U Prištini više srpskih grobova nego Srba

Nekoliko desetina Srba obišlo je, povodom velikih zimskih Zadušnica, grobove svojih najmilijih na pravoslavnom groblju u Prištini, a sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju srodnike sahranjene u tom gradu da dođu makar na Zadušnice i obiđu njihove grobove.

Srbija 09.03.2024 | 13:49
U Prištini više srpskih grobova nego Srba

On je poručio da je tužno da na današnji dan na najvećem pravoslavnom groblju na Кosovu i Metohiji gotovo da nema nikoga i napomenuo da već šest godina nema organizovanog dolaska vjernika na Zadušnice u Prištinu.

"Svedoci ste sami, ali to je naša slika i nemam šta da kažem nego da još jednom apelujem da se obilaze grobovi naših predaka i da se molimo za pokoj njihovih duša", poručio je sveštenik Arsić.

Sveštenik Arsić je opijelo upokojenima služio i na mjestu gdje su pokopane kosti poginulih srpskih vojnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, pored kojih su i ostaci poginulih francuskih vojnika.

Grupa Srba iz sjeverne Mitrovice posjetila je jutros grobove najmilijih i prislužila svijeće na pravoslavnom groblju u južnoj Mitrovici koje su proteklih decenija albanski nacionalisti u potpunosti devastirali i teško je pronaći grobna mjesta.

Mara Utvić, koja je na tom groblju sahranila četvoromjesečnu bebu, rekla je da je prvi put umrla te 1980. godine kada je bebu izgubila, a onda 2010. kada je zatekla oskrnavljeno i sravnjeno grobno mjesto.

"Šta je beba od četiri meseca mogla da skrivi nekome? Teško je, mnogo je teško. Zato apelujem na naše i vlasti samoproglašenog Кosova da dozvole da spomenik detetu vratim na mesto", rekla je ona za "Кosovo onlajn".

Vjernici Srpske pravoslavne crkve su, na zadušnice, obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Кosovu i Metohiji, gdje je to bilo bezbjedno i moguće.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje. 

(Srna) Foto: Kosovo online

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DAVID ŠTRBAC

09.03.2024 14:07

Nažalost, i u velikom broju sela u Republici Srpskoj je više onih pokopanih u grobljima nego živih mještana. U Federaciji, u srpskim selima je i 10 i više puta taj broj upokojenih veći. Mnogo je sela u kojima niko i ne obilazi grobove svojih predaka. Došlo neko čudno vrijeme.

ODGOVORITE
Name

+

09.03.2024 15:36

Zbunili su Narod sa Demokratijom lažnom. RAT, OTIMAČINA, KRAĐA, RASELJAVANJE. SVI IMO GUBITNICI. NI ŽIVI SE NE OBILAZE. A MNOGI I OTIŠLI DALEKO U SVIJET. IMA I POMODARSTVA.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

09.03.2024 17:22

Naivnom politikom ideno na samo dno.

ODGOVORITE
Name

A ko je ubio

10.03.2024 00:39

...srpsku djecu u Peći 1998 u k. PANDA? KO!? Albanci, izgleda nisu! Ko je!? Da nisu Srbi!?!

ODGOVORITE
Name

Rada

10.03.2024 10:25

Hvala Nikoli Pašiću, hvala Aleksandru Karađorđeviću, hvala Slobodanu Miloševiću, hvala svim Srbima, Titovim slugama, koji su umjesto Srbije, stvarali Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo i Vojvodinu. Srbi nikako da shvate, da je srpska izdajnička, lopovska i poremećena politika nanijela Srbima više štete nego svi spoljnji neprijatelji zajedno. Pogledajte i danas, ovo što Burlina vlast i Burlići rade više od 20 godina srpskom narodu, ne bi radio nijedan strani zločinac. Sami smo sebi najgori. Biramo najveći ološ da nas vodi, prodajemo se za 50 KM, a onda nam krivi Amerikanci, Englezi, Nijemci, Francuzi, Bugari, Slovenci, Albanci, Hrvati, Mađari i naravno Eskimi, Spartanci, Persijanci, Libanci i ostali. Pogledajte ministre Vlade RS, nijednog čovjeka a kamoli stručnjaka. Pogledajte sastav Crvene sekte, mufljuz do ološa, ološ do smrada, smrad do srebroljupca, svaki bi majku rođenu prodao. Zato nestajemo kao narod, božija kazna za glupost i kukavičluk, nemamo hrabrosti da bagri kažemo da je bagra.

ODGOVORITE
Name

za Rada

12.03.2024 19:43

Potpisujem svaku rijec - BRAVO za komentar.