ЕРС за промоцију поново даје 2,5 милиона марака

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) расписала је тендер вриједан 2,5 милиона марака без ПДВ-а за промоцију предузећа на спортским, културним, хуманитарним и другим манифестацијама и догађајима

Република Српска 12.03.2024 | 16:35
ЕРС за промоцију поново даје 2,5 милиона марака

Отвореним поступком ЕРС тражи фирму са којом ће бити склопљен оквирни споразум на годину дана, а која би требало да поради на имиџу овог јавног предузећа.

Фирма којој ће ЕРС дати повјерење мора да има реализован један исти или сличан уговор чија вриједност не смије бити мања од 700.000 марака.

„Потребно је вршити континуирану промоцији и побољшање видљивости рекламирања ЕРС-а у јавности… Потребно је анализирати сваки одобрени захтјев за рекламирањем и за то представљање потребно је написати новост, наслов и графички креирати визуал, који представља ту активност… Потребно је дизајнирати промотивне банере и друге графичке материјале у складу са захтјевима МХ ЕРС“, наводе у тендерској документацији овог јавног предузећа и додају, између осталог, да је за одређене одобрене захтјеве потребно написати и стручне ПР текстове и дистрибуирати их медијима.

Такође, у ЕРС-у истичу да им је важна квалитетна комуникација путем друштвених мрежа.

Како су раније у медијима образлагали из овог јавног предузећа, овакви тендери су у ствари подршка спортским, хуманитарним и културним организацијама и колективима, а фирма коју ЕРС тражи је посредница у тој расподјели новца, која ће, дакако, добити свој дио.

Наиме, посљедњи у низу оваквих тендера био је управо милионски, о коме је „Директ“ већ писао, а који је добила фирма која се доводи у везу са одборником СНСД-а Александром Бодирогом „Xплоде медиа“.

Та релативно млада фирма, која се водила на брату одборника Александра Бодироге, а на адреси њиховог рођака, иначе предсједника младих социјалдемократа у Требињу Срђана Ковача, добила је посао да милионски износ распореди културним, хуманитарним и спортским колективима и организацијама.

„Ко има иоле знања, разумије да новац да би се пласирао у неки спорт или у неку културу или у неке хуманитарне сврхе, мора се провести процедура. И кроз те процедуре новац иде управо тим организацијама, а не иде оној агенцији која се пријави на јавни тендер и добије на располагање да уложи та средства за хуманитарне, спортске или културне организације које је потребно помоћи, али што да не кажем, и рекламирати МХ ЕРС“, рекао је раније Лука Петровић, в.д. генералног директора ЕРС-а, коментаришући тендер који је добила агенција "Xплоде медиа".

Нико, међутим, није дематовао да је фирма, иако није на њега и формално регистрована, у ствари одборника Александра Бодироге, нити је дато објашњење зашто су критеријуми у подгледу техничких спецификација били тако ниски да их је могла испунити и ова релативно млада фирма без референци у милионским пословима.

Нису ни појаснили ни како то да је баш фирма одборника који је у врло блиским односима са в.д. генералног директора ЕРС-а Луком Петровићем била и једини понуђач.

Подсјећамо, након што је опозиција у јавност изнијела низ наводно непровјерених и паушалних информација о тендеру на коме је „Xплоде медиа“ била једини понуђач из ЕРС-а су најавили да ће због тога поднијети кривичне пријаве.

Сличан тендер од 7,5 милиона марака раније је добила и фирма Грудис, која је, према писању портала Цапитал, било мало познато предузеће које је 2022. године имало тек три запослена радника и добит од око 65.000 марака.

(пратимотендере.ба) Фото: Директ-портал

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Народ

12.03.2024 17:12

Још увијек шути,а види се криминал из свемира.Него пошто смо глупи и инертни, предлажем да нам мало и струју поскупите,ма да можете комотно расипати,НАРОДНЕ паре,а иду и избори па ваља имати пара и за шаторе,пјеваљке и шта већ иде уз то.Има ли смак свијета да се ово зло не гледа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

13.03.2024 08:27

Дал се неко смије кладит. уговор је писан да га само кк игокеа и фк борац пошто ће бит првак бих, па ће у лигу шампиона, а са барсом Милано, бајерном....... Итд, неможе без јаког спонзора

Name

абц

12.03.2024 17:41

Па каква промоција? Не продају они нову врсту чипса па им треба промоција и реклама да би побољшали продају и узели дио колача на тржишту од осталих произвођача?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2024 04:42

И за ово је крив Смитх, наметнуо им 🤣

Name

Желимир

12.03.2024 18:13

Предложена сума је скромна за промоцију лопова колико их има на овом простору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систематска пљачка

12.03.2024 19:32

Свједоци смо бројних тендера за "рекламирање" и "медијско представљање" Електропривреде, Жељезница, градоначелника и начелника општина...и на тај начин извлачења милиона марака из буџета, док истражни органи громогласно ћуте, а народ постаје све сиромашнији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

12.03.2024 19:55

БАНДО СЕКТАШКА ДОЛАЗИ ВАМ КРАЈ НА РОБИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

12.03.2024 20:19

Чуј промоција електропривреде. Коме иду ове паре питај бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

12.03.2024 22:35

Требају им паре за изборе. Како другачије куповати глсове.

Name

Хдкд

12.03.2024 22:07

Живо ме занима шта промовишу - да се троши мање струје, или да се троши више? Каква будаласта крађа српских пара које организују и проводе Срби. Јесте се усрећили с републиком и српском струјом, нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

13.03.2024 07:15

Промовисати ЕРС тзв.природног монополисту вредја интелигенцију чак ИQ 44

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан

13.03.2024 08:29

Бурло и Лучиано шишају овце, а овце су за шишање. Мада они гуле и кожу, тако да је оваца све мање. Они који не желе да остану без коже, трајно се селе из РС, а остале овце пасу и блеје, и мирно чекају да им кожа буде огуљена.

ОДГОВОРИТЕ