skladu sa pravilima Agencije. To nije bilo dozvoljeno jer je krajnji korisnik bio IJZ RS - rekao je između ostalog Čančarević i potvrdio da na njega nije vršen pritisak da se izda saglasnost za uvoz "Promedingu.

Zeljkovićev advokat Jadranka Ivanović ukazala je da prema certifikatu pomenute maske KN 95 nisu medicinska sredstva te je pitala svjedoka kako je data saglasnost za uvoz medicinske maske. Čančarević je kazao da je Agencija izdala saglasnost za uvoz medicinskog sredstva koje se zove "Zaštitna maska KN 95". Zatim je,  na zahtjev odbrane, pročitao sertifikat,  rekavši da u njemu  piše da se radi o zaštitnoj maski

- Saglasnost  za uvoz  medicinskog sredstva je izdata na osnovu cjelokupnog spisa.  Postojala je izjava odgovorne osobe u firmi "Promeding" i u zahtjevu je stajalo da je to medicinsko sredstvo te  Agencija nije mogla odbiti zahtjev jer je postojala ta izjava i cijeli spis je bio kompletan - rekao je između ostalog Čančarević.

Svjedok Strahinja Obradović koji je u agenciji radio u sektoru za pravne poslove i koji je dužio spis "Promedinga", kazao je da je njihov zahtjev bio kompletan. Potvrdio je da se prema sertifikatu koji je dostavila firma iz Kine za pomenute maske KN 95, radi o zaštitnoj opremi. Obradović je takođe potvrdio da je postojala izjava ministra zdravlja RS da se za uvoz neregistrovane medicinske opreme olakša i ubrza i dozvoli i bez dodatne dokumentacije.

Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 u odnosu na nabavnu.

(Glas Srpske)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Eto kako rade

18.03.2024 15:44

Potkradaju vlastite gradjane. Ovo je strasno citati, a kako je tek zivjeti u ovom lopovskom vilajetu.

ODGOVORITE
Name

Šta

18.03.2024 18:20

Odugovlačite dokaza imate i previše zavor po kratkom postupku i nalogodavce isto kazniti a svi znaju ko su obavezno oduzeti nelegalno stečenu imovinu.Da li je korona u drugom entitetu bila prije jer su oni svojemutivode vec poslali u zatvor

Name

Re

19.03.2024 12:30

Znaci i seranic je znao za pljacku a nece da podnese ostavku.

Name

Србо

18.03.2024 15:55

Лијепа Јела и Стевандић ,ништа нису знали.

ODGOVORITE
Name

TALIBAN

18.03.2024 16:40

SVE LOPOV do LOPOVA FUKARE sve na ROBIJU najmanje 20 godina

Name

Re

18.03.2024 18:14

Sta 20 godina! Lopove na dozivotnu uz kantu soli,bez vode!

Name

113%

18.03.2024 17:08

Znaci, gradjanstvo je imalo na raspolaganju dovoljno respiratora, maski i tehnickog kiseoika.

ODGOVORITE
Name

Tu je maloooo

18.03.2024 17:34

I Doživotnee rob8jeee! Za nauk neridjenima a zaduzenima

ODGOVORITE
Name

Парница и варница

18.03.2024 17:48

Правосуђе је рај рана друштва БиХ и Српске !Знам случај гдје човјек присвојио човјеку аутомобил тј против правно задржао човјек га није могао вратити тужио га и изгубио чаг парницу и још траже да му плати трошкове овако нешто је могуће само у Бодни и Херцеговини случај тј предмет водио у суду Котор Варош то је само један мали примјер корупције нема везе што је ствар ваша и што вам је неко украо задржао вашу ствар или предмет то судјењу у Котор Варош не занима кеш је кеш пара врти гдје бургија неће !

ODGOVORITE
Name

Igor

18.03.2024 18:34

Tu treba i Stevandic.on je glavni Krimos!!

ODGOVORITE
Name

jaaa

18.03.2024 19:46

U pravoj zemlji za takav kriminal ide doživotna robija za sve iz vrha instituta u to vrijeme i saučesnike,kradete i mućkate dok narod umire,lopovi,fukare.

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

18.03.2024 20:14

Krađa u vrijeme pandemije i proglašenog vanrednog stanja, to je isto da kradete kada je zemljotres napravio katastrofu u B. Luci, a tada se zna šta slijedi....

ODGOVORITE
Name

Apsurd

19.03.2024 08:15

Ovo nije obična krađa jer bilo je vanredno stanje vanredno okolnosti ljudi su umirali halo šta vam je policajci granične pokicije su za 10€ ostajali bez posla i dobijali po 6mjeseci zatvora!

Name

Domaci stranac

18.03.2024 22:12

Sada smo barem bez brige, onaj buzdovan i ne zna sta je maska.

ODGOVORITE
Name

Zeljo zeleni

18.03.2024 22:41

Časni sude, maske su bile đaba, ali šiping je bio skup. Nisam kriv, dabogdame grom ubiJo... Stevandića mi, crvenog mi koNbija!

ODGOVORITE
Name

MaXXim

19.03.2024 08:54

A kakve veze ima Zeljković sa nabavkama i sa cenom. Pa četiri godine se pravimo budale, I kao ne znamo ko je Don u celoj ovoj priči. Pa recite slobodno Nenad Stevandič, je organizator cele operacije, Nenad Stevanduć je adresa koja treba dati odgovore nisu kod Zeljkovića završavale ukrasne kese

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.03.2024 10:35

Jer oni vole Srpsku, Srpska im je na prvom mjestu!

ODGOVORITE
Name

Дегенер

19.03.2024 19:13

Шпрдња од суда !?

ODGOVORITE