ИРБ мотор развоја или институција затрпана аферама?

"Видјели сте да су они донијели одлуку прије пар мјесеци о продаји ненаплаћених потраживања ја сам и тада коментарисао да су се они морали више потрудити да наплате спорна потраживања и зато сам става да ИРБ у наредном периоду треба трансформисати", каже Радован Вишковић. 

Република Српска 17.03.2024 | 19:37
ИРБ мотор развоја или институција затрпана аферама?

Послије дужег времена, у Народној скупштини Републике Српске прије неколико дана разматран је извјештај о раду Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, али за претпрошлу годину.

То је између власти и опозиције отворило полемику: да ли је ИРБ од оснивања 2006. године, помогла домаћој привреди и грађанима или су бројне афере бациле сјенку на оно што је грађанима обећавано при њеном оснивању?

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске – мотор развоја привреде и помоћи становништву или институција која једну за другом ниже афере? За представнике владајућих странака ствар је јасна: ИРБ добро и позитивно послује и увијек обезбиједе више средстава него што је предвиђено планом за помоћ привреди и становништву.

"ИРБ је како год то неко доживљавао, је замајац нашој привреди, али и нашој станоградњи и помоћ младим брачним паровима, али и пољопривреди. Значајни за исток Републике Српске гдје имају посебан програм и имају најповољније камате", каже посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић. 

Ако је све добро и позитивно, шта је са преко стотину милиона марака изгубљених средстава из буџета која су преко ИРБ-а дата сумњивим предузећима, питају у опозицији.

"Фармланд, Никола Тесла, Планинско добро Невесиње..., дакле постоји читав низ дворских фирми преко којих је из ИРБ-а извучен огроман новац и за који нико није одговарао. Никад нисмо добили ни извјештај о одговорности и узроцима пожара и каква је штета настала и какве су посљедице", сматра Небојша Вукановић, посланик Листе за правду и ред у НСРС.

Афере се нижу, а извјештај о раду ИРБ-а у 2022. години ипак позитиван, кажу у опозицији, што како наводе не чуди јер га је радила ревизорска кућа бившег премијера Александра Џомбића коме се судило за злоупотребе положаја при додјели кредита ИРБ-а фирми Енерголинија из Зворника.

Да је било проблема у раду ИРБ-а од његовог оснивања 2006. године, признаје и премијер Републике Српске. Радован Вишковић у изјави за БН телевизију открива да је овој институцији потребна трансформација.

"Видјели сте да су они донијели одлуку прије пар мјесеци о продаји ненаплаћених потраживања ја сам и тада коментарисао да су се они морали више потрудити да наплате спорна потраживања и зато сам става да ИРБ у наредном периоду треба трансформисати", каже Радован Вишковић. 

Промјене јесу неопходне, кажу економисти, међутим сумњају да то могу урадити страначки кадрови који годинама управљају овом институцијом и у том периоду нису направили оквир у коме ће она пословати у складу са банкарским правилима.

"Инвестиционо-развојну банку воде страначки кадрови и одлучивање је доста подложно одлучивању у круговима изван ИРБ-а што за посљедицу има велике губитке у пословању ИРБ-а и то се мора промијенити", сматра економиста Славиша Раковић. 

Раковић каже да је од 2014, готово сваке године ИРБ није своје извјештаје о раду достављала на вријеме. Ово, како наводи, отвара оправдане сумње да су се у том периоду дешавала заташкавања и прикривања бројних незаконитих активности.

(БН) Фото: ИРБ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ТОП 1982

17.03.2024 20:11

Та трансформације сто казе Висковиц знаци вјероватно и гасење банке посто пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даја

17.03.2024 22:36

Сигурно мотор развоја са нашим доскорашњим поштаром Драженом Врховцем. Сад директор. Не зна се да ли је више за плакати или за 😂. Пола времена пијан у свом кафићу, а диплому неку приватни купио у Широком Бријегу или Добановци на бензинској пумпину Србији.

Name

Само за

17.03.2024 20:27

Извлацење новца слузи!! За корумпиране и прљаве приватн8ке оапке родбину кумиве умрезену хиботницу! Као и све друге установебинституције јавна предузеца итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

17.03.2024 22:46

И ИРБ банци ради 90 посто људи са приватним факултетима. Бивше секретарице, бутикашице и возачи са дипломама на рате. Све је препуштено стихији и неписменим.

Name

Ееее

17.03.2024 20:48

Ирб слузи за извлацање дрзавног новца у приватне дзепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2024 22:10

Бас тако. Као и све заробљене дрзавне/ ентитетске институције. Приватна дрзава, приватизоване институције, све у слузби странака на власти, које функционису као праве организоване мафијаске организације. Република Српска- ентитет у БиХ којим управља и који посједују највеци српски криминалци и лоповцине.

Name

Економиста

18.03.2024 00:06

Жунићу , примјер помоћи у развоја привреде РС од стране ИРБ је упечатљив ..😆 предузеће КРМО - ЛАНД нас усрећио ,хајде даље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

18.03.2024 07:23

Бурло, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд - Додикистан

18.03.2024 07:33

ИРБ је развила насе тајкуне. Хвала јој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

18.03.2024 07:43

Постар је на целу, ста оцекујете, струцност?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин П.

18.03.2024 07:45

Питам за комсију ,одакле само конобару в.д.директора Врховцу онолике некретнине у Приједору? Филијала ИРБ Билијар клуб Цаффе Кофеин у ТЦ Патрија Аутопраона на Свалама Земљисте у строгом центру града Висе станова у центру града Викендица на обали Сане То је сто знају врапци на грани ,а ко зна ста јос и у Бањалуци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

18.03.2024 08:05

ИРБ-е мотор развоја за породицу Милорада Додика и његове црвене бандите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бајић

18.03.2024 08:58

Игор Жунић и сви из СНСД, лажу до брзсвјести. ИРБ им је служила да што више пара, ставе на своје рачуне и вреће. Република Српска је опустошена и уништена. Како их није срамота, да се појаве пред овај бједни и гладни народ с лажима својим? Вишковић шири руке и лаже ли лаже. Треба један аутобус, да ставимо све те лопове и климаторе глава, који лагодно живе, са грбаче народа, иодвеземо их на некадашњи ГОЛИ ОТОК! Не би им пало напамет више нешто узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

18.03.2024 09:09

Перионица народних пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.03.2024 09:36

ИРБ је приватни „мотор развоја“ за Алибабу и 4000 разбојника око њега. Ниста не дирати, јер Алибаба је рекао да је своме сину дао 3 милиона марака кредита, да се не би децко дрогирао. То је стварно лијепо, али ме интересује, засто није поцео са мојим сином то исто?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиши пропало

18.03.2024 14:22

ИРБ је одобравао директне пласмане -зајмове, које је продао као "ненаплативе". Нису свјесно предузимане мјере на принудној наплати, кроз одобрене инструменте обезбјеђења, па су постали ненаплативи. И за то није нико крив. Сада ИРБ одобрава директне пласмане кроз тзв. "позајмице", које нису предвиђене у пакету услуга које пружају. Нема их на њиховој званичној интернет страници. Одобравају се "дворским" фирмама, то не може добити свако. Због тих директних пласмана, ИРБ се мора ставити под надзор Агенције за банкарство Републике Српске. Као и све остале банке, које директно одобравају кредите.

ОДГОВОРИТЕ