ERS za promociju ponovo daje 2,5 miliona maraka

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala je tender vrijedan 2,5 miliona maraka bez PDV-a za promociju preduzeća na sportskim, kulturnim, humanitarnim i drugim manifestacijama i događajima

Republika Srpska 12.03.2024 | 16:35
ERS za promociju ponovo daje 2,5 miliona maraka

Otvorenim postupkom ERS traži firmu sa kojom će biti sklopljen okvirni sporazum na godinu dana, a koja bi trebalo da poradi na imidžu ovog javnog preduzeća.

Firma kojoj će ERS dati povjerenje mora da ima realizovan jedan isti ili sličan ugovor čija vrijednost ne smije biti manja od 700.000 maraka.

„Potrebno je vršiti kontinuiranu promociji i poboljšanje vidljivosti reklamiranja ERS-a u javnosti… Potrebno je analizirati svaki odobreni zahtjev za reklamiranjem i za to predstavljanje potrebno je napisati novost, naslov i grafički kreirati vizual, koji predstavlja tu aktivnost… Potrebno je dizajnirati promotivne banere i druge grafičke materijale u skladu sa zahtjevima MH ERS“, navode u tenderskoj dokumentaciji ovog javnog preduzeća i dodaju, između ostalog, da je za određene odobrene zahtjeve potrebno napisati i stručne PR tekstove i distribuirati ih medijima.

Takođe, u ERS-u ističu da im je važna kvalitetna komunikacija putem društvenih mreža.

Kako su ranije u medijima obrazlagali iz ovog javnog preduzeća, ovakvi tenderi su u stvari podrška sportskim, humanitarnim i kulturnim organizacijama i kolektivima, a firma koju ERS traži je posrednica u toj raspodjeli novca, koja će, dakako, dobiti svoj dio.

Naime, posljednji u nizu ovakvih tendera bio je upravo milionski, o kome je „Direkt“ već pisao, a koji je dobila firma koja se dovodi u vezu sa odbornikom SNSD-a Aleksandrom Bodirogom „Xplode media“.

Ta relativno mlada firma, koja se vodila na bratu odbornika Aleksandra Bodiroge, a na adresi njihovog rođaka, inače predsjednika mladih socijaldemokrata u Trebinju Srđana Kovača, dobila je posao da milionski iznos rasporedi kulturnim, humanitarnim i sportskim kolektivima i organizacijama.

„Ko ima iole znanja, razumije da novac da bi se plasirao u neki sport ili u neku kulturu ili u neke humanitarne svrhe, mora se provesti procedura. I kroz te procedure novac ide upravo tim organizacijama, a ne ide onoj agenciji koja se prijavi na javni tender i dobije na raspolaganje da uloži ta sredstva za humanitarne, sportske ili kulturne organizacije koje je potrebno pomoći, ali što da ne kažem, i reklamirati MH ERS“, rekao je ranije Luka Petrović, v.d. generalnog direktora ERS-a, komentarišući tender koji je dobila agencija "Xplode media".

Niko, međutim, nije dematovao da je firma, iako nije na njega i formalno registrovana, u stvari odbornika Aleksandra Bodiroge, niti je dato objašnjenje zašto su kriterijumi u podgledu tehničkih specifikacija bili tako niski da ih je mogla ispuniti i ova relativno mlada firma bez referenci u milionskim poslovima.

Nisu ni pojasnili ni kako to da je baš firma odbornika koji je u vrlo bliskim odnosima sa v.d. generalnog direktora ERS-a Lukom Petrovićem bila i jedini ponuđač.

Podsjećamo, nakon što je opozicija u javnost iznijela niz navodno neprovjerenih i paušalnih informacija o tenderu na kome je „Xplode media“ bila jedini ponuđač iz ERS-a su najavili da će zbog toga podnijeti krivične prijave.

Sličan tender od 7,5 miliona maraka ranije je dobila i firma Grudis, koja je, prema pisanju portala Capital, bilo malo poznato preduzeće koje je 2022. godine imalo tek tri zaposlena radnika i dobit od oko 65.000 maraka.

(pratimotendere.ba) Foto: Direkt-portal

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Narod

12.03.2024 17:12

Još uvijek šuti,a vidi se kriminal iz svemira.Nego pošto smo glupi i inertni, predlažem da nam malo i struju poskupite,ma da možete komotno rasipati,NARODNE pare,a idu i izbori pa valja imati para i za šatore,pjevaljke i šta već ide uz to.Ima li smak svijeta da se ovo zlo ne gleda?

ODGOVORITE
Name

Prika bn

13.03.2024 08:27

Dal se neko smije kladit. ugovor je pisan da ga samo kk igokea i fk borac pošto će bit prvak bih, pa će u ligu šampiona, a sa barsom Milano, bajernom....... Itd, nemože bez jakog sponzora

Name

abc

12.03.2024 17:41

Pa kakva promocija? Ne prodaju oni novu vrstu čipsa pa im treba promocija i reklama da bi poboljšali prodaju i uzeli dio kolača na tržištu od ostalih proizvođača?!

ODGOVORITE
Name

Re

13.03.2024 04:42

I za ovo je kriv Smith, nametnuo im 🤣

Name

Желимир

12.03.2024 18:13

Предложена сума је скромна за промоцију лопова колико их има на овом простору

ODGOVORITE
Name

Sistematska pljačka

12.03.2024 19:32

Svjedoci smo brojnih tendera za "reklamiranje" i "medijsko predstavljanje" Elektroprivrede, Željeznica, gradonačelnika i načelnika opština...i na taj način izvlačenja miliona maraka iz budžeta, dok istražni organi gromoglasno ćute, a narod postaje sve siromašniji...

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

12.03.2024 19:55

BANDO SEKTAŠKA DOLAZI VAM KRAJ NA ROBIJU

ODGOVORITE
Name

Stefan

12.03.2024 20:19

Čuj promocija elektroprivrede. Kome idu ove pare pitaj boga.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

12.03.2024 22:35

Trebaju im pare za izbore. Kako drugačije kupovati glsove.

Name

Hdkd

12.03.2024 22:07

Živo me zanima šta promovišu - da se troši manje struje, ili da se troši više? Kakva budalasta krađa srpskih para koje organizuju i provode Srbi. Jeste se usrećili s republikom i srpskom strujom, nema šta.

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

13.03.2024 07:15

Promovisati ERS tzv.prirodnog monopolistu vredja inteligenciju čak IQ 44

ODGOVORITE
Name

Čoban

13.03.2024 08:29

Burlo i Lučiano šišaju ovce, a ovce su za šišanje. Mada oni gule i kožu, tako da je ovaca sve manje. Oni koji ne žele da ostanu bez kože, trajno se sele iz RS, a ostale ovce pasu i bleje, i mirno čekaju da im koža bude oguljena.

ODGOVORITE