Ово је слика стања у Српској: Вртоглав пад производње

Судећи према статистичким подацима за децембар 2023, у поређењу са децембром 2022. године, дошло је до пада индустријске производње у Српској и то највише нетрајних производа за широку потрошњу за 15,1 одсто, те трајних производа за широку потрошњу за 41,2 одсто, а како наводе економски стручњаци, ово је вјерна слика реалног стања у РС.

Република Српска 14.03.2024 | 12:14
Ово је слика стања у Српској: Вртоглав пад производње

Како су у Заводу за статистику РС саопштили, укупна десезонирана индустријска производња у Српској у децембру 2023. године, у поређењу са децембром 2022. године, мања је за 6,2 одсто.

"У децембру 2023. године, у поређењу са новембром 2023. године, укупна десезонирана индустријска производња у Српској већа је за 1,4 одсто, производња интермедијарних производа већа је за 12,2 одсто, трајних производа за широку потрошњу за 9,4 одсто, енергије за 2,2 одсто, док је производња нетрајних производа за широку потрошњу мања за 2,8 одсто и капиталних производа за 6,0 одсто", наводи се у подацима Завода за статистику РС.

С друге стране, када се погледају упоредни подаци за децембар 2023. у поређењу са децембром 2022. године, видљиво је да је раст забиљежен само у производњи енергије, која је већа за два одсто, док је производња капиталних производа мања за 2,3 одсто, интермедијарних производа за 4,9 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу мања је за 15,1 одсто, а трајних производа за широку потрошњу за 41,2 одсто.

У Заводу за статистику РС саопштили су да десезонирана индустријска производња у децембру 2023. године, у поређењу са новембром 2023. године, у подручју прерађивачка индустрија биљежи раст од 6,3 одсто, у подручју вађење руда и камена раст од 1,9 одсто, док је у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен пад од 0,7 одсто.

"Према подручјима КД БиХ 2010, календарски прилагођена индустријска производња у децембру 2023. године у поређењу са децембром 2022. године у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација биљежи раст од 1,4 одсто, док је у подручју вађење руда и камена забиљежен пад од 6,9 одсто и у подручју прерађивачка индустрија пад од 9,0 одсто", показали су статистички подаци.

Како је у разговору за "Независне новине" рекао Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СWОТ, ове бројке вјерно осликавају стварно стање у индустријској производњи у Српској, а најгора ситуација је у рударству и дрвној индустрији.

"Ово јесте забрињавајуће, али на неки начин је и очекивано. Имамо пад производње, поготово производње у области дрвне индустрије, посебно производње намјештаја, самим тим што је смањен извоз, јер је смањена потражња у Европској унији", казао је Грабовац, додајући да је дошло до смањења наруџби, те су домаћи произвођачи смањили производњу.

"То је дало лошије резултате прерађивачке индустрије, с обзиром на то да је дрвна индустрија једна од наших најбољих индустријских грана, која сигурно више од десет година биљежи стални раст, али, ево, дошли смо у ситуацију да је и ова грана наше индустрије у проблему, а све је то у директној вези са рецесијом у земљама ЕУ, посебно са нашим највећим спољнотрговинским партнерима Њемачком, Аустријом и Италијом", казао је Грабовац, истичући да су поједине гране индустрије у РС малог обима.

"Рецимо, у рударству, уколико имамо проблеме у РМУ Зеница, одмах имамо смањење производње у 'Митталу', који послује у РС, онда долази и до смањења експлоатације, а у неким случајевима и до престанка. С обзиром на то да се ради о малом броју привредних субјеката који се баве рударством, све то доводи до значајног пада и те гране индустрије", појаснио је Грабовац.

Да ли ће се овакав тренд наставити и током 2024. године, Грабовац сматра да то зависи од кретања у ЕУ.

"Наша зависног од тог тржишта је велика, а на кретања у ЕУ утичу и рат у Украјини и рат на Блиском истоку, те наслијеђени проблеми са инфлацијом. Много је елемената који ће утицати на резултате наше индустрије", закључио је Грабовац.

(Независне)  Фото: Пиxабаy

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Постен

14.03.2024 12:26

Казете да вам је највеце трзисте ,,МРСКОГ"запада па зар није са БРАТСКОМ русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2024 15:16

Није са братском Русијом има само спонзорирану љубав.

Name

Клокан Препанцевиц

14.03.2024 16:38

Донеси ти нама оригиналне Нутелле, бураз! Оне са Запада.

Name

ре

14.03.2024 18:19

БИће са братском Русијом кад се Русија врати на Балкан и када уђемо у Брикс а не у ЕУ.

Name

Бл

14.03.2024 12:50

Милине санкције полако а сигурно урушавају све редом,Ако нас Европа не узме нећемо постојати само Сарајево град више доприноси фонду од читавог Р.С-а..Наставите подржавати Додика,Није ми жао вас ал ми жао мене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма,дај!

14.03.2024 13:07

Никада се боље није живело! Колико радимо имамо и превише! Треба утицати на цијене станова, стварно су за наше просторе прецјењени! И прасићи да не буду више од 8 км. да имамо за славље!

Name

Неупуцени

14.03.2024 15:23

РЕ, а Ма,дај! А како мислис да буду прасици јефтинији, кад су претезно из увоза, а и тамо све мање меса! Храна це тек овде да поскупи! Јер немамо реалног сектора! Него неког сектора који је у магли, а ниста непроизводи! А Кредити се само дизу! То мора једном пуци! Па це доци инфлација као у србији деведесетих година!

Name

Дејан

14.03.2024 16:32

Пресели се у Сарајево и узивај

Name

ре БЛ

14.03.2024 17:15

Али Леми неће да преда власт ни за живу главу.

Name

Гдл

14.03.2024 13:21

Цууј Њемацка, Аустрија и Италија главни партнери, а слусајуци Милета то би били Нагорно Карабах, Јузна Осетија, братско Придњестровље и Подмосковље. Ипак све це доци на своје цим се отцепимо и ударимо бодљикаву зицу према мрској Федерацији, посто ми бас волимо да с пасосем посјецујемо саборне цркве у Сарајеву и Мостару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Гдл

14.03.2024 15:08

Рудоња је ЧЕСТИТАО етничко ћишжење Нагорно Карабакх-а!!! (буквално, не зезам се)

Name

Милан за Гдл

14.03.2024 15:09

Само ти братими са Федерацијом БиХ, нико ти не брани! Срећно!

Name

Мицко

14.03.2024 15:12

Па како це извозити на исток кад су тамо исти ти производи јефтини као и овде. Логицно је да це извозити на запад гдје је тај исти производ скупљи. А знас засто је скупљи, зато сто је сатница радника веца. Не знам ста ти није јасно, какве везе то има са оним сто ми осјецамо и цему смо привржени.П.С.А за пасос се не сикирај, кад их добијемо, нецемо сигурно размисљаи о Мостару и Сарајеву, заболе НАС за ВАС...

Name

Рамбо

14.03.2024 13:35

Сад ће Литијум па ћемо живјети ко Кувајт !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

14.03.2024 13:56

Е цуј богати, крива инфлација на западу а нису криве санкције блиским људима Милорадове секте и њиховим фирмама, блокирани рацуни дотицних и слицне малверзације са руским и бјелоруским инвеститорима. Ни баба са 4 основне ово неце прогутати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ка

14.03.2024 15:03

Има сламе и то чиста српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан за Бл

14.03.2024 15:06

Само се ти тјеши колико Сарајево уплаћује! Погледај мало извјештај УИО БиХ па ћеш видјети да је по мјесечним пријавама ПДВ-а Република Српска уплаћивала 34% на јединствен рачун УИО БиХ а враћано јој само 33%, а при томе Федерација БиХ има дупло више становника, па сад сам закључи ко колико уплаћује, тако да та твоја прича о уплати већој од стране Сарајева него цијеле Републике Српске пије воду само уколико уопште не постоји привреда у другим дијеловима Федерације БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бананаман

14.03.2024 18:29

Уплата и моц фирми и новца се не мјери по становниству. Истанбул има веци БНП од свој дрзава у бивсој Југославији ЗАЈЕДНО. Град Истанбул. Неw Yорк град има веци БНП и ПДВ него пола Африке. Тузла, Зеница и Сарајево уплате висе ПДВ него цитав РС. То је факт и цињеница. То је званицна статистика. Сад дали срби не плацају порез и перу паре а босње плацају и слузе србе и хрвате, то је несто друго. Цињеница јесте да СИПА хапси само по Босњцким кантонима (привредни криминал) а не у РС или хрвате у херцеговини (погледај Алуминиј, и друге фирме сто су хрвати јавно унистили и огулили и ником ниста) а у Рсу се хапсе криминалци (дрога, курве и орузје) и махом ратни злоцини сто не могу да купе слободу јер СИПА нуди сваком србину да плати "тацним људима" и оптузница "нестане". Ја сам просао сву Босну, сиром и попријеко два пута, од Требиња до Бјељине, од Семберије до Кладусе и после у Неум и назад. Истоцни дио Босне је економски мртав осим дзепова око Требиња и Биљењине. Фоца, Висеград, Рогатица, Сребреница, Билеца, Гацко, Братунац је смрт. Зворник вади донекле повезаност и близина Тузли и Калесији. Биљена је одувјек била регија богата као и Бањалука и Приједор. Остало је смрт. Назалост јер и ја сам с Дрине и плакао би сваки пут кад одем у село и видим да из куца расту дрва и збуње а не људи. За неупуцене, Сребреница је била друга опстина по развиједности 1992 године. Фоца позната по трговини била, Висеград и тако даље....а данас? Смрт у сваком смислу. Назалост, смрт.

Name

Прњавор

14.03.2024 15:56

Утушит це вас ко и путина..санкције,ембарго на плин и нафту из руссије(а срби викали,сад кад им путин заврне славину..кад они заврнуше њему)сад мали дио што извози у кину и индију уместо 800 долара кубик пошто је продаво ЕУ,њима мора да прода за 30-40долата кубик..хоче-неће..и плачају им у рупијима..а то није славина па је можеш заврнути..заврне ју,та бушотина више неможе да се користи..а да буше нове,немају чим..ви каките по високом преставнику а резултат да њемачка која поседује 70% индустрије и у србији а и у ткзв"пц"повлачи свој новац и инвестиције..па ви лајте ко керови и даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпијун

14.03.2024 16:32

Дигните Минимакац на 1950 КМ па це бити јос боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако

14.03.2024 16:38

то је тек почетак, тек ће видјети глупи народ шта је била оба власт!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сина

14.03.2024 17:44

Какве везе то има. Расте криминал и корупција, не треба да се сикирамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

баухау

14.03.2024 17:52

Јаци сте од судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

14.03.2024 18:05

То су ЕУ тихе санкције. Браво за рудоњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

14.03.2024 18:13

Или ће нестати, или ће промијенити име, овако је неодрживо. Дискриминаторно је само Име република српска, према Уставу и према другим народима и осталима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месница код Лазе

14.03.2024 18:36

Мислим да це Бурло ускоро да извуце Јокера из рукава: развој привреде РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤔

14.03.2024 18:51

Ово није тацно! Висковиц је другације рекао. Коме цес вјеровати ако не таквој људској громади! Дакле није тацно све је добро🤡

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

14.03.2024 21:26

У читавој ЕУ је пад производње,наравно они су далеко богатији па се то не осјећа као код нас, али економија иде у рецесију.

ОДГОВОРИТЕ