Najviše se trguje kanabisom i kokainom u EU

- Trgovina drogom vrijedna je više od 31 milijarde evra godišnje, istaknuto je u najnovijem izvještaju Evropola i Evropskog centra za praćenje droge i zavisnosti.

Svijet 08.03.2024 | 14:09
Najviše se trguje kanabisom i kokainom u EU

Droga kojom se najviše trguje unutar EU je kanabis, a vrijednost te trgovine dostiže 12 milijardi evra godišnje.

Drugi po potražnji je kokain sa oko 11,6 milijardi evra.

Uticaj međunarodne trgovine drogom na život u evropskim zemljama sve je jači, upozorava Evropol. Nasilje, korupcija i potkopavanje zakona su u porastu.

Osim droge, jako su zastupljeni i drugi vidovi kriminala, poput trgovine vatrenim oružjem i pranja novca.

Neke države članice EU trenutno se suočavaju sa neviđenim nivoima nasilja povezanog sa tržištem droge, uključujući ubistva mučenja, otmice i zastrašivanja.

To se često događa u obračunima kriminalnih mreža, iako su žrtve i nedužni ljudi, što povećava percepciju javne nesigurnosti, navodi se u izvještaju. 

(Srna) Foto: Ilustracija 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ja I

08.03.2024 15:25

Da nema potražnje nebi bilo ni prodaje ! Ovo sa drogom je najobičniji cirkus, da ima volje , nestalo bi je za 24 časa ! Svako tu ima svoju pinku, jedno pričaju, drugo rade !

ODGOVORITE
Name

Re ja i

08.03.2024 17:54

Tacno tako.Sve si dobro rekao.Da hoce nestalo bi je za dan, ali drzave zive od nje

Name

Re:

09.03.2024 04:14

Jes, i kad onda toliki milioni drogera podivljaju za 1 dan. to ima da bude mrtvih na stotine miliona. Jok tako! Legalizacija i paprena cijena je najbolji mehanizam za kontrolisano suzbijanje. Elem, nije to u interesu ni jedne vlasti koja je do ramena gurnula ruke u te milijarde profita. Zato ide kako ide i tako ostaje. Malo se s vremena na vrijeme pokefaju dilerske ekipe i vozi dalje, eto nove vlasti, eto novih reketa i svima dobro.

Name

Nakro dilber

08.03.2024 15:40

I obveznicama Republike Srpske

ODGOVORITE