Šta će biti sa teško oštećenim mostom na rijeci Prači

Kakve mi to puteve imamo u Srpskoj, najbolje ilustruje primjer iz Rogatice. Prije dvadesetak dana stručnjaci su otkrili da je teško oštećena jedna kolovozna traka na nosećoj konstrukciji mosta preko rijeke Prače na putu prvog reda M114 na dionici Ustiprača – Rogatica.

Republika Srpska 16.03.2024 | 16:45
Šta će biti sa teško oštećenim mostom na rijeci Prači

Po nalogu Puteva Republike Srpske radnici „Romanijaputeva“ rade na privremenoj sanaciji dijela mosta, na kome je težina vozila trenutno ograničena na 12 tona. 

U saopštenju Puteva Republike Srpske navodi se da je u toku izrada i postavljanje nosača koji će povećati nosivost mosta, a za njegovu trajnu sanaciju se već radi tehnička dokumentacija.

Postoji više načina kako će se riješti ovaj problem, a jedan od njih je izgradnja zaobilaznice za teška teretna vozila, gradnjom nasipa na rijeci Prači.

Konačnu riječ će dati struka kao i to da li će se propali željezni nosači skinuti i graditi novi most na postojećim betonskim stubovima.

Trenutno se saobraćaj za vozila do 12 tona nosivosti odvija jednom trakom, a za šlepere je totalno obustavljen. Iako vozaći šlepera iz pravca Višegrada i Foče nemaju alternativni put prema Sokocu i Sarajevu niko od njih nije bio voljan da stane pred kameru. 

Podsjećamo da je zbog sanacije tunela prema Dobrom polju od Foče prema Sarajevu privremeno obustavljen saboraćaj. 

Most preko rijeke Prače na magistrali izgrađen je 1977. godine i nije izdržao ni 50 godina, a na mostu na Drini u Višegradu, poznatoj Ćupriji, postoje još originalni stubovi i lukovi iz 1577. godine.

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nerac

16.03.2024 17:00

E jesu nasli firmu koja ce sanirati ostecenje, Kao i sto odrzavaju puteve,

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2024 17:37

Nije puno posle na Drini ćuprije napravljen samo 400 godina.

ODGOVORITE
Name

Janković

16.03.2024 18:07

Ovo je sramota svih načelnika ove regije koji ćute i nisu se oglasili ni jednom oko ovog problema.Pogotovo Jagodića na čijoj teritoriji se i nalazi ova dionica.Znaćemo se u Oktobru zahvaliti snsdu i Jagodiću.Živi bili pa vidjeli.

Name

Šumar

16.03.2024 19:35

Nisu pravili put najblizom trasom, tj. trasom uskotračne pruge Sarajevo Ustiprača. I dan danas se izbjegava ta dionica u svim opcijama. Sada se čeka tune Ranjen od zlih nam neprijatelja.

ODGOVORITE
Name

Crna mamba

17.03.2024 10:01

Građanima tih opština i ne trebaju putevi. Njihov vodja ce ih ubijediti,da mogu zivjeti bez puteva,vazduha,hrane,vode.... Na kraju....svako bora svoju sudbinu,potpuno sam.

ODGOVORITE
Name

Nidžo

17.03.2024 17:42

Uh ako tvrdnja odgovara prezimenu donosioca ajde da verujemo. . .

ODGOVORITE