Дом народа Парламента БиХ о избоном закону

- Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ заказана је за данас, а на дневном реду наћи ће се Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Клуба СДА.

Босна и Херцеговина 18.03.2024 | 08:00
Дом народа Парламента БиХ о избоном закону

Рјешења садржана у овом приједлогу, како је наведено у образложењу, између осталог, тичу се заштите интегритета изборног процеса и увођења нових технологија.

Овај законски приједлог, који ће се пред делегатима наћи у првом читању, Представнички дом усвојио је у децембру прошле године, по хитној процедури.

На дневном реду Дома народа су и извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о спроведеној ревизији о повјереним јавним пословима из надлежности институција и управљању возним парком у институцијама.

Делегати ће се изјашњавати и о извјештају о раду парламентарног војног повјереника БиХ, Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ и Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2023. годину, те плану рада Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за ову годину.

На дневном реду је и информација о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за ову годину.

Требало би да буде размотрена и иницијативу делегата Клуба бошњачког народа Џемала Смајића којом тражи од Министарства одбране у Савјету министара да у року од 30 дана сачини и достави на усвајање Савјету министара Приједлог о измјени Закона о Оружаним снагама БиХ, којим би се старосна граница трајања професионалне службе војника у Оружаним снагама БиХ повећала са 40 на 45 година.

Смајић у образложењу иницијативе наводи да би било рационално и економично те војнике задржати у служби, посебно уважавајући чињеницу да у Оружаним снагама БиХ недостаје знатан број војника, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Дневним редом је предвиђено и давање сагласности за ратификацију Споразума о зајму између БиХ и ОПЕК-овог Фонда за међународни развој за Пројекат изградње дионице Немила-Доња Грачаница на ауто-путу коридор "Пет це" и Споразума између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у програму за сарадњу у области опорезивања "Фискалис".

Сједница је заказана за 12.15 часова. 

(Срна) Фото: Архива/АА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сад поново

18.03.2024 11:11

Да видимо великог комунисте некадашњег а сада великог Хрвата Цовица како блокира и овај закон. У помоћ му прискаце такодје некада велики комуниста Анте Марковица а сада велика Србенда Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто губити вријеме сједнице

18.03.2024 12:22

кад се зна да она двојица вјерују само у секташку ,,технологију,,