Заштитите дјецу: Иницијатива мајки за измјену Закона

Према одредбама Закона о здравственој и социјалној заштити РС, дијете које има потребу за болничким лијечењем може имати пратњу мајке, само уколико постоје медицинске индикације. У пракси се та клаузула често злоупотребљава, па дјеца остају сама или мајке морају додатно да плаћају смјештај у болници. Уз иницијативу коју је покренула Јелена Бањац из Бањалуке, ова прича могла би ускоро имати другачији епилог.

Република Српска 16.03.2024 | 20:11
Заштитите дјецу: Иницијатива мајки за измјену Закона

Приликом болничког лијечења дјеце, мајка је неопходна, али пропусти у закону дају простор љекарима да маневришу, и одреде како нема медицинских индикација да мајка добије упутницу за боравак у болници са дјететом, наводи Јелена Бањац, предсједник Удружења “Моје дијете”из Бањалуке.

"Имамо заиста доста породичних љекара који не праве никакво питање шта су медицинске индикације и дају упутницу без проблема, док имамо доста породичних љекара који неће да дају упутницу мајки јер сматрају да само тешке индикације заслужују пратњу", каже Бањац.

Таквих случајева нема у Бањалуци али заступљени су у Бијељини, а ништа боља ситуација није ни у Зворнику, Братунцу, Фочи и Источном Сарајеву тврди ова мајка. Она указује да је сам боравак у болници без мајке, дјетету довољан да се његово стање погорша, али и да процес опоравка буде успорен.

" Закон је потпуно недоречен и зато тражимо да се из закона избрише тај дио укоико постоје медицинске индикације и да остане само тај дио да свако дијете до 15 године има право на пратњу родитеља", додаје Бањац.

"Уколико је то сада само на препоруку љекара сматрамо да би то требала да буде једна општа пракса да се то и у прописима тако регулише да здравствене установе могу омогућити несметан боравак мајкама са својом дјецом у болници", каже Јелена Сарафијан, предсједник удружења “Родитељи за права дјеце”

Загорка Граховац, мајка, али И народни посланик Листе за Правду И ред каже да је здравствени систем свакако корумпиран те да умјесто скупоцјених поклона које љекари редовно добијају од пацијената како би им третман био бољи, требају омогућити услове да свака мајка може бити уз своје дијете у таквим тренуцима, чак и ако то прави веће трошкове болницама.

"Тврдње појединих љекара да родитељи не треба да присуствују са дјететом у болници из разлога што се дијете тако учи самосталности заиста мислим да у таквој ситуацији нису оправдане. Лично ја сам била у ситуацији да ми се двоје дјеце лијечи у различитим временским периодима у болници и што се тиче болнице у Невесињу, ту могу само да похвалим особље", каже Граховац.

Према Загоркиним ријечима, ову иницијативу подржаће посланици Листе за правду и ред када се та тачка буде нашла на сједници Народне скупштине. А да ли ће то бити у скорије вријеме, зависи од надлежног Министарства, које на наше питање какви су изгледи за измјену закона, нису одговорили.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Отац

16.03.2024 20:58

Чему толика дискриминација очева. Посматрајте родитељство подједнако. Само се мајке спомињу, очева нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

16.03.2024 21:04

Браво, ма вееееелико браво. И хвала ти на томе. Сва су нам права ускраћена. Срамота

Name

РЕ Отац

16.03.2024 21:36

Зато што је МАЈКА ЖЕНА КРАЉИЦА, мушкарци су беспотребтни, могу оне саме не само пројектовати, него и варити, градити зграде, дизати скеле, резати дрва у шуми, чистити канализацију, одвозити смеће, све жене могу, могу без мушкараца

Name

Ре Ре Отац

16.03.2024 22:00

Да ли то значи да су жене радилице а мушкарци трутови којих се треба ријешити након оплодње.

Name

ТЕШКО НАМА

16.03.2024 21:23

Право на боравак Мајке уз дијете у болници се плаћа у висини луксузног хотела. Услови као на робији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мама

16.03.2024 23:06

2017 год сам била са дјевојцицом у болницу у Градисци 10дана плацала сам дан 45 км,уз то два дана сам спавала на столици покрај креветца јер нису имали кревет аве је било пуно.незалим се за своје дјете би дала и висе али такав безобразлук сто сам тамо дозивила недо бог никоме ...због тога безобразлука писем само да залим....боравак плацала као у хотелу а све сам своје морала користити о wц папира итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Мама

17.03.2024 10:37

Гдје има хотел за 45 КМ? да ја одем тамо...

Name

Ана Марија

16.03.2024 23:29

Браво за господју!!!Велико БРАВО!!!Ниста у зивоту нисам тезе поднијела ,као кад су ме одвојили од дјетета.Тразила сам да платим нису ни то дозволили.Помислила сам само су ,,Устасе" ,прије вас одвајали малу дјецу од мајки.Сад ми је церка одрасла ја стара ,али то никад заборавити нецу.Увијек цу подрзати господју и слицне њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

18.03.2024 07:50

Који си ти сељак имас ноцења и по 20км са доруцком ал то није тема....мајка треба да биде уз дјете док је мало...и тацка

Name

+

17.03.2024 07:22

Браво. Само бапријед. То су до 15 година тачно дијеца. И потребна им је Мајка. Код нас се штеди гдје не треба. Овдје никако не би смијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре Отац

17.03.2024 07:33

И Ви сте у праву. И Отац наравно. Жене ниша оно нису способне, што сте навели. ВЕЋ ДУЖЕ ВРИЈЕМЕ. ЖЕНЕ, многе ПОСТАЈУ егоисти, због тог Дара, што рађају. Није фер. Цијеним снагу и способност мушкараца за ЖИВОТ, ПА И ЗА РАТ. УСТВАРИ ЗАШТИТУ ПОРОДИЦЕ И У РАТУ. ЖИВОТ ДАЈУ ЗА ПОРОДИЦУ. ОБА РОДИТЕЉА ТРЕБАЈУ ДА ДАЈУ ОД СЕБЕ СВЕ ЗА ОДГОЈ ЗДРАВЕ ДИЈЕЦЕ. ЖИВИ ЈЕЛИ. Стара Мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

17.03.2024 08:59

2009.године сам без проблема била са сином од 7 година у болници, операција бруха је била у питању, а уз то јос сам била и трудница. Не знам због цега сад праве проблем мајкама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

17.03.2024 08:59

Равно злоцину према налој дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

17.03.2024 09:11

Шта мајка са дјететом од 15 година ради у болници? Мјења му пелене,доји. Испијају кафе и чекају " пријатеље" да их тјеше. Да ли смо нормални?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово,

17.03.2024 21:06

Добар приједлог, али мислим да је довољно до 10 година.Прије 35 година су у болници остајале само мајке које доје дјецу. Нисам дојила, али моје дијете је боловали од целебралне парализе, па сам слагала да дојим да бих са бебом остала у болници. Дијете било као биљка, није имало развијен рефлекс сисања па сам га хранила на обичне, старинске бочице, докторица је наравно схватила, али ми је допустила да останем онолико док ја било мјеста у болници. Њима је било лакше, ја сам га хранила што је некад трајало и дуже од сат времена, пресвлачила, носала, смиривала. Колико год није ништа знао осјећао је ко је мајка. Зато сада дјеца треба да буду са мајком лакше детету, мајци а и особљу.

ОДГОВОРИТЕ