Права жена су и даље на незавидном нивоу

У 90 одсто случајева жртве породичног насиља су жене. Системске подршке нема. Сигурних кућа је мало, а онима које раде пријети гашање, јер им Влада Српске дугује новац, рекле су саговорнице емисије Изазови.

Република Српска 08.03.2024 | 22:32
Права жена су и даље на незавидном нивоу

Након стогодишње борбе за права жена, она су и даље на незавидном нивоу.

Многима је једини излаз сигурна кућа. Република Српска има три такве које тешко опстају, каже оснивач Сигурне куће у Модричи Гордана Видовић. Влада треба да сноси 70 одсто трошкова по корисници, а 30 одсто пада на терет локалне заједнице.

Међутим, Видовићева наводи да још нису добили средства од Владе за прошлу годину.

“Добили смо само за први квартал 2023. г. од Владе. Чекамо остатак и довијамо се. Прије неколико дана смо разговарале шта да урадимо? Да ли да и ми затворимо? Не можете кад имате велики број корисница, дјеце, треба много лијекова, све то купујете, немате ни од кога подршку.”, каже она.

Осим тога Херцеговина нема ниједну сигурну кућу, додала је посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Маја Драгојевић Стојић. Док је њена колегица из скупштинске клупе Тања Вукомановић констатовала парадокс друштва у коме се жртве морају затварати, а насилници слободно ходају улицама.  

Док звоно на вратима сигурних кућа, често звони, она у учионицама се гасе. У Српској која губи становништво и затвара школе требало би на првом мјесту да буде подршка мајкама. Бесплатни пренатални тестови за труднице требало је да буду доступни од 1. јула прошле године, међутим то се још није десило, прича посланик ПДП-а Тања Вукомановић.

“Пратим искуства жена. До сад нисам видјела да је нека трудница добила потврду да може да рефундира тај новац. Тако да је процедура ту изгледа пуно закомпликована. Видјећемо да ли ће иједна да добије и тих 700 КМ. Али овим темпом, тешко. То је још једно добро, пропало обећање.”, казала је Вукомановићева.

Пропао је и покушај да се жене уједине у Народној скупштини Републике Српске 2018. године. Гордана Видовић је подсјетила на инциијативу о успостављању Клуба парламентарки.

Да је оформљен, каже вјерује да би донио промјене у друштву. Ипак, само уједињене припаднице љепшег пола могу мијењати свијет, поручено је у емисији Изазови БН ТВ.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мо

08.03.2024 23:39

Нико уопсте ни нема представу колико смо назадни по питању равноправности зена. Колико само насиља зене уопсте не пријаве због страха или наметнутог нацина размисљања да не треба дизати драму и ста це реци село, ако је цлан породице злостављац. Колико је само вербалног злостављања на радном мјесту! То је тек цијела тема за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈ шупље

09.03.2024 09:16

Члан предсједништва - жена, извршни директор Мтела - жена, преко пола универзитетских професора и асистената, поготово млађих - жене, да ли је неко у задњих 20 година уопште видио учитеља? све су учитељице... Плус имају луксуз да се одлуче да буду домаћице, онда су се остварила као мајка и жена, а ако мушкарац уради исто - ПАПУЧАР... А ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ је посебна прича, јер мушкарце је страх да уопште пријаве, у полицији би их исмијали, а и тамо су све више - ЖЕНЕ!

Name

РЕ Мо

09.03.2024 09:17

Запитач ли се некад колико насиља мушкарци не пријаве, од страха да ће их у полицији исмијавати а камоли гдје друго, и при том мислим на буквално физичко насиље (пегла у главу), а не на психичко, оно кад народски "пије крв", то се уопште не сматра насиљем!

Name

Ду

09.03.2024 07:30

Зато мислим да вукомановицка морално нема ста да се обраца икоме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.03.2024 07:39

Како у бившој Југи није било тих сигурних кућа...те сигурне куће само долијевају уље на ватру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људмила

09.03.2024 08:00

У закон уврстити да насилници буду изоловани а жене и дјеца на слободи тј у својим домовима, на радним мјестима и у школама. Такође изоловати жене које врше насиље у породици јер има и таквих случајева јер нису ни оне све цице маце, има њих оштроконџи да им ни један мушкарац није раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

09.03.2024 09:00

Зене су и предузецима омаловазаване и потлацене да главу подиц не смију ни питат за плату за празнике плацене и годисњи одмор не смију зуцнут инаце куци тако се бахати послодавац Перо у предузецу звана пузара у Зворнику на целу са сефицама бог их казнио све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос надлезности

09.03.2024 09:12

Зато су плате политицара на завидном нивоу

ОДГОВОРИТЕ