Грађани уштедјели 1,5 милијарду КМ, ништа без кредита

Након што су подаци с краја јануара ове године показали наставак динамичног раста депозита домаћих сектора у Босни и Херцеговини, јасно је да грађани све више бирају банкарски систем као поуздан облик штедње. Што је допринијело овом тренду те које су импликације на домаћу економију?

Босна и Херцеговина 17.03.2024 | 11:10
Грађани уштедјели 1,5 милијарду КМ, ништа без кредита

Према доступним подацима, депозити домаћих сектора повећани су за 135,7 милиона КМ у односу на претходни мјесец. Становници БиХ повећали су своје депозите у банкама за 58,4 милиона КМ, док су приватна предузећа забиљежила раст од 148,4 милиона КМ. Иако су депозити код владиних институција смањени за 154,4 милиона КМ, укупна штедња домаћих сектора на крају јануара износила је 31,25 милијарди КМ.

Раст депозита у банкама указује на повјерење грађана у банкарски сектор као најсигурнији облик штедње, посебно у временима економске неизвјесности. Осим перцепције сигурности, на раст депозита утјечу и остали макроекономски фактори.

Иако се биљежи раст задуживања код становништва, укупни кредити домаћим секторима су смањени за 81,2 милиона КМ у односу на претходни мјесец. Међутим, годишњи раст кредита свједочи о континуираном расту укупне кредитне активности, посебно код грађана и приватних предузећа.

Раст депозита и кредитна активност у банкарском сектору Босне и Херцеговине потврђују важност банкарског система у осигуравању финанцијске сигурности и стабилности.

(Бука) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Како повјерење

17.03.2024 11:38

Могу имати градјани,у банкарски сецтор,након,стате нанесене стедисама Љубљанске банке??? Стедјети у банци,никада није било исплативо,нити сигурно,поготово у повом периоду.О неисплативости кредита,да не говорим колико су неповољни услови које банке нуде.Само наивни,да не употријебим адекватнију ријец.стеде новац у банкама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.03.2024 12:17

Толико су сигурне паре у банкама да сам ја прошле године ставио у једну банку у БЛ 25000КМ и то по виђењу без орочења што би требало да значи да опет кад год хоћу могу све своје паре подићи из банке! Послије 10 мјесеци кад сам хтио подићи свих 25000КМ нису ми дали рекли су ми да могу добијати помало по 500КМ и то кад банка каже да ми може дати! Ето вам банке пљачкашике па дајте им свој новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.03.2024 12:35

Штедња у банкама расте због тога што некретнине полако престају бити добра инвестиција, као и због тога што је домаћа берза неатрактивна, а страна скупа, док на увоз злата се плаћа ПДВ, тако да не исплати се купити злато, те стога, једино штедња преостаје, као неки вид да кажем улагања, које се не опорезује и за које се не плаћа накнада, барем када је у питању орочена штедња. Зато је штедња код нас популарна. Да имамо брокере са нормалним накнадама и државу која не наплаћује ПДВ на увоз злата (у Европи, једино још БиХ наплаћује ПДВ на увоз злата из ЕУ), штедња у банкама би била временом све мање изражена, јер би људи имали све већу мотивацију да улажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

17.03.2024 20:37

Лаззз

Name

АР

17.03.2024 14:11

Права вијест А јос боља вијест је да је она пијавица И паразит затворио своје банковне рацуне па тако да неце моци да краде АКО ЈЕ ИСТИНА

ОДГОВОРИТЕ