Kraj priče o "Buk Bijeloj" - Crna Gora stavila tačku

Kraj priče o "Buk Bijeloj" - Ministarstvo energetike i rudarstva odbilo poziv Dodika Relevantni pokazatelji, dokumenta i važeća legislativa Crne Gore zabranjuju gradnju na tom prostoru. Parlament još 2004. godine usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare

Republika Srpska 07.03.2024 | 08:20
Kraj priče o "Buk Bijeloj" - Crna Gora stavila tačku

Za Ministarstvo energetike i rudarstva pitanje izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” je završeno još 2004. godine skupštinskom Deklaracijom o zaštiti rijeke Tare, ali i Uneskovim izvještajem iz 2005. godine čime je stavljena tačka na ideje o gradnji hidroelektrana na ovom području koje bi mogle uticati na “suzu Evrope”, navedeno je iz ovog resora “Vijestima” na pitanje o mogućem učešću Crne Gore u izgradnji ove hidroelektrano za šta je poziv prošle sedmice uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Vijesti” su ministarstvo na čijem je čelu Saša Mujović pitale da li bi Crna Gora - EPCG mogla učestvovati u ovom projektu, ako bi prema najvama visina brane bila niža čime akumulacija ne bi ulazila na teritoriju Crne Gore i ne bi imala uticaj na zaštićeno područje rijeke Tare.

“U strateškim dokumentima Crne Gore taj dio se ne tretira u energetskom smislu, kao ni u biznis planovima EPCG. Ministarstvo energetike i rudarstva se neće baviti hipotetičkim situacijama, već relevantnim pokazateljima i dokumentima i važećom legislativom Crne Gore koja zabranjuje gradnju na tom prostoru. Što se tiče procjena uticaja na životnu sredinu, tu je nadležno ministarstvo u čijem resoru je ekologija”, navedeno je u odgovoru ovog Ministarstva.

Dodik je prošle sedmice, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, uputio poziv Crnoj Gori da se uključi u projekat izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini kod Foče i da ga više ne blokira.

U saopštenju iz Dodikovog kabineta je tada navedeno da “ukoliko ima nastojanja da se Crna Gora vrati u taj projekat, predsjednik Milorad Dodik izrazio je spremnost da to prihvati”.

“Mi nudimo Crnoj Gori da se uključi u ovaj megaprojekat. Ako neće, onda da nas ne blokiraju”, navedene su Dodikove riječi u saopštenju.

On je rekao da projekat sada ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori. Naveo je i da Crna Gora već duže vrijeme postavlja problem za Bilećko jezero, kao i da su tražili “da se održi sastanak u Trebinju na kome će učestvovati ministri energetike i direktori Elektropriveda, kao i drugi važni ljudi i da se kroz dogovor to rješava”.

Dogovor Đukanovića, pa Deklaracija

Vlada Crne Gore, čiji je predsjednik bio Milo Đukanović je u aprilu 2004. godine dala načelnu saglasnost da sa Republikom Srpskom gradi HE “Buk Bijela”. Tada je predviđana visoka brana, a njena akumulacija dolazila bi do ušća Tare i Pive na crnogorskoj teritoriji.

Nakon toga došlo je do protesta ekoloških organizacija i građana, koji su protiv izgradnje skupili preko 11 hiljada potpisa i predali peticiju Skupštini. Parlament je u decembru iste godine glasovima opozicije, dijela manjinskih stranaka i SDP-a usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare.

Nakon toga u RS je rađen novi projekat kojim je predviđena niža visina brane, a dodata je još jedna hidroelektrana na Drini, nizvodno blizu Foče. Zatim su projekat njihove izgradnje započele RS i Srbija, koji su o tome potpisali sporazum 2020. godine. Finansijeri bi bili Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske kroz zajedničko preduzeće “Hidroelektroenergetski sistem Gornja Drina”.

Raspisan je i tender za izvođače, a proteklog ljeta dostavljene su tri kineske ponude. Međutim, sve je prolongirano jer su, u međuvremenu pokrenuta dva spora - prvi pred Ustavnim sudom BiH oko koncesija, jer državne vlasti BIH smatraju da imovina u graničnom pojasu ne pripada entitetima već državi BiH, a drugi pred Uneskom, kojeg je inicirala Crna Gora zbog mogućeg negativnog uticaja na Taru, odnosno prostor Nacionalnog parka “Durmitor”.

ERS, EBiH i Srbija se dogovorili

Iz EPCG navode da prate dešavanja u vezi sa ovim sporovima, kao i da znaju da je prvi spor okončan nedavno, jer su dvije elektroprivrede, ERS i EBiH postigle dogovor da dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Republika Srbija dobije preostalih 50 odsto.

“Što se tiče drugog spora, jula 2021. godine, ministarstva ekologije Crne Gore i Republike Srpske dogovorila su se o formiranju ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE ‘Buk Bijela’ na rijeku Taru u Crnoj Gori. Jula 2023. BiH i Crna Gora osnovale su zajedničku radnu grupu za rješavanje problema u vezai sa projektom HE ‘Buk Bijela’.

Tada je u dogovoru posredovao sekretarijat energetske zajednice. Iz Vlade Republike Srpske je saopšteno da će uraditi dodatnu ekološku studiju kako bi se analizirali efekti gradnje hidroelektrane na Nacionalni park ‘Durmitor’ u Crnoj Gori koji je pod zaštitom organizacije Unesko.

U odluci Odbora za svjetsku baštinu je istaknuto da BiH mora procijeniti potencijalni utjecaj na životnu sredinu projekta HE ‘Buk Bijela’, koja je planirana na rijeci Drini u BiH, na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru.

Zatraženo je od država BiH, Crne Gore i Srbije da održe kontinuitet rječnog eko-sistema i neometan tok rijeke, kao i da BiH i Srbija moraju osigurati i procjenu potencijalnih uticaja kroz stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom”, saopštili su iz EPCG.

Prema starom planu Crnoj Gori pripadala trećina

rnogorski hidrolog Slavko Hrvačević za “Vijesti” kaže da je učešća Crne Gore u izgradnji buduće HE “Buk Bijela”, “stvar dogovora država poštujući sve aspekte shodno odgovarajućem kako vodnom zakonodavstvu tako i svim ostalim međunarodnim pravilima i normama”.

“Gornji sliv rijeke Drine raspolaže velikim hidropotencijalom. Kao najatraktivnije rješenje korišćenja tog potencijala nametnula se HE ‘Buk Bijela’ koja će kao čeona elektrana sa stanovišta veličine akumulacije, instalisane snage i prosječne proizvodnje, biti najveća elektrana na rijeci Drini. Lokacija za izgradnju brane i hidroelektrane nalazi se devet kilometara uzvodno od grada Foče sa kotom uspora od 500 metara nadmorske visine”, kazao je Hrvačević.

On navodi da je prema starom planu iz SFRJ bilo predviđeno da se njena akumulacija nalazi na teritoriji BiH i Crne Gore.

“Međusobnim dogovorom izvršena je tada podjela hidropotencijala, tako da Crnoj Gori pripada jedna trećina, a BiH dvije trećine potencijala. Trećina akumulacije bi se nalazila na teritoriji Crne Gore. Prema tadašnjem dogovoru nije bilo planirano učešće Crne Gore u finansiranju.

U tom vremenu sve analize su ukazivali da Crnoj Gori treba da pripadne 37% proizvodnje. Iz ovoga se da zaključiti da bez obzira što nije bilo planirano učešće Crne Gore u finansiranju, te samim tim što Crna Gora ‘unosi’ dio svoje teritorije, ona ostvaruje pravo po osnovu hidropotencijala. Ratna dešavanja devedesetih, prekidaju sve aktivnosti na realizaciji planirane HE ‘Buk Bijela’”, kazao je Hrvačević.

Brana niža, potrebna nova studija

On navodi da je početkom 2000-ih ponovo aktuelizovan ovaj projekat, ali da je prekinut 2004. godine poslije burne reakcija crnogorske javnosti i usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeke Tare.

“Potom vlasti susjedne države, preduzimaju određene aktivnosti na novom projektu HE ‘Buk Bijela’ sa nižom kotom maksimalnog uspora koja bi dosezala do granice sa Crnom Gorom. Što se tiče kanjona rijeke Tare, radi se o jedinstvenom, zaštićenom kanjonskom nacionalnom parku, koji nije samo pod formalnom zaštitom Uneska, već se nalazi i pod najbrižljivijom lupom svjetske javnosti, posebno vrlo aktivnih ekoloških organizacija.

Na 45. sjednici Odbora za svjetsku baštinu Uneska usvojena je odluka, kojom se BiH obavezuje da procijeni potencijalni uticaj projekta HE ‘Buk Bijela’ na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru, i to kroz ažuriranu procjenu uticaja na životnu sredinu u bliskoj konsultaciji sa državom Crnom Gorom”, kazao je Hrvačević.

On navodi da se sliv Drine i korišćenje vodnih potencijala moraju posmatrati kroz integralno upravljanje, odnosno da je jedini ispravan put da se čitavo područje tretira kao jedinstvena cjelina, kako bi se obezbijedili maksimalni efekti višenamjenskog korišćenja voda što je u skladu sa ciljevima Okvirne direktive EU o vodama.

Kreševljaković: BiH je prekršila konvencije, čekamo objavu odluke

Pravna savjetnica u udruženju Aarhus centar u BiH Nina Kreševljaković, koja se bavi zaštitom prava građana iz međunarodne Aarhurske konvencije - učešće javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima koja se tiču životne sredine, kazala je “Vijestima” da očekuju da se spor u vezi sa “Buk Bijelom” riješi u skladu sa međunarodnim konvencije koje su obavezne za obje države.

“U junu 2020. smo zvanično podnijeli informacije Komitetu za sprovođenje Espoo konvencije koja se odnosi na prekograničnu procjenu uticaja projekata na životnu sredinu. Prema Espoo konvenciji, nevladine organizacije mogu samo da podnesu informacije Komitetu, dok samo države članice mogu da pošalju zvaničnu žalbu, što je u ovom slučaju Crna Gora i učinila.

Razlozi iz podnijetih informacija su se odnosili na činjenice da Crna Gora nije bila pravilno uključena u postupak prekogranične procjene uticaja prilikom izdavanja ekološke dozvole tokom 2011. i 2013. godine, kao i prilikom obnavljanja dozvole 2019. godine”, kazala je Kreševljaković.

Ona navodi da je urađena nepravilna procjena mogućih negativnih uticaja planiranih hidroenergetskih projekata na Crnu Goru te mogući uticaj na Uneskom zaštićeno područje Tare i na zaštićenu ribu mladicu.

Kazala je i da Crna Gora nije bila obaviještena o planiranim projektima tokom 2012. i 2019, kao i da postupak prekogranične procjene utjecaja na životnu sredinu nije sproveden u skladu sa Konvencijom.

“U decembru 2023. godine Komitet je donio nacrt odluke kojom je utvrdio da je BiH prekršila odredbe Espoo konvencije i pozvala je da sprovede ponovni postupak procjene prekograničnog uticaja na životnu sredinu, kojom bi uključila i Crnu Goru, ali i ostale države na koje bi projekat mogao da ima uticaj. Objavljivanje zvanične odluke se očekuje uskoro”, kazala je Kreševljaković.

(Vijesti.me) Foto: Ilustracija/ers.ba

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Rambo

07.03.2024 08:36

Vlada RS na nivou Miki Maus Sveske , sad ide sljedeća tužba i plaćanje odštete ! Glupi Narod će opet dobiti povećanje Struje da se plati Dug !

ODGOVORITE
Name

Borac

07.03.2024 11:49

Znaci kamen temeljci su dzabe postavljeni.

Name

Eeeeee...

07.03.2024 11:52

Moramo priznati,baš su nas Crnogorci kulturno otpilili!Onako svjetski,argumentovano,svaka im čast!

Name

Re

07.03.2024 12:20

Sad nek pravi HE potočare ako se neusprotive ekolozi ili lovačka društva ili društva za zastitu životinja ........

Name

Василије 1

08.03.2024 08:53

Црна Гора ће дати сагласност уколико експертна комисија утврди да будуће језеро нема утицаја на заштићена подручја Дурмитор и Тару.

Name

Eko Tara

07.03.2024 08:42

Sad je jasno da namjeravaju uništiti rijeku Taru kao i zašto nisu htjeli graditi put Foča Šćepan polje

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

07.03.2024 08:44

Dodik bi livu..ni njega neinteresuje buk bjela..interesuje ga svaki posao gde se mogu ukrasti goleme količine novca..a to nije karakteristično samo za dodika.,80%srba su taki moraliteti da bi za lovu,položaj,moć prodali vjeru,državu i kosti pokojnoga čače dali pride

ODGOVORITE
Name

Buk Bijela

07.03.2024 08:54

Konačno da je neko objasnio šta je ustvari problematika oko Buk Bijele! Sve ove godine naši mamlazi Peru nam uši oko Buk Bijele. Dodika treba isključiti gdje god se radi o ozbiljnim poslovima. Pogotovo kada su u pitanju državni poslovi. Juče kada narod pogleda one njegove crvene bitove, jadan narod koga su birali! Riječnik, ponašanje, izgled..na nivou rijaliti zadruge!

ODGOVORITE
Name

Re;Borac

07.03.2024 12:28

Kamen temeljac nisu "đzabe postavljeni" svu tu cirkusijadu su platili i plaćaju građanke i građani BiH a ovi" izabrani zvaničnici" troše i usput i kradu novac poreskih obveznika BiH

Name

Zagi

07.03.2024 09:06

Neće vazda vladati okupaciona sila ovim prostorom. CG je donijela odluku koliko i Vučić donosi odluke. Njih se ništa ne pita samo čitaju napisano

ODGOVORITE
Name

Rudonja iz L

07.03.2024 09:08

Samo kod nas komšije (Hrvati) mogu raditi na granici šta hoće. Sistem jedne osobe dozvoljava svakom na dunjaluku da potplate jednog izroda, uzurpatora i da rade na granici, u entitetu, državi šta god i kako god želi. Burle je mislio odnijeti još koji narodni milion i sve srediti kod SRBINA U CG.

ODGOVORITE
Name

Alan ford

07.03.2024 09:08

To je kad se poštuju zakoni. Hajmo sad jedno 150 milioncica odštete platit. Nema veze imaju obveznice platit će se.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.03.2024 09:09

Politika iznad struke, rezultate vidimo.

ODGOVORITE
Name

Maki

07.03.2024 09:10

A kamen temeljac ? Monti pajton vlada da naplati cg kilo betona i kanister vode , a narod rs , tj. Mi , pecenje , pratnju , gorivo , dnevnice , kamere itd

ODGOVORITE
Name

BL

07.03.2024 10:23

Tih temeljeca ima nekoliko koji nikad nisu nit ce zazivit.

Name

BL

07.03.2024 09:28

Ah ja koliko se milojko bori ali nemoze ni milimetra da okrnji BiH.Udruži se bolab/bre sa Bosnjacima i budi jaran sa njima i biće svima bolje i nadugo i naširoko a ne sa kockastim.

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2024 10:25

Ali ce u tom slucaju svako 'srbovanje' past u vodu. Narod leti samo na tu pricu.

Name

Re

07.03.2024 12:10

Srbuj u svojoj avliji i u crkvi niko nista nema protiv ali nemoze to u gradu u skoli u instituciji itd.itd.

Name

Ime

07.03.2024 09:35

Sve dok vi neshvatite da ste Bosna i Hercegivina nema napretaka zivite u drzavi protiv koje radite svi.Neozbiljni ste mislite da stetite drzvai u kojoj zivite a hocete bolje da zivite neide to

ODGOVORITE
Name

Joja

07.03.2024 10:30

Republika Srpska bi bila kao Rusija stabilna uredjena pravna drazava da nije olosa oko i u njoj ... znas glupi bosanac

Name

075

07.03.2024 11:10

@Ime Ne možete im to objasniti, gubite samo svoju pozitivnu energiju! Više vole "maćehu" koja im je dužna cca. 5,5 milijardi eura, samo zbog korištenja rijeke Drine za dvije HE na Drini i koja im ponekad da koju "mrvicu, nego majku, više vole biti zadnji kod "maćehe" nego ravnopravni sa ostalima u BiH!

Name

Re Joja

07.03.2024 13:54

Aj ne petljaj, kakva republika i bakraci. Niste u stanju ništa uraditi kako valja, bez sedmicnog zaduzivanja ne mozete opstati, a pravili biste drzavu. Sta ko radi, vi samo gledate hoce li pasti kakva sadaka s istoka.

Name

Re joja

07.03.2024 14:01

Hahahaha. Cuj drzava. Propalitet samo i leglo kriminala.

Name

Ето зашто

07.03.2024 09:37

Зато је и летио у Црну Гору!

ODGOVORITE
Name

Re;Joja

07.03.2024 12:36

Al' ga ubode ko' prstom u g.vno!Stabilnoj Rusiji treba da doleti nekoliko dronova iz Ukrajine ili par balističkih raketa da im "učvrsti stabilnost"!

Name

+i

07.03.2024 09:53

Kakve neznalice i kakvi šverceri rade CIO život neispravno i dobro zarađuju. Zbog promašaja, i namijernih, B I H ima troškova mnogo. Ko će nagraditi za ove diletante. NAROD GLADAN. A OPET BIRA NEZNALICE.

ODGOVORITE
Name

Re+i

07.03.2024 10:05

Dosta te komunisticke price. Da je narod gladan mijenjao bi vlast. Narodu je ocigledno potaman, samo stezi i jasi Mile.

Name

Ilija

07.03.2024 09:57

Buk Bjela davno ispričana priča.

ODGOVORITE
Name

Đ. B.

07.03.2024 10:02

Crna Gora može zabraniti gradnju hidroelektrane na teritoriji susjedne BiH, a BiH nije u stanju Hrvatskoj zabraniti skladištenje nuklearnog otpada udaljenog samo 850 metara od njene granice i jedne jedine ko biser čiste rijeke Une. Narode dozovi se pameti i sruši te sektaše i uzurpatore s vlasti koji kontinuirano rade sve na štetu sopstvenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Joksim

07.03.2024 10:11

A odlaganje radioaktivnog otpada na granici kod Novog nema nikakvog uticaja na životnu sredinu tu nije potrebna prekogranična saradnja, nema UN, nema EU, Una nije bitna, tu životna sredina nije bitna, nema ekologa, nevladinih organizacija i ostalih?

ODGOVORITE
Name

Бук Бијела...

07.03.2024 10:17

Стварно не разумем оволику злурадост, хидроцентрала се прави заједно са Србијом на добробит и једних и других. Црна Гора хоће да прави хидроцентралу у кањону Невидио и ту њима ништа није спорно а штета по природу је иста ако не и већа.

ODGOVORITE
Name

miloš

07.03.2024 10:17

Šta kaže skladištar Višković na ovo...Morat če Dodo praviti na Vrbasu.

ODGOVORITE
Name

prijedor

07.03.2024 10:34

Šta kaže Dodik Mi smo im ponudili da se uključe ako neče mi če mo sami praviti ???Malo morgen Dodo...Možeš u RS praviti šta hočeš al dalje nema šansi nio te ne šljivi..

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

07.03.2024 10:40

Onaj Andrija Mandic tada bio protiv izgradnje te Elektrane jer je bio u opoziciji,a sada kada je na vlasti sastaje se sa Dodikom i vjerovatno je sada za izgradnju.

ODGOVORITE
Name

Joja

07.03.2024 10:41

ne brini Crna Goro oslobodice tebe Srbija ponovo od fasizma i nacizma

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2024 12:43

Samo se ti lude glave neces osloboditi.

Name

Joja

07.03.2024 13:30

Drz se Joja,eto zutog,ako neznas ko je "zuti",raspitaj se...

Name

Србо

07.03.2024 10:44

Они воле РС јер сусе њихове породице обогатиле.

ODGOVORITE
Name

AR

07.03.2024 10:48

Create gora zna skim da saradjuje Sa dodikom sigurno ne on bi I druge da uvuce ulopovluke Create gora postuje drzavne institucije I sigurno da bi usli u proekat da sw razgovaralo na drzavnom nivou izmedju crne gore I bosne I hercegovine Ali rudonja navikao da obavlja poslove u kafanama I ispod stola Svaka cast za crnu goru

ODGOVORITE
Name

075

07.03.2024 11:12

Rezime, "srpska" vlast u CG je ista prema "boljem" entitetu u BiH kao i Milova vlast! "Srpski" predsjednik i premijer CG imaju isti stav prema državi BiH kao i Milova vlast!

ODGOVORITE
Name

Rex

07.03.2024 11:30

U normalnim drzavama sve bi smijenili od ministra, do dir. El.privrede sve sve ... Kakvi kočijaši vode državu i firme..

ODGOVORITE
Name

Uvijek ista prica

07.03.2024 11:34

Vlasti BiH skoče na noge gdje god Republika Srpska nešto gradi ( ili hoće da gradi) i zakuvaju situaciju uz pomoć antisrpskih elemenata i u CG i u HR. Ali gdje god oni FBiH gradi ne daju da se umijesa RS. Prozirna politika glume brige za državu BiH a ustvari je samo nek komšiji crkne krava.Hidroelektrane su oduvijek bile najcistiji i najisplativiji izvor elektricne energije ali nemaju svi takve rijeke i mogucnosti. Na ovaj način kako rade Bosnjaci u Sarajevu sve se više pokazuje neminovnost raspada jedne države jer mržnja koja se potpiruje u SA ka Srbima pa i Hrvatima vodi ka tome. Šta god da Srbi urade njima u SA ne odgovara i nalaze nacine da to ospore. Nebitan je ovdje Dodik jer ciljevi su njihovi uvijek isti. Poslednje izjave one Borbek Njemice sad se veličaju do besvijesti na Hayat tv jer je eto rekla samo BiH bez entiteta može u EU. I to im je milije nego mišljenja Srba sa kojima žive u toj državi. Cista bolest ili paranoja, ili želja da strani faktor uredjuje njima ‘voljenu’ državu.

ODGOVORITE
Name

Uh

07.03.2024 12:09

Alo mozgonja , neće Montenigersi

Name

mile

07.03.2024 11:39

tekst sadrzi ,tacne , netacne ,pausalne , zlonamerne podatke , kao i neznanje i i sl . -Po pitanju uticaja CG na HE BB ,i njihov stav da HE BB lose utice na Durmitor , pitam kako to da mnogo bliza i mnogo veca HE PIVA ne utice lose na Durmitor ? Ako CG nece HE BB to znaci da oni ruse HE Pivu . Argumenata u rilog da s egradi HE BB ima mnogo , ali nema ko da ih koristi i iskoristi . (na magacu sedlo ne cini ga konjem ) -Po pitanju deblokade realizacije HE BB ,vlast u Srpskoj je nesposobna da to resi .Resenja ima , ona su jasna izvoljjiva . -

ODGOVORITE
Name

prijedor

07.03.2024 12:17

Mile nija vlast nesposobna nego to nije u nadležnosti RS Shvati da postoji granični pojas kojim upravlja BIH..Kad to shvatiš bit če ti lakše.Nismo država nemamo svoju granicu sa Srbijom i tačka.

Name

Re

07.03.2024 13:56

Jok, eto ti iz nekog sela oko Prnjavora se bolje razumijes u drzavnicke poslove od sluzbene institucije.

Name

Drina i Tara

07.03.2024 11:45

Samo potpunim idiotima, kao što su ovi naši koji nas vode već decenijama, može da padne na pamet da unište ovakve prirodne dragulje, kakvi su Drina i Tara bez obzira kakav ekonomski interes je u pitanju. Bog nam je darovao Drinu da uživamo u njenim ljepotama, ali ovi naši maloumnici hoće po svaku cijenu da je svedu u akumulaciona jezera. Dajte ljudi, okupite stručnjake neka naprave od Drine turistički biser Evrope i donosiće vam više para u budžet nego j.b..e hiddoelektrane

ODGOVORITE
Name

Ivan

07.03.2024 12:14

Poenta cijelog projekta je prekomjerno zaduženje EPRS-a i njena predaja EPS-u. Jednio što u našoj zamlji vrijedi je proizvodnja struje i pitka voda. Laktaška mafija napravila plan da ukrade i jedno i drugo.

ODGOVORITE
Name

Ampera

07.03.2024 12:21

Pošteno. Rekli neće i to je to. Lemi je nevažan ali bi pošteno bilo da se CG ispostavi faktura za poplave oko Bijeljine 2009 ili 2010 (ispravite me ako griješim godinu,) jer je zahvaljujući njima došlo do poplava niz Drinu.

ODGOVORITE
Name

Tacno

07.03.2024 16:19

I ne samo CG. Jednosravno receno sve je to rizik kao "fatalno uze oko vrata" depresije tla...

Name

Jeste problem

07.03.2024 16:15

Sto bi se "reklo" nema progresa bez istog tolikog "regresa" ma sta da je u pitanju..

ODGOVORITE