Шта ће бити са тешко оштећеним мостом на ријеци Прачи

Какве ми то путеве имамо у Српској, најбоље илуструје примјер из Рогатице. Прије двадесетак дана стручњаци су открили да је тешко оштећена једна коловозна трака на носећој конструкцији моста преко ријеке Праче на путу првог реда М114 на дионици Устипрача – Рогатица.

Република Српска 16.03.2024 | 16:45
Шта ће бити са тешко оштећеним мостом на ријеци Прачи

По налогу Путева Републике Српске радници „Романијапутева“ раде на привременој санацији дијела моста, на коме је тежина возила тренутно ограничена на 12 тона. 

У саопштењу Путева Републике Српске наводи се да је у току израда и постављање носача који ће повећати носивост моста, а за његову трајну санацију се већ ради техничка документација.

Постоји више начина како ће се ријешти овај проблем, а један од њих је изградња заобилазнице за тешка теретна возила, градњом насипа на ријеци Прачи.

Коначну ријеч ће дати струка као и то да ли ће се пропали жељезни носачи скинути и градити нови мост на постојећим бетонским стубовима.

Тренутно се саобраћај за возила до 12 тона носивости одвија једном траком, а за шлепере је тотално обустављен. Иако возаћи шлепера из правца Вишеграда и Фоче немају алтернативни пут према Сокоцу и Сарајеву нико од њих није био вољан да стане пред камеру. 

Подсјећамо да је због санације тунела према Добром пољу од Фоче према Сарајеву привремено обустављен сабораћај. 

Мост преко ријеке Праче на магистрали изграђен је 1977. године и није издржао ни 50 година, а на мосту на Дрини у Вишеграду, познатој Ћуприји, постоје још оригинални стубови и лукови из 1577. године.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нерац

16.03.2024 17:00

Е јесу насли фирму која це санирати остецење, Као и сто одрзавају путеве,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.03.2024 17:37

Није пуно после на Дрини ћуприје направљен само 400 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанковић

16.03.2024 18:07

Ово је срамота свих начелника ове регије који ћуте и нису се огласили ни једном око овог проблема.Поготово Јагодића на чијој територији се и налази ова дионица.Знаћемо се у Октобру захвалити снсду и Јагодићу.Живи били па видјели.

Name

Шумар

16.03.2024 19:35

Нису правили пут најблизом трасом, тј. трасом ускотрачне пруге Сарајево Устипрача. И дан данас се избјегава та дионица у свим опцијама. Сада се чека туне Рањен од злих нам непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна мамба

17.03.2024 10:01

Грађанима тих општина и не требају путеви. Њихов водја це их убиједити,да могу зивјети без путева,ваздуха,хране,воде.... На крају....свако бора своју судбину,потпуно сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниџо

17.03.2024 17:42

Ух ако тврдња одговара презимену доносиоца ајде да верујемо. . .

ОДГОВОРИТЕ