Крај приче о "Бук Бијелој" - Црна Гора ставила тачку

Крај приче о "Бук Бијелој" - Министарство енергетике и рударства одбило позив Додика Релевантни показатељи, документа и важећа легислатива Црне Горе забрањују градњу на том простору. Парламент још 2004. године усвојио Декларацију о заштити ријеке Таре

Република Српска 07.03.2024 | 08:20
Крај приче о "Бук Бијелој" - Црна Гора ставила тачку

За Министарство енергетике и рударства питање изградње хидроелектране “Бук Бијела” је завршено још 2004. године скупштинском Декларацијом о заштити ријеке Таре, али и Унесковим извјештајем из 2005. године чиме је стављена тачка на идеје о градњи хидроелектрана на овом подручју које би могле утицати на “сузу Европе”, наведено је из овог ресора “Вијестима” на питање о могућем учешћу Црне Горе у изградњи ове хидроелектрано за шта је позив прошле седмице упутио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“Вијести” су министарство на чијем је челу Саша Мујовић питале да ли би Црна Гора - ЕПЦГ могла учествовати у овом пројекту, ако би према највама висина бране била нижа чиме акумулација не би улазила на територију Црне Горе и не би имала утицај на заштићено подручје ријеке Таре.

“У стратешким документима Црне Горе тај дио се не третира у енергетском смислу, као ни у бизнис плановима ЕПЦГ. Министарство енергетике и рударства се неће бавити хипотетичким ситуацијама, већ релевантним показатељима и документима и важећом легислативом Црне Горе која забрањује градњу на том простору. Што се тиче процјена утицаја на животну средину, ту је надлежно министарство у чијем ресору је екологија”, наведено је у одговору овог Министарства.

Додик је прошле седмице, на састанку са предсједником Скупштине Андријом Мандићем, упутио позив Црној Гори да се укључи у пројекат изградње хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини код Фоче и да га више не блокира.

У саопштењу из Додиковог кабинета је тада наведено да “уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, предсједник Милорад Додик изразио је спремност да то прихвати”.

“Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат. Ако неће, онда да нас не блокирају”, наведене су Додикове ријечи у саопштењу.

Он је рекао да пројекат сада не задире и не потапа воде у Црној Гори. Навео је и да Црна Гора већ дуже вријеме поставља проблем за Билећко језеро, као и да су тражили “да се одржи састанак у Требињу на коме ће учествовати министри енергетике и директори Електроприведа, као и други важни људи и да се кроз договор то рјешава”.

Договор Ђукановића, па Декларација

Влада Црне Горе, чији је предсједник био Мило Ђукановић је у априлу 2004. године дала начелну сагласност да са Републиком Српском гради ХЕ “Бук Бијела”. Тада је предвиђана висока брана, а њена акумулација долазила би до ушћа Таре и Пиве на црногорској територији.

Након тога дошло је до протеста еколошких организација и грађана, који су против изградње скупили преко 11 хиљада потписа и предали петицију Скупштини. Парламент је у децембру исте године гласовима опозиције, дијела мањинских странака и СДП-а усвојио Декларацију о заштити ријеке Таре.

Након тога у РС је рађен нови пројекат којим је предвиђена нижа висина бране, а додата је још једна хидроелектрана на Дрини, низводно близу Фоче. Затим су пројекат њихове изградње започеле РС и Србија, који су о томе потписали споразум 2020. године. Финансијери би били Електропривреда Србије и Електропривреда Републике Српске кроз заједничко предузеће “Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина”.

Расписан је и тендер за извођаче, а протеклог љета достављене су три кинеске понуде. Међутим, све је пролонгирано јер су, у међувремену покренута два спора - први пред Уставним судом БиХ око концесија, јер државне власти БИХ сматрају да имовина у граничном појасу не припада ентитетима већ држави БиХ, а други пред Унеском, којег је иницирала Црна Гора због могућег негативног утицаја на Тару, односно простор Националног парка “Дурмитор”.

ЕРС, ЕБиХ и Србија се договорили

Из ЕПЦГ наводе да прате дешавања у вези са овим споровима, као и да знају да је први спор окончан недавно, јер су двије електропривреде, ЕРС и ЕБиХ постигле договор да добију по 25 одсто удјела у овом објекту, а да Република Србија добије преосталих 50 одсто.

“Што се тиче другог спора, јула 2021. године, министарства екологије Црне Горе и Републике Српске договорила су се о формирању експертског тима који ће испитати могући утицај ХЕ ‘Бук Бијела’ на ријеку Тару у Црној Гори. Јула 2023. БиХ и Црна Гора основале су заједничку радну групу за рјешавање проблема у везаи са пројектом ХЕ ‘Бук Бијела’.

Тада је у договору посредовао секретаријат енергетске заједнице. Из Владе Републике Српске је саопштено да ће урадити додатну еколошку студију како би се анализирали ефекти градње хидроелектране на Национални парк ‘Дурмитор’ у Црној Гори који је под заштитом организације Унеско.

У одлуци Одбора за свјетску баштину је истакнуто да БиХ мора процијенити потенцијални утјецај на животну средину пројекта ХЕ ‘Бук Бијела’, која је планирана на ријеци Дрини у БиХ, на високе природне вриједности Дурмитора и на ријеку Тару.

Затражено је од држава БиХ, Црне Горе и Србије да одрже континуитет рјечног еко-система и неометан ток ријеке, као и да БиХ и Србија морају осигурати и процјену потенцијалних утицаја кроз стратешку процјену утицаја на животну средину, и то у сарадњи са Црном Гором”, саопштили су из ЕПЦГ.

Према старом плану Црној Гори припадала трећина

рногорски хидролог Славко Хрвачевић за “Вијести” каже да је учешћа Црне Горе у изградњи будуће ХЕ “Бук Бијела”, “ствар договора држава поштујући све аспекте сходно одговарајућем како водном законодавству тако и свим осталим међународним правилима и нормама”.

“Горњи слив ријеке Дрине располаже великим хидропотенцијалом. Као најатрактивније рјешење коришћења тог потенцијала наметнула се ХЕ ‘Бук Бијела’ која ће као чеона електрана са становишта величине акумулације, инсталисане снаге и просјечне производње, бити највећа електрана на ријеци Дрини. Локација за изградњу бране и хидроелектране налази се девет километара узводно од града Фоче са котом успора од 500 метара надморске висине”, казао је Хрвачевић.

Он наводи да је према старом плану из СФРЈ било предвиђено да се њена акумулација налази на територији БиХ и Црне Горе.

“Међусобним договором извршена је тада подјела хидропотенцијала, тако да Црној Гори припада једна трећина, а БиХ двије трећине потенцијала. Трећина акумулације би се налазила на територији Црне Горе. Према тадашњем договору није било планирано учешће Црне Горе у финансирању.

У том времену све анализе су указивали да Црној Гори треба да припадне 37% производње. Из овога се да закључити да без обзира што није било планирано учешће Црне Горе у финансирању, те самим тим што Црна Гора ‘уноси’ дио своје територије, она остварује право по основу хидропотенцијала. Ратна дешавања деведесетих, прекидају све активности на реализацији планиране ХЕ ‘Бук Бијела’”, казао је Хрвачевић.

Брана нижа, потребна нова студија

Он наводи да је почетком 2000-их поново актуелизован овај пројекат, али да је прекинут 2004. године послије бурне реакција црногорске јавности и усвајања Декларације о заштити ријеке Таре.

“Потом власти сусједне државе, предузимају одређене активности на новом пројекту ХЕ ‘Бук Бијела’ са нижом котом максималног успора која би досезала до границе са Црном Гором. Што се тиче кањона ријеке Таре, ради се о јединственом, заштићеном кањонском националном парку, који није само под формалном заштитом Унеска, већ се налази и под најбрижљивијом лупом свјетске јавности, посебно врло активних еколошких организација.

На 45. сједници Одбора за свјетску баштину Унеска усвојена је одлука, којом се БиХ обавезује да процијени потенцијални утицај пројекта ХЕ ‘Бук Бијела’ на високе природне вриједности Дурмитора и на ријеку Тару, и то кроз ажурирану процјену утицаја на животну средину у блиској консултацији са државом Црном Гором”, казао је Хрвачевић.

Он наводи да се слив Дрине и коришћење водних потенцијала морају посматрати кроз интегрално управљање, односно да је једини исправан пут да се читаво подручје третира као јединствена цјелина, како би се обезбиједили максимални ефекти вишенамјенског коришћења вода што је у складу са циљевима Оквирне директиве ЕУ о водама.

Крешевљаковић: БиХ је прекршила конвенције, чекамо објаву одлуке

Правна савјетница у удружењу Аархус центар у БиХ Нина Крешевљаковић, која се бави заштитом права грађана из међународне Аархурске конвенције - учешће јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима која се тичу животне средине, казала је “Вијестима” да очекују да се спор у вези са “Бук Бијелом” ријеши у складу са међународним конвенције које су обавезне за обје државе.

“У јуну 2020. смо званично поднијели информације Комитету за спровођење Еспоо конвенције која се односи на прекограничну процјену утицаја пројеката на животну средину. Према Еспоо конвенцији, невладине организације могу само да поднесу информације Комитету, док само државе чланице могу да пошаљу званичну жалбу, што је у овом случају Црна Гора и учинила.

Разлози из поднијетих информација су се односили на чињенице да Црна Гора није била правилно укључена у поступак прекограничне процјене утицаја приликом издавања еколошке дозволе током 2011. и 2013. године, као и приликом обнављања дозволе 2019. године”, казала је Крешевљаковић.

Она наводи да је урађена неправилна процјена могућих негативних утицаја планираних хидроенергетских пројеката на Црну Гору те могући утицај на Унеском заштићено подручје Таре и на заштићену рибу младицу.

Казала је и да Црна Гора није била обавијештена о планираним пројектима током 2012. и 2019, као и да поступак прекограничне процјене утјецаја на животну средину није спроведен у складу са Конвенцијом.

“У децембру 2023. године Комитет је донио нацрт одлуке којом је утврдио да је БиХ прекршила одредбе Еспоо конвенције и позвала је да спроведе поновни поступак процјене прекограничног утицаја на животну средину, којом би укључила и Црну Гору, али и остале државе на које би пројекат могао да има утицај. Објављивање званичне одлуке се очекује ускоро”, казала је Крешевљаковић.

(Вијести.ме) Фото: Илустрација/ерс.ба

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Рамбо

07.03.2024 08:36

Влада РС на нивоу Мики Маус Свеске , сад иде сљедећа тужба и плаћање одштете ! Глупи Народ ће опет добити повећање Струје да се плати Дуг !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.03.2024 11:49

Знаци камен темељци су дзабе постављени.

Name

Ееееее...

07.03.2024 11:52

Морамо признати,баш су нас Црногорци културно отпилили!Онако свјетски,аргументовано,свака им част!

Name

Ре

07.03.2024 12:20

Сад нек прави ХЕ поточаре ако се неуспротиве еколози или ловачка друштва или друштва за заститу животиња ........

Name

Василије 1

08.03.2024 08:53

Црна Гора ће дати сагласност уколико експертна комисија утврди да будуће језеро нема утицаја на заштићена подручја Дурмитор и Тару.

Name

Еко Тара

07.03.2024 08:42

Сад је јасно да намјеравају уништити ријеку Тару као и зашто нису хтјели градити пут Фоча Шћепан поље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

07.03.2024 08:44

Додик би ливу..ни њега неинтересује бук бјела..интересује га сваки посао где се могу украсти големе количине новца..а то није карактеристично само за додика.,80%срба су таки моралитети да би за лову,положај,моћ продали вјеру,државу и кости покојнога чаче дали приде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бук Бијела

07.03.2024 08:54

Коначно да је неко објаснио шта је уствари проблематика око Бук Бијеле! Све ове године наши мамлази Перу нам уши око Бук Бијеле. Додика треба искључити гдје год се ради о озбиљним пословима. Поготово када су у питању државни послови. Јуче када народ погледа оне његове црвене битове, јадан народ кога су бирали! Ријечник, понашање, изглед..на нивоу ријалити задруге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Борац

07.03.2024 12:28

Камен темељац нису "ђзабе постављени" сву ту циркусијаду су платили и плаћају грађанке и грађани БиХ а ови" изабрани званичници" троше и успут и краду новац пореских обвезника БиХ

Name

Заги

07.03.2024 09:06

Неће вазда владати окупациона сила овим простором. ЦГ је донијела одлуку колико и Вучић доноси одлуке. Њих се ништа не пита само читају написано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња из Л

07.03.2024 09:08

Само код нас комшије (Хрвати) могу радити на граници шта хоће. Систем једне особе дозвољава сваком на дуњалуку да потплате једног изрода, узурпатора и да раде на граници, у ентитету, држави шта год и како год жели. Бурле је мислио однијети још који народни милион и све средити код СРБИНА У ЦГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан форд

07.03.2024 09:08

То је кад се поштују закони. Хајмо сад једно 150 милионцица одштете платит. Нема везе имају обвезнице платит ће се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.03.2024 09:09

Политика изнад струке, резултате видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

07.03.2024 09:10

А камен темељац ? Монти пајтон влада да наплати цг кило бетона и канистер воде , а народ рс , тј. Ми , пецење , пратњу , гориво , дневнице , камере итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.03.2024 10:23

Тих темељеца има неколико који никад нису нит це зазивит.

Name

БЛ

07.03.2024 09:28

Ах ја колико се милојко бори али немозе ни милиметра да окрњи БиХ.Удружи се болаб/бре са Босњацима и буди јаран са њима и биће свима боље и надуго и нашироко а не са коцкастим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2024 10:25

Али це у том слуцају свако 'србовање' паст у воду. Народ лети само на ту прицу.

Name

Ре

07.03.2024 12:10

Србуј у својој авлији и у цркви нико ниста нема против али немозе то у граду у сколи у институцији итд.итд.

Name

Име

07.03.2024 09:35

Све док ви несхватите да сте Босна и Херцегивина нема напретака зивите у дрзави против које радите сви.Неозбиљни сте мислите да стетите дрзваи у којој зивите а хоцете боље да зивите неиде то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.03.2024 10:30

Република Српска би била као Русија стабилна уредјена правна дразава да није олоса око и у њој ... знас глупи босанац

Name

075

07.03.2024 11:10

@Име Не можете им то објаснити, губите само своју позитивну енергију! Више воле "маћеху" која им је дужна цца. 5,5 милијарди еура, само због кориштења ријеке Дрине за двије ХЕ на Дрини и која им понекад да коју "мрвицу, него мајку, више воле бити задњи код "маћехе" него равноправни са осталима у БиХ!

Name

Ре Јоја

07.03.2024 13:54

Ај не петљај, каква република и бакраци. Нисте у стању ништа урадити како ваља, без седмицног задузивања не мозете опстати, а правили бисте дрзаву. Ста ко ради, ви само гледате хоце ли пасти каква садака с истока.

Name

Ре јоја

07.03.2024 14:01

Хахахаха. Цуј дрзава. Пропалитет само и легло криминала.

Name

Ето зашто

07.03.2024 09:37

Зато је и летио у Црну Гору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Јоја

07.03.2024 12:36

Ал' га убоде ко' прстом у г.вно!Стабилној Русији треба да долети неколико дронова из Украјине или пар балистичких ракета да им "учврсти стабилност"!

Name

07.03.2024 09:53

Какве незналице и какви шверцери раде ЦИО живот неисправно и добро зарађују. Због промашаја, и намијерних, Б И Х има трошкова много. Ко ће наградити за ове дилетанте. НАРОД ГЛАДАН. А ОПЕТ БИРА НЕЗНАЛИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре+и

07.03.2024 10:05

Доста те комунистицке прице. Да је народ гладан мијењао би власт. Народу је оцигледно потаман, само стези и јаси Миле.

Name

Илија

07.03.2024 09:57

Бук Бјела давно испричана прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

07.03.2024 10:02

Црна Гора може забранити градњу хидроелектране на територији сусједне БиХ, а БиХ није у стању Хрватској забранити складиштење нуклеарног отпада удаљеног само 850 метара од њене границе и једне једине ко бисер чисте ријеке Уне. Народе дозови се памети и сруши те секташе и узурпаторе с власти који континуирано раде све на штету сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

07.03.2024 10:11

А одлагање радиоактивног отпада на граници код Новог нема никаквог утицаја на животну средину ту није потребна прекогранична сарадња, нема УН, нема ЕУ, Уна није битна, ту животна средина није битна, нема еколога, невладиних организација и осталих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бук Бијела...

07.03.2024 10:17

Стварно не разумем оволику злурадост, хидроцентрала се прави заједно са Србијом на добробит и једних и других. Црна Гора хоће да прави хидроцентралу у кањону Невидио и ту њима ништа није спорно а штета по природу је иста ако не и већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

07.03.2024 10:17

Шта каже складиштар Вишковић на ово...Морат че Додо правити на Врбасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

07.03.2024 10:34

Шта каже Додик Ми смо им понудили да се укључе ако нече ми че мо сами правити ???Мало морген Додо...Можеш у РС правити шта хочеш ал даље нема шанси нио те не шљиви..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

07.03.2024 10:40

Онај Андрија Мандиц тада био против изградње те Електране јер је био у опозицији,а сада када је на власти састаје се са Додиком и вјероватно је сада за изградњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.03.2024 10:41

не брини Црна Горо ослободице тебе Србија поново од фасизма и нацизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2024 12:43

Само се ти луде главе нецес ослободити.

Name

Јоја

07.03.2024 13:30

Дрз се Јоја,ето зутог,ако незнас ко је "зути",распитај се...

Name

Србо

07.03.2024 10:44

Они воле РС јер сусе њихове породице обогатиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

07.03.2024 10:48

Цреате гора зна ским да сарадјује Са додиком сигурно не он би И друге да увуце улоповлуке Цреате гора постује дрзавне институције И сигурно да би усли у проекат да сw разговарало на дрзавном нивоу измедју црне горе И босне И херцеговине Али рудоња навикао да обавља послове у кафанама И испод стола Свака цаст за црну гору

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.03.2024 11:12

Резиме, "српска" власт у ЦГ је иста према "бољем" ентитету у БиХ као и Милова власт! "Српски" предсједник и премијер ЦГ имају исти став према држави БиХ као и Милова власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

07.03.2024 11:30

У нормалним дрзавама све би смијенили од министра, до дир. Ел.привреде све све ... Какви кочијаши воде државу и фирме..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек иста прица

07.03.2024 11:34

Власти БиХ скоче на ноге гдје год Република Српска нешто гради ( или хоће да гради) и закувају ситуацију уз помоћ антисрпских елемената и у ЦГ и у ХР. Али гдје год они ФБиХ гради не дају да се умијеса РС. Прозирна политика глуме бриге за државу БиХ а уствари је само нек комшији цркне крава.Хидроелектране су одувијек биле најцистији и најисплативији извор електрицне енергије али немају сви такве ријеке и могуцности. На овај начин како раде Босњаци у Сарајеву све се више показује неминовност распада једне државе јер мржња која се потпирује у СА ка Србима па и Хрватима води ка томе. Шта год да Срби ураде њима у СА не одговара и налазе нацине да то оспоре. Небитан је овдје Додик јер циљеви су њихови увијек исти. Последње изјаве оне Борбек Њемице сад се величају до бесвијести на Хаyат тв јер је ето рекла само БиХ без ентитета може у ЕУ. И то им је милије него мишљења Срба са којима живе у тој држави. Циста болест или параноја, или жеља да страни фактор уредјује њима ‘вољену’ државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

07.03.2024 12:09

Ало мозгоња , неће Монтенигерси

Name

миле

07.03.2024 11:39

текст садрзи ,тацне , нетацне ,паусалне , злонамерне податке , као и незнање и и сл . -По питању утицаја ЦГ на ХЕ ББ ,и њихов став да ХЕ ББ лосе утице на Дурмитор , питам како то да много близа и много веца ХЕ ПИВА не утице лосе на Дурмитор ? Ако ЦГ неце ХЕ ББ то знаци да они русе ХЕ Пиву . Аргумената у рилог да с егради ХЕ ББ има много , али нема ко да их користи и искористи . (на магацу седло не цини га коњем ) -По питању деблокаде реализације ХЕ ББ ,власт у Српској је неспособна да то реси .Ресења има , она су јасна извољјива . -

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

07.03.2024 12:17

Миле нија власт неспособна него то није у надлежности РС Схвати да постоји гранични појас којим управља БИХ..Кад то схватиш бит че ти лакше.Нисмо држава немамо своју границу са Србијом и тачка.

Name

Ре

07.03.2024 13:56

Јок, ето ти из неког села око Прњавора се боље разумијес у дрзавницке послове од слузбене институције.

Name

Дрина и Тара

07.03.2024 11:45

Само потпуним идиотима, као што су ови наши који нас воде већ деценијама, може да падне на памет да униште овакве природне драгуље, какви су Дрина и Тара без обзира какав економски интерес је у питању. Бог нам је даровао Дрину да уживамо у њеним љепотама, али ови наши малоумници хоће по сваку цијену да је сведу у акумулациона језера. Дајте људи, окупите стручњаке нека направе од Дрине туристички бисер Европе и доносиће вам више пара у буџет него ј.б..е хиддоелектране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

07.03.2024 12:14

Поента цијелог пројекта је прекомјерно задужење ЕПРС-а и њена предаја ЕПС-у. Једнио што у нашој замљи вриједи је производња струје и питка вода. Лакташка мафија направила план да украде и једно и друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ампера

07.03.2024 12:21

Поштено. Рекли неће и то је то. Леми је неважан али би поштено било да се ЦГ испостави фактура за поплаве око Бијељине 2009 или 2010 (исправите ме ако гријешим годину,) јер је захваљујући њима дошло до поплава низ Дрину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

07.03.2024 16:19

И не само ЦГ. Једносравно рецено све је то ризик као "фатално узе око врата" депресије тла...

Name

Јесте проблем

07.03.2024 16:15

Сто би се "рекло" нема прогреса без истог толиког "регреса" ма ста да је у питању..

ОДГОВОРИТЕ