IRB motor razvoja ili institucija zatrpana aferama?

"Vidjeli ste da su oni donijeli odluku prije par mjeseci o prodaji nenaplaćenih potraživanja ja sam i tada komentarisao da su se oni morali više potruditi da naplate sporna potraživanja i zato sam stava da IRB u narednom periodu treba transformisati", kaže Radovan Višković. 

Republika Srpska 17.03.2024 | 19:37
IRB motor razvoja ili institucija zatrpana aferama?

Poslije dužeg vremena, u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije nekoliko dana razmatran je izvještaj o radu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, ali za pretprošlu godinu.

To je između vlasti i opozicije otvorilo polemiku: da li je IRB od osnivanja 2006. godine, pomogla domaćoj privredi i građanima ili su brojne afere bacile sjenku na ono što je građanima obećavano pri njenom osnivanju?

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske – motor razvoja privrede i pomoći stanovništvu ili institucija koja jednu za drugom niže afere? Za predstavnike vladajućih stranaka stvar je jasna: IRB dobro i pozitivno posluje i uvijek obezbijede više sredstava nego što je predviđeno planom za pomoć privredi i stanovništvu.

"IRB je kako god to neko doživljavao, je zamajac našoj privredi, ali i našoj stanogradnji i pomoć mladim bračnim parovima, ali i poljoprivredi. Značajni za istok Republike Srpske gdje imaju poseban program i imaju najpovoljnije kamate", kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić. 

Ako je sve dobro i pozitivno, šta je sa preko stotinu miliona maraka izgubljenih sredstava iz budžeta koja su preko IRB-a data sumnjivim preduzećima, pitaju u opoziciji.

"Farmland, Nikola Tesla, Planinsko dobro Nevesinje..., dakle postoji čitav niz dvorskih firmi preko kojih je iz IRB-a izvučen ogroman novac i za koji niko nije odgovarao. Nikad nismo dobili ni izvještaj o odgovornosti i uzrocima požara i kakva je šteta nastala i kakve su posljedice", smatra Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Afere se nižu, a izvještaj o radu IRB-a u 2022. godini ipak pozitivan, kažu u opoziciji, što kako navode ne čudi jer ga je radila revizorska kuća bivšeg premijera Aleksandra Džombića kome se sudilo za zloupotrebe položaja pri dodjeli kredita IRB-a firmi Energolinija iz Zvornika.

Da je bilo problema u radu IRB-a od njegovog osnivanja 2006. godine, priznaje i premijer Republike Srpske. Radovan Višković u izjavi za BN televiziju otkriva da je ovoj instituciji potrebna transformacija.

"Vidjeli ste da su oni donijeli odluku prije par mjeseci o prodaji nenaplaćenih potraživanja ja sam i tada komentarisao da su se oni morali više potruditi da naplate sporna potraživanja i zato sam stava da IRB u narednom periodu treba transformisati", kaže Radovan Višković. 

Promjene jesu neophodne, kažu ekonomisti, međutim sumnjaju da to mogu uraditi stranački kadrovi koji godinama upravljaju ovom institucijom i u tom periodu nisu napravili okvir u kome će ona poslovati u skladu sa bankarskim pravilima.

"Investiciono-razvojnu banku vode stranački kadrovi i odlučivanje je dosta podložno odlučivanju u krugovima izvan IRB-a što za posljedicu ima velike gubitke u poslovanju IRB-a i to se mora promijeniti", smatra ekonomista Slaviša Raković. 

Raković kaže da je od 2014, gotovo svake godine IRB nije svoje izvještaje o radu dostavljala na vrijeme. Ovo, kako navodi, otvara opravdane sumnje da su se u tom periodu dešavala zataškavanja i prikrivanja brojnih nezakonitih aktivnosti.

(BN) Foto: IRB

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

TOP 1982

17.03.2024 20:11

Ta transformacije sto kaze Viskovic znaci vjerovatno i gasenje banke posto para nema.

ODGOVORITE
Name

Daja

17.03.2024 22:36

Sigurno motor razvoja sa našim doskorašnjim poštarom Draženom Vrhovcem. Sad direktor. Ne zna se da li je više za plakati ili za 😂. Pola vremena pijan u svom kafiću, a diplomu neku privatni kupio u Širokom Brijegu ili Dobanovci na benzinskoj pumpinu Srbiji.

Name

Samo za

17.03.2024 20:27

Izvlacenje novca sluzi!! Za korumpirane i prljave privatn8ke oapke rodbinu kumive umrezenu hibotnicu! Kao i sve druge ustanovebinstitucije javna preduzeca itd

ODGOVORITE
Name

Daca

17.03.2024 22:46

I IRB banci radi 90 posto ljudi sa privatnim fakultetima. Bivše sekretarice, butikašice i vozači sa diplomama na rate. Sve je prepušteno stihiji i nepismenim.

Name

Eeee

17.03.2024 20:48

Irb sluzi za izvlacanje drzavnog novca u privatne dzepove

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2024 22:10

Bas tako. Kao i sve zarobljene drzavne/ entitetske institucije. Privatna drzava, privatizovane institucije, sve u sluzbi stranaka na vlasti, koje funkcionisu kao prave organizovane mafijaske organizacije. Republika Srpska- entitet u BiH kojim upravlja i koji posjeduju najveci srpski kriminalci i lopovcine.

Name

Ekonomista

18.03.2024 00:06

Žuniću , primjer pomoći u razvoja privrede RS od strane IRB je upečatljiv ..😆 preduzeće KRMO - LAND nas usrećio ,hajde dalje ...

ODGOVORITE
Name

Lola

18.03.2024 07:23

Burlo, ko je ubio David-a?

ODGOVORITE
Name

Papakland - Dodikistan

18.03.2024 07:33

IRB je razvila nase tajkune. Hvala joj.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

18.03.2024 07:43

Postar je na celu, sta ocekujete, strucnost?!

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin P.

18.03.2024 07:45

Pitam za komsiju ,odakle samo konobaru v.d.direktora Vrhovcu onolike nekretnine u Prijedoru? Filijala IRB Bilijar klub Caffe Kofein u TC Patrija Autopraona na Svalama Zemljiste u strogom centru grada Vise stanova u centru grada Vikendica na obali Sane To je sto znaju vrapci na grani ,a ko zna sta jos i u Banjaluci?

ODGOVORITE
Name

Ilija

18.03.2024 08:05

IRB-e motor razvoja za porodicu Milorada Dodika i njegove crvene bandite.

ODGOVORITE
Name

Vesna Bajić

18.03.2024 08:58

Igor Žunić i svi iz SNSD, lažu do brzsvjesti. IRB im je služila da što više para, stave na svoje račune i vreće. Republika Srpska je opustošena i uništena. Kako ih nije sramota, da se pojave pred ovaj bjedni i gladni narod s lažima svojim? Višković širi ruke i laže li laže. Treba jedan autobus, da stavimo sve te lopove i klimatore glava, koji lagodno žive, sa grbače naroda, iodvezemo ih na nekadašnji GOLI OTOK! Ne bi im palo napamet više nešto uzeti.

ODGOVORITE
Name

11903

18.03.2024 09:09

Perionica narodnih para.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

18.03.2024 09:36

IRB je privatni „motor razvoja“ za Alibabu i 4000 razbojnika oko njega. Nista ne dirati, jer Alibaba je rekao da je svome sinu dao 3 miliona maraka kredita, da se ne bi decko drogirao. To je stvarno lijepo, ali me interesuje, zasto nije poceo sa mojim sinom to isto?.

ODGOVORITE
Name

Piši propalo

18.03.2024 14:22

IRB je odobravao direktne plasmane -zajmove, koje je prodao kao "nenaplative". Nisu svjesno preduzimane mjere na prinudnoj naplati, kroz odobrene instrumente obezbjeđenja, pa su postali nenaplativi. I za to nije niko kriv. Sada IRB odobrava direktne plasmane kroz tzv. "pozajmice", koje nisu predviđene u paketu usluga koje pružaju. Nema ih na njihovoj zvaničnoj internet stranici. Odobravaju se "dvorskim" firmama, to ne može dobiti svako. Zbog tih direktnih plasmana, IRB se mora staviti pod nadzor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Kao i sve ostale banke, koje direktno odobravaju kredite.

ODGOVORITE