Највише се тргује канабисом и кокаином у ЕУ

- Трговина дрогом вриједна је више од 31 милијарде евра годишње, истакнуто је у најновијем извјештају Европола и Европског центра за праћење дроге и зависности.

Свијет 08.03.2024 | 14:09
Највише се тргује канабисом и кокаином у ЕУ

Дрога којом се највише тргује унутар ЕУ је канабис, а вриједност те трговине достиже 12 милијарди евра годишње.

Други по потражњи је кокаин са око 11,6 милијарди евра.

Утицај међународне трговине дрогом на живот у европским земљама све је јачи, упозорава Европол. Насиље, корупција и поткопавање закона су у порасту.

Осим дроге, јако су заступљени и други видови криминала, попут трговине ватреним оружјем и прања новца.

Неке државе чланице ЕУ тренутно се суочавају са невиђеним нивоима насиља повезаног са тржиштем дроге, укључујући убиства мучења, отмице и застрашивања.

То се често догађа у обрачунима криминалних мрежа, иако су жртве и недужни људи, што повећава перцепцију јавне несигурности, наводи се у извјештају. 

(Срна) Фото: Илустрација 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ја И

08.03.2024 15:25

Да нема потражње неби било ни продаје ! Ово са дрогом је најобичнији циркус, да има воље , нестало би је за 24 часа ! Свако ту има своју пинку, једно причају, друго раде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ја и

08.03.2024 17:54

Тацно тако.Све си добро рекао.Да хоце нестало би је за дан, али дрзаве зиве од ње

Name

Ре:

09.03.2024 04:14

Јес, и кад онда толики милиони дрогера подивљају за 1 дан. то има да буде мртвих на стотине милиона. Јок тако! Легализација и папрена цијена је најбољи механизам за контролисано сузбијање. Елем, није то у интересу ни једне власти која је до рамена гурнула руке у те милијарде профита. Зато иде како иде и тако остаје. Мало се с времена на вријеме покефају дилерске екипе и вози даље, ето нове власти, ето нових рекета и свима добро.

Name

Накро дилбер

08.03.2024 15:40

И обвезницама Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ