У Приштини више српских гробова него Срба

Неколико десетина Срба обишло је, поводом великих зимских Задушница, гробове својих најмилијих на православном гробљу у Приштини, а свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић апеловао је поново на све који имају сроднике сахрањене у том граду да дођу макар на Задушнице и обиђу њихове гробове.

Србија 09.03.2024 | 13:49
У Приштини више српских гробова него Срба

Он је поручио да је тужно да на данашњи дан на највећем православном гробљу на Косову и Метохији готово да нема никога и напоменуо да већ шест година нема организованог доласка вјерника на Задушнице у Приштину.

"Сведоци сте сами, али то је наша слика и немам шта да кажем него да још једном апелујем да се обилазе гробови наших предака и да се молимо за покој њихових душа", поручио је свештеник Арсић.

Свештеник Арсић је опијело упокојенима служио и на мјесту гдје су покопане кости погинулих српских војника у ратовима од 1912. до 1918. године, поред којих су и остаци погинулих француских војника.

Група Срба из сјеверне Митровице посјетила је јутрос гробове најмилијих и прислужила свијеће на православном гробљу у јужној Митровици које су протеклих деценија албански националисти у потпуности девастирали и тешко је пронаћи гробна мјеста.

Мара Утвић, која је на том гробљу сахранила четворомјесечну бебу, рекла је да је први пут умрла те 1980. године када је бебу изгубила, а онда 2010. када је затекла оскрнављено и сравњено гробно мјесто.

"Шта је беба од четири месеца могла да скриви некоме? Тешко је, много је тешко. Зато апелујем на наше и власти самопроглашеног Косова да дозволе да споменик детету вратим на место", рекла је она за "Косово онлајн".

Вјерници Српске православне цркве су, на задушнице, обишли гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, гдје је то било безбједно и могуће.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње. 

(Срна) Фото: Косово онлине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДАВИД ШТРБАЦ

09.03.2024 14:07

Нажалост, и у великом броју села у Републици Српској је више оних покопаних у гробљима него живих мјештана. У Федерацији, у српским селима је и 10 и више пута тај број упокојених већи. Много је села у којима нико и не обилази гробове својих предака. Дошло неко чудно вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.03.2024 15:36

Збунили су Народ са Демократијом лажном. РАТ, ОТИМАЧИНА, КРАЂА, РАСЕЉАВАЊЕ. СВИ ИМО ГУБИТНИЦИ. НИ ЖИВИ СЕ НЕ ОБИЛАЗЕ. А МНОГИ И ОТИШЛИ ДАЛЕКО У СВИЈЕТ. ИМА И ПОМОДАРСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

09.03.2024 17:22

Наивном политиком идено на само дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко је убио

10.03.2024 00:39

...српску дјецу у Пећи 1998 у к. ПАНДА? КО!? Албанци, изгледа нису! Ко је!? Да нису Срби!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

10.03.2024 10:25

Хвала Николи Пашићу, хвала Александру Карађорђевићу, хвала Слободану Милошевићу, хвала свим Србима, Титовим слугама, који су умјесто Србије, стварали Хрватску, Словенију, БиХ, Косово и Војводину. Срби никако да схвате, да је српска издајничка, лоповска и поремећена политика нанијела Србима више штете него сви спољњи непријатељи заједно. Погледајте и данас, ово што Бурлина власт и Бурлићи раде више од 20 година српском народу, не би радио ниједан страни злочинац. Сами смо себи најгори. Бирамо највећи олош да нас води, продајемо се за 50 КМ, а онда нам криви Американци, Енглези, Нијемци, Французи, Бугари, Словенци, Албанци, Хрвати, Мађари и наравно Ескими, Спартанци, Персијанци, Либанци и остали. Погледајте министре Владе РС, ниједног човјека а камоли стручњака. Погледајте састав Црвене секте, муфљуз до олоша, олош до смрада, смрад до среброљупца, сваки би мајку рођену продао. Зато нестајемо као народ, божија казна за глупост и кукавичлук, немамо храбрости да багри кажемо да је багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Рада

12.03.2024 19:43

Потписујем сваку ријец - БРАВО за коментар.