Обезбједили предсједничке номинације

Амерички председник Џо Бајден и његов претходник Доналд Трамп формално су осигурали председничке номинације Демократске и Републиканске партије након одлучујућих победа у Џорџији, Мисисипију и савезној држави Вашингтон.

Свијет 13.03.2024 | 07:35
Обезбједили предсједничке номинације

Након јучерашњих унутарстраначких гласања трка за Белу кућу сада улази у нову фазу.

Бајден је успео да освоји више од 1.968 делегата колико је било потребно да би формално осигурао председничку номинацију демократа, а Трамп неопходних најмање 1.215 делегата за републиканску.

Бајденова кандидатура биће озваничена на страначкој конвенцији у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију месец дана раније.

Према америчком изборном процесу, на основу резултата унутарстраначких избора у појединачним државама кандидатима се додељују делегати. Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.

Бајден није имао озбиљног ривала у трци за председничку номинацију, упркос ниској популарности и забринутости бирача у вези са његовим годинама. Део демократа такође протестује због Бајденове подршке Израелу у рату против Хамаса у Појасу Газе. Његови савезници ипак се надају да ће га подржати демократска база и независни бирачи који се плаше другог Трамповог председничког мандата.

Бајден трку представља као борбу за слободу, у Америци и у иностранству. Своју подршку Украјини и рад на ширењу НАТО ставља насупрот Трамповим похвалама на рачун руског председника Владимира Путина и порукама да ће рећи Русији да нападне НАТО чланице које не испуњавају финансијске обавезе.

- Суочени смо са отрежњујућом реалношћу. Слобода и демократија су у опасности овде у Америци као никада раније од Грађанског рата. Доналд Трамп води кампању огорчености и освете која угрожава саму идеју Америке...Верујем да ће Американци изабрати да наставе да иду у будућност - поручио је Бајден у саопштењу након што је осигурао номинацију.

Он је казао је и да му је част што је освојио другу председничку номинацију демократа.

- Част ми је што ми је широка коалиција бирача која одражава богату разноликост Демократске странке широм земље поново поверила да водим нашу странку и нашу земљу у тренутку када је претња од Трампа већа него икада - навео је Бајден.

Исход републиканских избора у уторак такође је био унапред познат, посебно након што се прошле недеље из изборне трке повукла једина Трампова ривалка Ники Хејли.

После избора у четири државе, укључујући и Хаваје, више нема сумње да ће Бајден и Трамп поново бити у трци за председника на изборима 5. новембра иако није одржана ни половина страначких избора. То ће бити први пут од 1912. године да су кандидати на изборима два америчка предсједника, преноси АП.

Такође, први пут од 1956. године се дешава да су кандидати исти у два изборна циклуса. Тада је републикански предсједник Двајт Ајзенхауер други пут поразио бившег демократског гувернера Илиноиса Адлаија Стивенсона.

Ове године, анкете показују да многи бирачи не желе понављање трке из 2020. године, док су према истраживању Ројтерса и Ипсоса и Бајден и Трамп непопуларни међу већином гласача.

Уочи избора у уторак, Трамп је признао да ће Бајден бити кандидат демократа, а поново га је и напао због година.

- Претпостављам да ће он бити кандидат. Ја сам једини његов противник, осим самог живота - рекао је Трамп за ЦНБЦ.

На скупу у Џорџији је поновио тврдње да су избори 2020. године покрадени, а Бајдена је напао и због тога што није успио да спречи прилив миграната на граници са Мексиком. Питање имиграције је централно у његовој кампањи. Највише делегата у уторак је додељивала Џорџија, која би могла да буде кључна за исход председничких избора у новембру.

Против Трампа је у тој држави подигнута оптужница за покушај прекрајања изборне воље након што је од локалних званичника 2020. године тражио да "пронађу 11.780 гласова" да би поништили Бајденову побједу. И док обојица кандидата покушавају да покажу снагу у кључној држави, ипак се суочавају са више проблема.

Против Трампа су подигнуте четири оптужнице са укупно 91 тачком, између осталог због задржавања поверљивих докумената након што је напустио положај предсједника и покушаја да прекроји изборни резултат 2020. године. Такође се постављају питања у вези са његовом политиком ако победи на изборима, као и односима са некима од најопаснијих диктатора у свету.

(Глас Америке) Фото: АП Еван Вуцци, АП Ребецца Блацкwелл

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛ

13.03.2024 08:32

Ово це бит убједљива побједа Бајдена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјели

13.03.2024 20:53

Дабогда теби бијо пресједник

Name

Јасин

13.03.2024 10:01

Ради његових бахатих изјава као и отвореним изражавањем исламофобије, Трумп губи изборе 100 посто. Биден није неко рјешење, али је вјероватно много бољи од Трампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пардон

13.03.2024 11:50

Демокеате не изјављују него убијају исламски свијет.

Name

ЈА

13.03.2024 17:03

Бирају американци измедју сејтана и дјавола !

Name

Неутрал

13.03.2024 12:29

Биден је једноставно престар.Овај пут Трумп узима лагано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

геријатрија

13.03.2024 18:46

А Трамп је у цвијету младости.

Name

Соња

13.03.2024 12:55

Њих два су изгледа стварно на свијет донијеле роде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.03.2024 14:45

Зар ,,велика Америца " нема бољих кандидата од ова два метузалема

ОДГОВОРИТЕ