Zaštitite djecu: Inicijativa majki za izmjenu Zakona

Prema odredbama Zakona o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti RS, dijete koje ima potrebu za bolničkim liječenjem može imati pratnju majke, samo ukoliko postoje medicinske indikacije. U praksi se ta klauzula često zloupotrebljava, pa djeca ostaju sama ili majke moraju dodatno da plaćaju smještaj u bolnici. Uz inicijativu koju je pokrenula Jelena Banjac iz Banjaluke, ova priča mogla bi uskoro imati drugačiji epilog.

Republika Srpska 16.03.2024 | 20:11
Zaštitite djecu: Inicijativa majki za izmjenu Zakona

Prilikom bolničkog liječenja djece, majka je neophodna, ali propusti u zakonu daju prostor ljekarima da manevrišu, i odrede kako nema medicinskih indikacija da majka dobije uputnicu za boravak u bolnici sa djetetom, navodi Jelena Banjac, predsjednik Udruženja “Moje dijete”iz Banjaluke.

"Imamo zaista dosta porodičnih ljekara koji ne prave nikakvo pitanje šta su medicinske indikacije i daju uputnicu bez problema, dok imamo dosta porodičnih ljekara koji neće da daju uputnicu majki jer smatraju da samo teške indikacije zaslužuju pratnju", kaže Banjac.

Takvih slučajeva nema u Banjaluci ali zastupljeni su u Bijeljini, a ništa bolja situacija nije ni u Zvorniku, Bratuncu, Foči i Istočnom Sarajevu tvrdi ova majka. Ona ukazuje da je sam boravak u bolnici bez majke, djetetu dovoljan da se njegovo stanje pogorša, ali i da proces oporavka bude usporen.

" Zakon je potpuno nedorečen i zato tražimo da se iz zakona izbriše taj dio ukoiko postoje medicinske indikacije i da ostane samo taj dio da svako dijete do 15 godine ima pravo na pratnju roditelja", dodaje Banjac.

"Ukoliko je to sada samo na preporuku ljekara smatramo da bi to trebala da bude jedna opšta praksa da se to i u propisima tako reguliše da zdravstvene ustanove mogu omogućiti nesmetan boravak majkama sa svojom djecom u bolnici", kaže Jelena Sarafijan, predsjednik udruženja “Roditelji za prava djece”

Zagorka Grahovac, majka, ali I narodni poslanik Liste za Pravdu I red kaže da je zdravstveni sistem svakako korumpiran te da umjesto skupocjenih poklona koje ljekari redovno dobijaju od pacijenata kako bi im tretman bio bolji, trebaju omogućiti uslove da svaka majka može biti uz svoje dijete u takvim trenucima, čak i ako to pravi veće troškove bolnicama.

"Tvrdnje pojedinih ljekara da roditelji ne treba da prisustvuju sa djetetom u bolnici iz razloga što se dijete tako uči samostalnosti zaista mislim da u takvoj situaciji nisu opravdane. Lično ja sam bila u situaciji da mi se dvoje djece liječi u različitim vremenskim periodima u bolnici i što se tiče bolnice u Nevesinju, tu mogu samo da pohvalim osoblje", kaže Grahovac.

Prema Zagorkinim riječima, ovu inicijativu podržaće poslanici Liste za pravdu i red kada se ta tačka bude našla na sjednici Narodne skupštine. A da li će to biti u skorije vrijeme, zavisi od nadležnog Ministarstva, koje na naše pitanje kakvi su izgledi za izmjenu zakona, nisu odgovorili.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Отац

16.03.2024 20:58

Чему толика дискриминација очева. Посматрајте родитељство подједнако. Само се мајке спомињу, очева нигдје.

ODGOVORITE
Name

Semberija

16.03.2024 21:04

Bravo, ma veeeeeliko bravo. I hvala ti na tome. Sva su nam prava uskraćena. Sramota

Name

RE Otac

16.03.2024 21:36

Zato što je MAJKA ŽENA KRALJICA, muškarci su bespotrebtni, mogu one same ne samo projektovati, nego i variti, graditi zgrade, dizati skele, rezati drva u šumi, čistiti kanalizaciju, odvoziti smeće, sve žene mogu, mogu bez muškaraca

Name

Re Re Otac

16.03.2024 22:00

Da li to znači da su žene radilice a muškarci trutovi kojih se treba riješiti nakon oplodnje.

Name

TEŠKO NAMA

16.03.2024 21:23

Pravo na boravak Majke uz dijete u bolnici se plaća u visini luksuznog hotela. Uslovi kao na robiji.

ODGOVORITE
Name

Mama

16.03.2024 23:06

2017 god sam bila sa djevojcicom u bolnicu u Gradisci 10dana placala sam dan 45 km,uz to dva dana sam spavala na stolici pokraj krevetca jer nisu imali krevet ave je bilo puno.nezalim se za svoje djete bi dala i vise ali takav bezobrazluk sto sam tamo dozivila nedo bog nikome ...zbog toga bezobrazluka pisem samo da zalim....boravak placala kao u hotelu a sve sam svoje morala koristiti o wc papira itd...

ODGOVORITE
Name

RE Mama

17.03.2024 10:37

Gdje ima hotel za 45 KM? da ja odem tamo...

Name

Ana Marija

16.03.2024 23:29

Bravo za gospodju!!!Veliko BRAVO!!!Nista u zivotu nisam teze podnijela ,kao kad su me odvojili od djeteta.Trazila sam da platim nisu ni to dozvolili.Pomislila sam samo su ,,Ustase" ,prije vas odvajali malu djecu od majki.Sad mi je cerka odrasla ja stara ,ali to nikad zaboraviti necu.Uvijek cu podrzati gospodju i slicne njoj.

ODGOVORITE
Name

Miso

18.03.2024 07:50

Koji si ti seljak imas nocenja i po 20km sa doruckom al to nije tema....majka treba da bide uz djete dok je malo...i tacka

Name

+

17.03.2024 07:22

Bravo. Samo baprijed. To su do 15 godina tačno dijeca. I potrebna im je Majka. Kod nas se štedi gdje ne treba. Ovdje nikako ne bi smijelo.

ODGOVORITE
Name

Re Re Otac

17.03.2024 07:33

I Vi ste u pravu. I Otac naravno. Žene niša ono nisu sposobne, što ste naveli. VEĆ DUŽE VRIJEME. ŽENE, mnoge POSTAJU egoisti, zbog tog Dara, što rađaju. Nije fer. Cijenim snagu i sposobnost muškaraca za ŽIVOT, PA I ZA RAT. USTVARI ZAŠTITU PORODICE I U RATU. ŽIVOT DAJU ZA PORODICU. OBA RODITELJA TREBAJU DA DAJU OD SEBE SVE ZA ODGOJ ZDRAVE DIJECE. ŽIVI JELI. Stara Majka.

ODGOVORITE
Name

Podrska

17.03.2024 08:59

2009.godine sam bez problema bila sa sinom od 7 godina u bolnici, operacija bruha je bila u pitanju, a uz to jos sam bila i trudnica. Ne znam zbog cega sad prave problem majkama?

ODGOVORITE
Name

To je

17.03.2024 08:59

Ravno zlocinu prema naloj djeci.

ODGOVORITE
Name

A

17.03.2024 09:11

Šta majka sa djetetom od 15 godina radi u bolnici? Mjenja mu pelene,doji. Ispijaju kafe i čekaju " prijatelje" da ih tješe. Da li smo normalni?

ODGOVORITE
Name

Ovo,

17.03.2024 21:06

Dobar prijedlog, ali mislim da je dovoljno do 10 godina.Prije 35 godina su u bolnici ostajale samo majke koje doje djecu. Nisam dojila, ali moje dijete je bolovali od celebralne paralize, pa sam slagala da dojim da bih sa bebom ostala u bolnici. Dijete bilo kao biljka, nije imalo razvijen refleks sisanja pa sam ga hranila na obične, starinske bočice, doktorica je naravno shvatila, ali mi je dopustila da ostanem onoliko dok ja bilo mjesta u bolnici. Njima je bilo lakše, ja sam ga hranila što je nekad trajalo i duže od sat vremena, presvlačila, nosala, smirivala. Koliko god nije ništa znao osjećao je ko je majka. Zato sada djeca treba da budu sa majkom lakše detetu, majci a i osoblju.

ODGOVORITE