"Узрок потреса је активност Јадранске микроплоче"

Након што је Црну Гору погодио земљотрес јачине 5,4 степена по Рихтеру, а који се осјетио и у БиХ, огласио се професор географије из Сарајева Ведран Зубић.

Регион 14.03.2024 | 10:07
"Узрок потреса је активност Јадранске микроплоче"

Он је подсјетио да се јак земљотрес догодио јутрос око четири сата близу граничне зоне БиХ и Црне Горе.

– Највиша планина БиХ, Маглић, налази се управо на граници држава. Треба напоменути да је највиша тачка Маглића са црногорске стране (Велики Витао 2.397 метара). Управо у тој зони је регистриран потрес – каже Зубић.

Говорећи о јачини и дубини земљотреса, Зубић је казао да подаци указују да се ради о плитком земљотресу чији је епицентар 20 км сјеверозападно од Плужина, а то је управо зона субдукције вањских Динарида (Маглић).

– Генерални узрок свих потреса је активност Јадранске микроплоче која се подвлачи под овај дио Европе. Она је крива за субдукцију, раст планина, али и трусне активности. Вањски Динариди, а то је регија која иде у БиХ јужно од црте Грмеч – Зеленгора и наставља даље на исток, је зона навлаке планинских масива. 

Између Голије и Дурмитора је смјештена долина Пиве која скупа са Таром прави Дрину. Управо ту су у расједној зони смјештене Плужине, мјесто епицентра јутрошњег потреса. Ово мјесто је веома сеизмички активно па је 2013. године овдје забиљежен земљотрес од 4,2 степена – објашњава Зубић.

Земљотрес ове јачине је, додаје, веома јак за осјећај, али не тако јак у размјерама “свјетских јачина”.

– Бар, град у Црној Гори је прије пола вијека доживио сеизмичку катастрофу. И Црна Гора је тектонски активна и политичке границе немају везе са земљотресима. Ово је регија додира двије геолошке и тектонске масе.

Осим споменутих вањских Динарида мезозојске старости сјеверније је регија прачанског палеозоика. Тај додир различитиих петролошких сегмената изазива вјечну могућност сеизмичке активности – истиче Зубић.

Регија је крашког растреситог простора, а Зубић даље наводи да овакви земљотреси дестабилизирају површину кречњака те су могући бројни одрони и остали падинско-гравитацијски елементи који могу направити више штете од самог потреса.

– Оно што се сви надамо је да нема жртава што је најважније у овом тренутку. Ваљда ће тако и остати. Реверзибилни трусови се могу јавити, а свакако ових десетак секунди није било пријатно- закључује Зубић

(Клиx)  Фото: ЕМСЦ/ТWИТТЕР

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Херцеговац

14.03.2024 11:17

Па ово је четврта верзија епицентра земљотреса. Зна ли се тачно гје је епицентар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

14.03.2024 12:21

Треба тужити ту плочу. Ко је на челу Јадранске плоче јел СНСД кадар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

14.03.2024 13:50

А ја мислио,крив Додик или Путин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славонац из Борова села

15.03.2024 22:55

Жао ми Сплита😭😭😭😁

ОДГОВОРИТЕ