Ovo je slika stanja u Srpskoj: Vrtoglav pad proizvodnje

Sudeći prema statističkim podacima za decembar 2023, u poređenju sa decembrom 2022. godine, došlo je do pada industrijske proizvodnje u Srpskoj i to najviše netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 15,1 odsto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 41,2 odsto, a kako navode ekonomski stručnjaci, ovo je vjerna slika realnog stanja u RS.

Republika Srpska 14.03.2024 | 12:14
Ovo je slika stanja u Srpskoj: Vrtoglav pad proizvodnje

Kako su u Zavodu za statistiku RS saopštili, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj u decembru 2023. godine, u poređenju sa decembrom 2022. godine, manja je za 6,2 odsto.

"U decembru 2023. godine, u poređenju sa novembrom 2023. godine, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj veća je za 1,4 odsto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 12,2 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,4 odsto, energije za 2,2 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,8 odsto i kapitalnih proizvoda za 6,0 odsto", navodi se u podacima Zavoda za statistiku RS.

S druge strane, kada se pogledaju uporedni podaci za decembar 2023. u poređenju sa decembrom 2022. godine, vidljivo je da je rast zabilježen samo u proizvodnji energije, koja je veća za dva odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 2,3 odsto, intermedijarnih proizvoda za 4,9 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 15,1 odsto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 41,2 odsto.

U Zavodu za statistiku RS saopštili su da desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2023. godine, u poređenju sa novembrom 2023. godine, u području prerađivačka industrija bilježi rast od 6,3 odsto, u području vađenje ruda i kamena rast od 1,9 odsto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 0,7 odsto.

"Prema područjima KD BiH 2010, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u decembru 2023. godine u poređenju sa decembrom 2022. godine u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bilježi rast od 1,4 odsto, dok je u području vađenje ruda i kamena zabilježen pad od 6,9 odsto i u području prerađivačka industrija pad od 9,0 odsto", pokazali su statistički podaci.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, ove brojke vjerno oslikavaju stvarno stanje u industrijskoj proizvodnji u Srpskoj, a najgora situacija je u rudarstvu i drvnoj industriji.

"Ovo jeste zabrinjavajuće, ali na neki način je i očekivano. Imamo pad proizvodnje, pogotovo proizvodnje u oblasti drvne industrije, posebno proizvodnje namještaja, samim tim što je smanjen izvoz, jer je smanjena potražnja u Evropskoj uniji", kazao je Grabovac, dodajući da je došlo do smanjenja narudžbi, te su domaći proizvođači smanjili proizvodnju.

"To je dalo lošije rezultate prerađivačke industrije, s obzirom na to da je drvna industrija jedna od naših najboljih industrijskih grana, koja sigurno više od deset godina bilježi stalni rast, ali, evo, došli smo u situaciju da je i ova grana naše industrije u problemu, a sve je to u direktnoj vezi sa recesijom u zemljama EU, posebno sa našim najvećim spoljnotrgovinskim partnerima Njemačkom, Austrijom i Italijom", kazao je Grabovac, ističući da su pojedine grane industrije u RS malog obima.

"Recimo, u rudarstvu, ukoliko imamo probleme u RMU Zenica, odmah imamo smanjenje proizvodnje u 'Mittalu', koji posluje u RS, onda dolazi i do smanjenja eksploatacije, a u nekim slučajevima i do prestanka. S obzirom na to da se radi o malom broju privrednih subjekata koji se bave rudarstvom, sve to dovodi do značajnog pada i te grane industrije", pojasnio je Grabovac.

Da li će se ovakav trend nastaviti i tokom 2024. godine, Grabovac smatra da to zavisi od kretanja u EU.

"Naša zavisnog od tog tržišta je velika, a na kretanja u EU utiču i rat u Ukrajini i rat na Bliskom istoku, te naslijeđeni problemi sa inflacijom. Mnogo je elemenata koji će uticati na rezultate naše industrije", zaključio je Grabovac.

(Nezavisne)  Foto: Pixabay

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Posten

14.03.2024 12:26

Kazete da vam je najvece trziste ,,MRSKOG"zapada pa zar nije sa BRATSKOM rusijom

ODGOVORITE
Name

Re

14.03.2024 15:16

Nije sa bratskom Rusijom ima samo sponzoriranu ljubav.

Name

Klokan Prepancevic

14.03.2024 16:38

Donesi ti nama originalne Nutelle, buraz! One sa Zapada.

Name

re

14.03.2024 18:19

BIće sa bratskom Rusijom kad se Rusija vrati na Balkan i kada uđemo u Briks a ne u EU.

Name

Bl

14.03.2024 12:50

Miline sankcije polako a sigurno urušavaju sve redom,Ako nas Evropa ne uzme nećemo postojati samo Sarajevo grad više doprinosi fondu od čitavog R.S-a..Nastavite podržavati Dodika,Nije mi žao vas al mi žao mene...

ODGOVORITE
Name

Ma,daj!

14.03.2024 13:07

Nikada se bolje nije živelo! Koliko radimo imamo i previše! Treba uticati na cijene stanova, stvarno su za naše prostore precjenjeni! I prasići da ne budu više od 8 km. da imamo za slavlje!

Name

Neupuceni

14.03.2024 15:23

RE, a Ma,daj! A kako mislis da budu prasici jeftiniji, kad su pretezno iz uvoza, a i tamo sve manje mesa! Hrana ce tek ovde da poskupi! Jer nemamo realnog sektora! Nego nekog sektora koji je u magli, a nista neproizvodi! A Krediti se samo dizu! To mora jednom puci! Pa ce doci inflacija kao u srbiji devedesetih godina!

Name

Dejan

14.03.2024 16:32

Preseli se u Sarajevo i uzivaj

Name

re BL

14.03.2024 17:15

Ali Lemi neće da preda vlast ni za živu glavu.

Name

Gdl

14.03.2024 13:21

Cuuj Njemacka, Austrija i Italija glavni partneri, a slusajuci Mileta to bi bili Nagorno Karabah, Juzna Osetija, bratsko Pridnjestrovlje i Podmoskovlje. Ipak sve ce doci na svoje cim se otcepimo i udarimo bodljikavu zicu prema mrskoj Federaciji, posto mi bas volimo da s pasosem posjecujemo saborne crkve u Sarajevu i Mostaru.

ODGOVORITE
Name

RE Gdl

14.03.2024 15:08

Rudonja je ČESTITAO etničko ćišženje Nagorno Karabakh-a!!! (bukvalno, ne zezam se)

Name

Milan za Gdl

14.03.2024 15:09

Samo ti bratimi sa Federacijom BiH, niko ti ne brani! Srećno!

Name

Micko

14.03.2024 15:12

Pa kako ce izvoziti na istok kad su tamo isti ti proizvodi jeftini kao i ovde. Logicno je da ce izvoziti na zapad gdje je taj isti proizvod skuplji. A znas zasto je skuplji, zato sto je satnica radnika veca. Ne znam sta ti nije jasno, kakve veze to ima sa onim sto mi osjecamo i cemu smo privrženi.P.S.A za pasos se ne sikiraj, kad ih dobijemo, necemo sigurno razmisljai o Mostaru i Sarajevu, zabole NAS za VAS...

Name

Rambo

14.03.2024 13:35

Sad će Litijum pa ćemo živjeti ko Kuvajt !

ODGOVORITE
Name

Edo

14.03.2024 13:56

E cuj bogati, kriva inflacija na zapadu a nisu krive sankcije bliskim ljudima Miloradove sekte i njihovim firmama, blokirani racuni doticnih i slicne malverzacije sa ruskim i bjeloruskim investitorima. Ni baba sa 4 osnovne ovo nece progutati.

ODGOVORITE
Name

ka

14.03.2024 15:03

Ima slame i to čista srpska

ODGOVORITE
Name

Milan za Bl

14.03.2024 15:06

Samo se ti tješi koliko Sarajevo uplaćuje! Pogledaj malo izvještaj UIO BiH pa ćeš vidjeti da je po mjesečnim prijavama PDV-a Republika Srpska uplaćivala 34% na jedinstven račun UIO BiH a vraćano joj samo 33%, a pri tome Federacija BiH ima duplo više stanovnika, pa sad sam zaključi ko koliko uplaćuje, tako da ta tvoja priča o uplati većoj od strane Sarajeva nego cijele Republike Srpske pije vodu samo ukoliko uopšte ne postoji privreda u drugim dijelovima Federacije BiH!

ODGOVORITE
Name

Bananaman

14.03.2024 18:29

Uplata i moc firmi i novca se ne mjeri po stanovnistvu. Istanbul ima veci BNP od svoj drzava u bivsoj Jugoslaviji ZAJEDNO. Grad Istanbul. New York grad ima veci BNP i PDV nego pola Afrike. Tuzla, Zenica i Sarajevo uplate vise PDV nego citav RS. To je fakt i cinjenica. To je zvanicna statistika. Sad dali srbi ne placaju porez i peru pare a bosnje placaju i sluze srbe i hrvate, to je nesto drugo. Cinjenica jeste da SIPA hapsi samo po Bosnjckim kantonima (privredni kriminal) a ne u RS ili hrvate u hercegovini (pogledaj Aluminij, i druge firme sto su hrvati javno unistili i ogulili i nikom nista) a u Rsu se hapse kriminalci (droga, kurve i oruzje) i mahom ratni zlocini sto ne mogu da kupe slobodu jer SIPA nudi svakom srbinu da plati "tacnim ljudima" i optuznica "nestane". Ja sam prosao svu Bosnu, sirom i poprijeko dva puta, od Trebinja do Bjeljine, od Semberije do Kladuse i posle u Neum i nazad. Istocni dio Bosne je ekonomski mrtav osim dzepova oko Trebinja i Biljenjine. Foca, Visegrad, Rogatica, Srebrenica, Bileca, Gacko, Bratunac je smrt. Zvornik vadi donekle povezanost i blizina Tuzli i Kalesiji. Biljena je oduvjek bila regija bogata kao i Banjaluka i Prijedor. Ostalo je smrt. Nazalost jer i ja sam s Drine i plakao bi svaki put kad odem u selo i vidim da iz kuca rastu drva i zbunje a ne ljudi. Za neupucene, Srebrenica je bila druga opstina po razvijednosti 1992 godine. Foca poznata po trgovini bila, Visegrad i tako dalje....a danas? Smrt u svakom smislu. Nazalost, smrt.

Name

Prnjavor

14.03.2024 15:56

Utušit ce vas ko i putina..sankcije,embargo na plin i naftu iz russije(a srbi vikali,sad kad im putin zavrne slavinu..kad oni zavrnuše njemu)sad mali dio što izvozi u kinu i indiju umesto 800 dolara kubik pošto je prodavo EU,njima mora da proda za 30-40dolata kubik..hoče-neće..i plačaju im u rupijima..a to nije slavina pa je možeš zavrnuti..zavrne ju,ta bušotina više nemože da se koristi..a da buše nove,nemaju čim..vi kakite po visokom prestavniku a rezultat da njemačka koja poseduje 70% industrije i u srbiji a i u tkzv"pc"povlači svoj novac i investicije..pa vi lajte ko kerovi i dalje

ODGOVORITE
Name

Špijun

14.03.2024 16:32

Dignite Minimakac na 1950 KM pa ce biti jos bolje.

ODGOVORITE
Name

Polako

14.03.2024 16:38

to je tek početak, tek će vidjeti glupi narod šta je bila oba vlast!?

ODGOVORITE
Name

Sina

14.03.2024 17:44

Kakve veze to ima. Raste kriminal i korupcija, ne treba da se sikiramo

ODGOVORITE
Name

bauhau

14.03.2024 17:52

Jaci ste od sudbine.

ODGOVORITE
Name

Logicno

14.03.2024 18:05

To su EU tihe sankcije. Bravo za rudonju.

ODGOVORITE
Name

Nenad

14.03.2024 18:13

Ili će nestati, ili će promijeniti ime, ovako je neodrživo. Diskriminatorno je samo Ime republika srpska, prema Ustavu i prema drugim narodima i ostalima!

ODGOVORITE
Name

Mesnica kod Laze

14.03.2024 18:36

Mislim da ce Burlo uskoro da izvuce Jokera iz rukava: razvoj privrede RS!

ODGOVORITE
Name

🤔

14.03.2024 18:51

Ovo nije tacno! Viskovic je drugacije rekao. Kome ces vjerovati ako ne takvoj ljudskoj gromadi! Dakle nije tacno sve je dobro🤡

ODGOVORITE
Name

Realista

14.03.2024 21:26

U čitavoj EU je pad proizvodnje,naravno oni su daleko bogatiji pa se to ne osjeća kao kod nas, ali ekonomija ide u recesiju.

ODGOVORITE