Prava žena su i dalje na nezavidnom nivou

U 90 odsto slučajeva žrtve porodičnog nasilja su žene. Sistemske podrške nema. Sigurnih kuća je malo, a onima koje rade prijeti gašanje, jer im Vlada Srpske duguje novac, rekle su sagovornice emisije Izazovi.

Republika Srpska 08.03.2024 | 22:32
Prava žena su i dalje na nezavidnom nivou

Nakon stogodišnje borbe za prava žena, ona su i dalje na nezavidnom nivou.

Mnogima je jedini izlaz sigurna kuća. Republika Srpska ima tri takve koje teško opstaju, kaže osnivač Sigurne kuće u Modriči Gordana Vidović. Vlada treba da snosi 70 odsto troškova po korisnici, a 30 odsto pada na teret lokalne zajednice.

Međutim, Vidovićeva navodi da još nisu dobili sredstva od Vlade za prošlu godinu.

“Dobili smo samo za prvi kvartal 2023. g. od Vlade. Čekamo ostatak i dovijamo se. Prije nekoliko dana smo razgovarale šta da uradimo? Da li da i mi zatvorimo? Ne možete kad imate veliki broj korisnica, djece, treba mnogo lijekova, sve to kupujete, nemate ni od koga podršku.”, kaže ona.

Osim toga Hercegovina nema nijednu sigurnu kuću, dodala je poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maja Dragojević Stojić. Dok je njena kolegica iz skupštinske klupe Tanja Vukomanović konstatovala paradoks društva u kome se žrtve moraju zatvarati, a nasilnici slobodno hodaju ulicama.  

Dok zvono na vratima sigurnih kuća, često zvoni, ona u učionicama se gase. U Srpskoj koja gubi stanovništvo i zatvara škole trebalo bi na prvom mjestu da bude podrška majkama. Besplatni prenatalni testovi za trudnice trebalo je da budu dostupni od 1. jula prošle godine, međutim to se još nije desilo, priča poslanik PDP-a Tanja Vukomanović.

“Pratim iskustva žena. Do sad nisam vidjela da je neka trudnica dobila potvrdu da može da refundira taj novac. Tako da je procedura tu izgleda puno zakomplikovana. Vidjećemo da li će ijedna da dobije i tih 700 KM. Ali ovim tempom, teško. To je još jedno dobro, propalo obećanje.”, kazala je Vukomanovićeva.

Propao je i pokušaj da se žene ujedine u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2018. godine. Gordana Vidović je podsjetila na inciijativu o uspostavljanju Kluba parlamentarki.

Da je oformljen, kaže vjeruje da bi donio promjene u društvu. Ipak, samo ujedinjene pripadnice ljepšeg pola mogu mijenjati svijet, poručeno je u emisiji Izazovi BN TV.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mo

08.03.2024 23:39

Niko uopste ni nema predstavu koliko smo nazadni po pitanju ravnopravnosti zena. Koliko samo nasilja zene uopste ne prijave zbog straha ili nametnutog nacina razmisljanja da ne treba dizati dramu i sta ce reci selo, ako je clan porodice zlostavljac. Koliko je samo verbalnog zlostavljanja na radnom mjestu! To je tek cijela tema za sebe

ODGOVORITE
Name

JOJ šuplje

09.03.2024 09:16

Član predsjedništva - žena, izvršni direktor Mtela - žena, preko pola univerzitetskih profesora i asistenata, pogotovo mlađih - žene, da li je neko u zadnjih 20 godina uopšte vidio učitelja? sve su učiteljice... Plus imaju luksuz da se odluče da budu domaćice, onda su se ostvarila kao majka i žena, a ako muškarac uradi isto - PAPUČAR... A PORODIČNO NASILJE je posebna priča, jer muškarce je strah da uopšte prijave, u policiji bi ih ismijali, a i tamo su sve više - ŽENE!

Name

RE Mo

09.03.2024 09:17

Zapitač li se nekad koliko nasilja muškarci ne prijave, od straha da će ih u policiji ismijavati a kamoli gdje drugo, i pri tom mislim na bukvalno fizičko nasilje (pegla u glavu), a ne na psihičko, ono kad narodski "pije krv", to se uopšte ne smatra nasiljem!

Name

Du

09.03.2024 07:30

Zato mislim da vukomanovicka moralno nema sta da se obraca ikome

ODGOVORITE
Name

Joja

09.03.2024 07:39

Kako u bivšoj Jugi nije bilo tih sigurnih kuća...te sigurne kuće samo dolijevaju ulje na vatru...

ODGOVORITE
Name

Ljudmila

09.03.2024 08:00

U zakon uvrstiti da nasilnici budu izolovani a žene i djeca na slobodi tj u svojim domovima, na radnim mjestima i u školama. Takođe izolovati žene koje vrše nasilje u porodici jer ima i takvih slučajeva jer nisu ni one sve cice mace, ima njih oštrokondži da im ni jedan muškarac nije ravan.

ODGOVORITE
Name

Ljilja

09.03.2024 09:00

Zene su i preduzecima omalovazavane i potlacene da glavu podic ne smiju ni pitat za platu za praznike placene i godisnji odmor ne smiju zucnut inace kuci tako se bahati poslodavac Pero u preduzecu zvana puzara u Zvorniku na celu sa seficama bog ih kaznio sve.

ODGOVORITE
Name

Prenos nadleznosti

09.03.2024 09:12

Zato su plate politicara na zavidnom nivou

ODGOVORITE