Каква се тајна крије иза зидина бијељинског затвора?!

- Осим тога, међу радницима и околине КПЗ круже приче о контроли нелегалног увоза робе преко граничних прелаза, одређених возача камиона, комерцијалне доставе... Запосени су у страху...Ова бојазан није неоснована, с обзиром на перцепцију високог степена корупције у полицијским структурама, као и утицај владајуће странке и локалних моћника који би могли имати интерес да успоре или чак саботирају истрагу.

Република Српска 05.03.2024 | 20:00
Каква се тајна крије иза зидина бијељинског затвора?!

Недавна велика полицијска акција у Казнено-поправном заводу у Бијељини, у којој су учествовали и припадници Жандармерије, није дала резултате, него је додатно закомпликовала ситуацију у тој установи, али и ван ње.

Унесен је додатни страх међу запосленим радницима, али и неповјерење у полицију да неће завршити заапочети посао.

Тако у писму, које је стигло да нас, стоји да је ово "глас којима се пријети да правда побиједи".

У писму се између осталог наводи:

- Посљедњих неколико мјесеци јавност у Републици Српској са све већом забринутошћу прати открића о дубокој умијешаности Миленка Гајића, директора Казнено-поправног завода Бијељина (КПЗ), у низ коруптивних радњи и злоупотреба које бацају тамну сјенку о функционисању ове институције.

Информације које су процуриле у јавност, а које потичу из интерних извора саме установе, као и недавна полицијска акција која је резултирала претресима и хапшењима, упућују на системску корупцију и могуће криминалне радње унутар зидова завода.

Гајић је оптужен за стварање атмосфере тираније над запосленима, фаворизовање појединих новозапослених, углавном млађих радника, којима је, наводно, омогућавао непримјерене контакте са затвореницима.

Према доступним информацијама, ови радници су затвореницима достављали не само информације већ и различите врсте „робе“, чиме су директно кршене процедуре и закони који регулишу рад казнено-поправних установа.

Опште је познато да су неки од ових запослених били и потрошачи спорне „робе“, што додатно компликује ситуацију. Иза Гајићевих одлука, према изворима, стајао је притисак појединих утицајних личности и криминалних структура (међу којима се истичу локални моћници у Бијељини, трговци, криминалци и страначки лидери...), а сви они су наводно било у сталном контакту и са Гајићем и преко њега и запослених КПЗ са затвореницима.

Ова повезаност са криминалним миљеом поставља питања о интегритету и безбједности унутар завода, али и о ширим мрежама корупције које могу прожимати друштво Бијељине али исто тако и Босне и Херцеговине.

Осим тога, међу радницима и околине КПЗ круже приче о контроли нелегалног увоза робе преко граничних прелаза, одређених возача камиона, комерцијалне доставе а све то посебно намијењено затвору Бијељина, што имплицира постојање организоване мреже која се бави снабдијевањем затвора нелегалним материјалом.

Суочени са овим оптужбама, поједини радници КПЗ Бијељина анонимно су се обратили медијима, изражавајући страх од могуће одмазде уколико своје наводе изнесу у јавност. Оваква атмосфера страха и репресије унутар завода само додатно иде у прилог наводима о корупцији и злоупотребама које се дешавају под вођством Миленка Гајића и његовим полтронима шефовима у КПЗ.

Иако је јавност дјелимично упозната са ситуацијом захваљујући храбрости појединих запослених који су одлучили да се изјасне, остаје да се види како ће судска, извршна и полицијска структура одговорити на ове озбиљне оптужбе.

Борба против корупције и криминала у казнено-поправним установама кључни је тест за правосудни систем Републике Српске и Босне и Херцеговине а и његову посвјећеност владавини права и транспарентности.

Други дио: Операција "Мардељ" - Нови догађаји у борби против корупције у КПЗ Бијељина

Недавно покренута полицијска акција "Мардељ" бацила је ново свјетло на дубоке проблеме унутар КПЗ Бијељина, отварајући поглавље у борби против корупције и незаконитих радњи које већ дуже вријеме тињају иза зидова ове установе.

У центру истраге били су директор КПЗ Миленко Гајић и командир Љубиша Савић, чије су активности изазвале пажњу тужилаштва, због чега су пријављени за низ тешких прекршаја.

Ова акција је резултат вишемјесечне припреме и истраживања, током којих су прикупљени докази који указују на могућу умијешаност Гајића и Савића у организовање и омогућавање коруптивних радњи унутар институције, а све то под притиском страначких колега и моћника Бијељине.

Међутим, иако су информације о акцији и њеним главним протагонистима доступне јавности, мање се зна о улози и изјавама осталих запослених у КПЗ, који су такође били дио истраге.

Према незваничним информацијама, велики број радника у КПЗ Бијељина дао је изјаве које су помогле у формирању предмета против Гајића и Савића, а са некима је чак настављена даља сарадња у оквиру истраге.

Овај детаљ наглашава важност интерних свједока у расвјетљавању мреже корупције која је дјеловала унутар институције. Међутим, упркос овим позитивним корацима, постоји опипљив страх међу запосленима и дјелом јавности да би цијели случај на крају могао да пропадне.

Ова бојазан није неоснована, с обзиром на перцепцију високог степена корупције у полицијским структурама, као и утицај владајуће странке и локалних моћника који би могли имати интерес да успоре или чак саботирају истрагу.

У Бијељини, гдје су политички и економски интереси често испреплетени са криминалним активностима, постоји оправдана бојазан да би правду могли ометати они који су на власти. У овом тренутку је кључно да јавност, медији и правосудне институције остану фокусирани на случај „Мардељ“ (а и можда неке друге активне „случајеве“) и инсистирају на транспарентности и правичном процесирању свих укључених.

Да би се одржало повјерење у правосудни систем и омогућило да правда стигне до оних који су злоупотребили положај, неопходно је да се истрага спроведе до краја, без обзира на могуће притиске и покушаје да се она омета.

У протеклих годину дана, а посебно у посљедња четири мјесеца, дошло је до значајне промјене у понашању и ставовима особља КПЗ Бијељина.

Новија „гарнитура запослених” показала је изражену склоност да се осјећају супериорно и неколегијално према старијим колегама, од којих су неки и на ивици пензије. Овај тренд није забележен само у међуљудским односима, већ и у односу на задатке и обавезе које посао подразумијева.

Изјаве попут „чувамо ти леђа“, „нема потребе да губим вријеме радећи ове редовне глупе послове“, „богами могу да радим шта хоћу и када хоћу“ и „слободно ме пријавите директора, ха ха ха“ постали су симптоматични за овај нови талас запослених.

Оваква дрскост и безобразлук није само израз личне ароганције, већ одражава дубљи проблем у култури и управљању унутар институције, гдје се чини да појединци вјерују да имају неспутану подршку и заштиту одређених моћних људи унутар или ван завода.

Ова промјена атмосфере унутар КПЗ Бијељина ствара додатну тензију и подрива ионако нарушен морал радника, посебно оних који годинама предано раде свој посао у складу са законом и интерним правилима. Овакво понашање не само да штети радном окружењу, већ и смањује шансе за ефикасно и правично рјешавање већ постојећих проблема везаних за корупцију и злоупотребе.

То изазива забринутост код озбиљних и посвјећених радника, који се налазе у ситуацији да су њихов труд и посвјећеност маргинализовани у корист оних који се ослањају на заштиту и привилегије уместо на професионализам и поштење.

Овај негативни тренд у КПЗ Бијељина захтијева хитну пажњу и адекватне мјере надлежних органа, како би се вратила професионална етика, поштовање међу колегама и приврженост основним принципима правде и законитости.

Запослени у КПЗ Бијељина, али и цјелокупна јавност, заслужују да виде да су право и правда јачи од корупције и криминала.

То је једини начин да се врати вјера у институције и осигура да КПЗ Бијељина постане мјесто гдје се поштује закон и кажњавају злоупотребе. У супротном, пропустити ову прилику за чишћење и реформу значило би не само пораз правосудног система, већ и губитак наде у бољу и праведнију будућност", каже се у писму.

На крају се каже да ће писмо ове садржине у петак прослиједити свим релевантним тужилаштвима.

"Нажалост, одлучено је да се Министарство унутрашњих послова Републике Српске не укључи у овај процес, због бојазности да не постоји истинска воља да се наведени проблеми ријеше. Овај страх произилази из перцепције да су односи унутар завода, полицијских институција и између политичких структура превише испреплетени, што би могло утицати на објективност и ефикасност истрага о корупцији и злоупотребама у КПЗ Бијељина", наводи се у писму забринутих радника.

(БН) Фото: БН

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Попај

05.03.2024 20:16

У РС се последњих 10-15 година укорјенило зло у све механизме владајуце структуре. Све моралне поноре смо одавно пресли и мексицки сценарио је испред нас. Ово се теско мозе прекинути, скоро никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2024 20:41

Тачно !

Name

Корослав

05.03.2024 21:47

Ово су још добра времена што вас чека🤟.

Name

Милан

06.03.2024 12:08

Цјела црвена секта је вец одавно заслузила да буде у затвору.

Name

Мишо Терзић

06.03.2024 23:38

Зато Мишко тражи смјену Терзића.

Name

Немања

05.03.2024 20:41

Нажалост, српски народ није схватио да државу не могу створити криминалци, лопови, битанге, олош, глуперде, билмези и увлакачи. Државу могу створити образовани и честити људи, праведне и функционалне институције. Бурло и Бурлићи су уништили оно за што смо се борили. Постали смо приватна прћија лопова, лажова, пљачкаша и глуперди, и идемо као народ у правцу нестанка. Сви у БН знају да је КПЗ такође приватна прћија министра Букејловића и директора Гајића, њихова Проклета авлија, која је доносила добру зараду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.03.2024 21:55

Браво, зато и немају дрзаву, само два недорасла покусаја. Зато их цак и Европа, која прима све, неце, а искрено, коме такви и требају.

Name

Ветеран

05.03.2024 21:07

У МУП није ниста боље новоецени полицајци са двије године стаза преко ноци добијају цинове а ми који смо пред пензију радимо у патролама. Тако доста колега уноси ратни стаз и одлази у пензију а рад у станицама се свео на писање пректсајних налога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

06.03.2024 06:53

Па ви стари полицајци сте и заслужни за ово стање. Није онај од 25 год. данас крив што се криминал толико проширио. Што прије одете у пензију, и ви и остала комунистичка марва, бит це нам боље.

Name

МеНАГЕР

05.03.2024 21:10

Иста ситуација је и у свим осталим Казнено Поправним Заводима А такодје исто тако је и у свим "дрзавним институцијама" ("Дрзавне институције" су одавно постале приватне)

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

05.03.2024 21:16

Гајиц сеф сеф Мисковог изборног стаба за опозив градонацелника. И Миско је исти такав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васко

06.03.2024 06:45

У Бн снсд-у се сви питају: Ко је следећи за хапшење и прдекану?

Name

Фоца

05.03.2024 23:26

Миленка Гајица стити Перо Дуњиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалци који воде затвор

06.03.2024 10:18

Овај затвор воде особе које требају да су са друге стране решетака у том затвору. Није само тај Перо, гдје су и остали криминалци и рушиоци државе и правосудног система? Како се то договара то запослење у том затвору? Приватно? Фамелијарно? Страначки? На препоруку криминалаца? Какве се само услуге и повластице нуде том Гајићу да се добије посао, јадна му жена и дјеца да само знају какав је то човјек и шта им ради ван куће.

Name

Ниција није горила до краја

08.03.2024 22:43

А шта је са Драгом? Шта је са С Бобаром? Са Милијем? Данче? У каквој су они вези са Гајићем? Чија је он то марионета?

Name

ИСТИНА

06.03.2024 00:02

Све то ми у Кпз Фоча трпимо већ 17 година од како је Голијанин директор довољно је рећи да има будзет 35 милиона ,легло криминала и корупције које спроводе у установи за њега Бодирога ,Матовић(Кригер), Шаренац итд.Мобинг непотизам тортуре над радницима су свакодневне истог штити Селман,Требињски и Фочански тужиоци и судије прије сви Милић Жарко.Имаш министра на папиру у одјелу са десет лица није вриједан коментара али Богу хвала има и тужилаштво Бих да коначно похапси ову криминалну организацију заједно са горе наведеним и помоћнике министра правде који годинама учествују у свему овоме пашће брзо и Требињски клан Благојевићи преко који иду све трансакције заједно са Бијељинским.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоца

06.03.2024 00:25

Мој директор Синиса Гољанин за свако запослење узима 20.000 км.Његов замјеник Гаговиц дила дрогу затвореницима,и то се све зна у установи.Цак се и Букејловицу писало али ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамотна институција

06.03.2024 09:51

Исто је и са Гјићем, узима паре да запошљава на уговор, па ти нови се појављују само онако да су присутни ту у заводу. А не силазе са телефона и са социјалних мрежа, да не кажем да користе излаз на интерет КПЗа за гледање разних сајтова, дозвољених и недозвољених (срамотно). Дају им се огромне плате на уговор, а онда дио иде њему тих пара. Мени су једном отворено тражили да платим па ће се "потрудити" да останем ту пар мјесеци на уговору, па ако се "покажем" да ће ми дати уговор за стално. Ја тих пара тада нисам имао, нити би их добили од мене и да сам их имао. Када ће се овом монструму, тим његовим сарадницима и запосленим доушницима који сарађују са криминалцима, дрогерашима и лоповима да се више пресуди?????

Name

име

06.03.2024 04:55

Зна ли се иста ста је Са Убицом Кокановицем Сином Политицара Који је на власти са Снсд ом који је брутално убио Полициског Инспектора У Бијељини јел тајно пустен или јел добија неке еxтра погодности у затвору Јел Миле Додик вец Прузио заститу овом Зликовцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устав

06.03.2024 06:00

У свим полицијским агрнцијама Постоји фаворизација полицајаца који се гурају кроз чинове и радна мјеста да би били подобни и послушни то је фијаско полицијских агенција јер су способни и паметни склонити у страну или напустају агенције тражећи нове послове а унутрашње контроле су ту про форме ради јел врана врани очи не вади !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

06.03.2024 14:03

У српској 20 година владају криминалци свугдје па није цудо ни затај затвор неце ниста бит ни одтога криминалци це то све затаскат и наставит даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тирке

06.03.2024 18:19

Надам се да ће тужилаштво истрајати и да ће истрагу спровести до краја озбиљно и професионално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шековићи у срцу

07.03.2024 09:29

Један златан момак од 130кг, из КПЗ, који је дипл.правник, не долази на посао годинама. Преселио се у Београд. Тамо засновао породицу. Његов отац, чудног ли чуда грађевински предузимач и баш чудног ли чуда директору зидао кућу. Ма....дуга прича, али овде се може свашта завршити ако сте добри са директором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2024 11:12

Истина, нема га на послу 4 године. Има око директора много прица, дил са свакаквим људима, прикривени удес, мобинг, прузање не законских услуга сто радницима сто осудјеницима.