Kakva se tajna krije iza zidina bijeljinskog zatvora?!

- Osim toga, među radnicima i okoline КPZ kruže priče o kontroli nelegalnog uvoza robe preko graničnih prelaza, određenih vozača kamiona, komercijalne dostave... Zaposeni su u strahu...Ova bojazan nije neosnovana, s obzirom na percepciju visokog stepena korupcije u policijskim strukturama, kao i uticaj vladajuće stranke i lokalnih moćnika koji bi mogli imati interes da uspore ili čak sabotiraju istragu.

Republika Srpska 05.03.2024 | 20:00
Kakva se tajna krije iza zidina bijeljinskog zatvora?!

Nedavna velika policijska akcija u Kazneno-popravnom zavodu u Bijeljini, u kojoj su učestvovali i pripadnici Žandarmerije, nije dala rezultate, nego je dodatno zakomplikovala situaciju u toj ustanovi, ali i van nje.

Unesen je dodatni strah među zaposlenim radnicima, ali i nepovjerenje u policiju da neće završiti zaapočeti posao.

Tako u pismu, koje je stiglo da nas, stoji da je ovo "glas kojima se prijeti da pravda pobijedi".

U pismu se između ostalog navodi:

- Posljednjih nekoliko mjeseci javnost u Republici Srpskoj sa sve većom zabrinutošću prati otkrića o dubokoj umiješanosti Milenka Gajića, direktora Кazneno-popravnog zavoda Bijeljina (КPZ), u niz koruptivnih radnji i zloupotreba koje bacaju tamnu sjenku o funkcionisanju ove institucije.

Informacije koje su procurile u javnost, a koje potiču iz internih izvora same ustanove, kao i nedavna policijska akcija koja je rezultirala pretresima i hapšenjima, upućuju na sistemsku korupciju i moguće kriminalne radnje unutar zidova zavoda.

Gajić je optužen za stvaranje atmosfere tiranije nad zaposlenima, favorizovanje pojedinih novozaposlenih, uglavnom mlađih radnika, kojima je, navodno, omogućavao neprimjerene kontakte sa zatvorenicima.

Prema dostupnim informacijama, ovi radnici su zatvorenicima dostavljali ne samo informacije već i različite vrste „robe“, čime su direktno kršene procedure i zakoni koji regulišu rad kazneno-popravnih ustanova.

Opšte je poznato da su neki od ovih zaposlenih bili i potrošači sporne „robe“, što dodatno komplikuje situaciju. Iza Gajićevih odluka, prema izvorima, stajao je pritisak pojedinih uticajnih ličnosti i kriminalnih struktura (među kojima se ističu lokalni moćnici u Bijeljini, trgovci, kriminalci i stranački lideri...), a svi oni su navodno bilo u stalnom kontaktu i sa Gajićem i preko njega i zaposlenih КPZ sa zatvorenicima.

Ova povezanost sa kriminalnim miljeom postavlja pitanja o integritetu i bezbjednosti unutar zavoda, ali i o širim mrežama korupcije koje mogu prožimati društvo Bijeljine ali isto tako i Bosne i Hercegovine.

Osim toga, među radnicima i okoline КPZ kruže priče o kontroli nelegalnog uvoza robe preko graničnih prelaza, određenih vozača kamiona, komercijalne dostave a sve to posebno namijenjeno zatvoru Bijeljina, što implicira postojanje organizovane mreže koja se bavi snabdijevanjem zatvora nelegalnim materijalom.

Suočeni sa ovim optužbama, pojedini radnici КPZ Bijeljina anonimno su se obratili medijima, izražavajući strah od moguće odmazde ukoliko svoje navode iznesu u javnost. Ovakva atmosfera straha i represije unutar zavoda samo dodatno ide u prilog navodima o korupciji i zloupotrebama koje se dešavaju pod vođstvom Milenka Gajića i njegovim poltronima šefovima u КPZ.

Iako je javnost djelimično upoznata sa situacijom zahvaljujući hrabrosti pojedinih zaposlenih koji su odlučili da se izjasne, ostaje da se vidi kako će sudska, izvršna i policijska struktura odgovoriti na ove ozbiljne optužbe.

Borba protiv korupcije i kriminala u kazneno-popravnim ustanovama ključni je test za pravosudni sistem Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a i njegovu posvjećenost vladavini prava i transparentnosti.

Drugi dio: Operacija "Mardelj" - Novi događaji u borbi protiv korupcije u КPZ Bijeljina

Nedavno pokrenuta policijska akcija "Mardelj" bacila je novo svjetlo na duboke probleme unutar КPZ Bijeljina, otvarajući poglavlje u borbi protiv korupcije i nezakonitih radnji koje već duže vrijeme tinjaju iza zidova ove ustanove.

U centru istrage bili su direktor КPZ Milenko Gajić i komandir Ljubiša Savić, čije su aktivnosti izazvale pažnju tužilaštva, zbog čega su prijavljeni za niz teških prekršaja.

Ova akcija je rezultat višemjesečne pripreme i istraživanja, tokom kojih su prikupljeni dokazi koji ukazuju na moguću umiješanost Gajića i Savića u organizovanje i omogućavanje koruptivnih radnji unutar institucije, a sve to pod pritiskom stranačkih kolega i moćnika Bijeljine.

Međutim, iako su informacije o akciji i njenim glavnim protagonistima dostupne javnosti, manje se zna o ulozi i izjavama ostalih zaposlenih u КPZ, koji su takođe bili dio istrage.

Prema nezvaničnim informacijama, veliki broj radnika u КPZ Bijeljina dao je izjave koje su pomogle u formiranju predmeta protiv Gajića i Savića, a sa nekima je čak nastavljena dalja saradnja u okviru istrage.

Ovaj detalj naglašava važnost internih svjedoka u rasvjetljavanju mreže korupcije koja je djelovala unutar institucije. Međutim, uprkos ovim pozitivnim koracima, postoji opipljiv strah među zaposlenima i djelom javnosti da bi cijeli slučaj na kraju mogao da propadne.

Ova bojazan nije neosnovana, s obzirom na percepciju visokog stepena korupcije u policijskim strukturama, kao i uticaj vladajuće stranke i lokalnih moćnika koji bi mogli imati interes da uspore ili čak sabotiraju istragu.

U Bijeljini, gdje su politički i ekonomski interesi često isprepleteni sa kriminalnim aktivnostima, postoji opravdana bojazan da bi pravdu mogli ometati oni koji su na vlasti. U ovom trenutku je ključno da javnost, mediji i pravosudne institucije ostanu fokusirani na slučaj „Mardelj“ (a i možda neke druge aktivne „slučajeve“) i insistiraju na transparentnosti i pravičnom procesiranju svih uključenih.

Da bi se održalo povjerenje u pravosudni sistem i omogućilo da pravda stigne do onih koji su zloupotrebili položaj, neophodno je da se istraga sprovede do kraja, bez obzira na moguće pritiske i pokušaje da se ona ometa.

U proteklih godinu dana, a posebno u posljednja četiri mjeseca, došlo je do značajne promjene u ponašanju i stavovima osoblja КPZ Bijeljina.

Novija „garnitura zaposlenih” pokazala je izraženu sklonost da se osjećaju superiorno i nekolegijalno prema starijim kolegama, od kojih su neki i na ivici penzije. Ovaj trend nije zabeležen samo u međuljudskim odnosima, već i u odnosu na zadatke i obaveze koje posao podrazumijeva.

Izjave poput „čuvamo ti leđa“, „nema potrebe da gubim vrijeme radeći ove redovne glupe poslove“, „bogami mogu da radim šta hoću i kada hoću“ i „slobodno me prijavite direktora, ha ha ha“ postali su simptomatični za ovaj novi talas zaposlenih.

Ovakva drskost i bezobrazluk nije samo izraz lične arogancije, već odražava dublji problem u kulturi i upravljanju unutar institucije, gdje se čini da pojedinci vjeruju da imaju nesputanu podršku i zaštitu određenih moćnih ljudi unutar ili van zavoda.

Ova promjena atmosfere unutar КPZ Bijeljina stvara dodatnu tenziju i podriva ionako narušen moral radnika, posebno onih koji godinama predano rade svoj posao u skladu sa zakonom i internim pravilima. Ovakvo ponašanje ne samo da šteti radnom okruženju, već i smanjuje šanse za efikasno i pravično rješavanje već postojećih problema vezanih za korupciju i zloupotrebe.

To izaziva zabrinutost kod ozbiljnih i posvjećenih radnika, koji se nalaze u situaciji da su njihov trud i posvjećenost marginalizovani u korist onih koji se oslanjaju na zaštitu i privilegije umesto na profesionalizam i poštenje.

Ovaj negativni trend u КPZ Bijeljina zahtijeva hitnu pažnju i adekvatne mjere nadležnih organa, kako bi se vratila profesionalna etika, poštovanje među kolegama i privrženost osnovnim principima pravde i zakonitosti.

Zaposleni u КPZ Bijeljina, ali i cjelokupna javnost, zaslužuju da vide da su pravo i pravda jači od korupcije i kriminala.

To je jedini način da se vrati vjera u institucije i osigura da КPZ Bijeljina postane mjesto gdje se poštuje zakon i kažnjavaju zloupotrebe. U suprotnom, propustiti ovu priliku za čišćenje i reformu značilo bi ne samo poraz pravosudnog sistema, već i gubitak nade u bolju i pravedniju budućnost", kaže se u pismu.

Na kraju se kaže da će pismo ove sadržine u petak proslijediti svim relevantnim tužilaštvima.

"Nažalost, odlučeno je da se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne uključi u ovaj proces, zbog bojaznosti da ne postoji istinska volja da se navedeni problemi riješe. Ovaj strah proizilazi iz percepcije da su odnosi unutar zavoda, policijskih institucija i između političkih struktura previše isprepleteni, što bi moglo uticati na objektivnost i efikasnost istraga o korupciji i zloupotrebama u КPZ Bijeljina", navodi se u pismu zabrinutih radnika.

(BN) Foto: BN

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Popaj

05.03.2024 20:16

U RS se poslednjih 10-15 godina ukorjenilo zlo u sve mehanizme vladajuce strukture. Sve moralne ponore smo odavno presli i meksicki scenario je ispred nas. Ovo se tesko moze prekinuti, skoro nikako.

ODGOVORITE
Name

Re

05.03.2024 20:41

Tačno !

Name

Koroslav

05.03.2024 21:47

Ovo su još dobra vremena što vas čeka🤟.

Name

Milan

06.03.2024 12:08

Cjela crvena sekta je vec odavno zasluzila da bude u zatvoru.

Name

Mišo Terzić

06.03.2024 23:38

Zato Miško traži smjenu Terzića.

Name

Nemanja

05.03.2024 20:41

Nažalost, srpski narod nije shvatio da državu ne mogu stvoriti kriminalci, lopovi, bitange, ološ, gluperde, bilmezi i uvlakači. Državu mogu stvoriti obrazovani i čestiti ljudi, pravedne i funkcionalne institucije. Burlo i Burlići su uništili ono za što smo se borili. Postali smo privatna prćija lopova, lažova, pljačkaša i gluperdi, i idemo kao narod u pravcu nestanka. Svi u BN znaju da je KPZ takođe privatna prćija ministra Bukejlovića i direktora Gajića, njihova Prokleta avlija, koja je donosila dobru zaradu.

ODGOVORITE
Name

Re

05.03.2024 21:55

Bravo, zato i nemaju drzavu, samo dva nedorasla pokusaja. Zato ih cak i Evropa, koja prima sve, nece, a iskreno, kome takvi i trebaju.

Name

Veteran

05.03.2024 21:07

U MUP nije nista bolje novoeceni policajci sa dvije godine staza preko noci dobijaju cinove a mi koji smo pred penziju radimo u patrolama. Tako dosta kolega unosi ratni staz i odlazi u penziju a rad u stanicama se sveo na pisanje prektsajnih naloga.

ODGOVORITE
Name

lik

06.03.2024 06:53

Pa vi stari policajci ste i zaslužni za ovo stanje. Nije onaj od 25 god. danas kriv što se kriminal toliko proširio. Što prije odete u penziju, i vi i ostala komunistička marva, bit ce nam bolje.

Name

MeNAGER

05.03.2024 21:10

Ista situacija je i u svim ostalim Kazneno Popravnim Zavodima A takodje isto tako je i u svim "drzavnim institucijama" ("Drzavne institucije" su odavno postale privatne)

ODGOVORITE
Name

SNSD

05.03.2024 21:16

Gajic sef sef Miskovog izbornog staba za opoziv gradonacelnika. I Misko je isti takav

ODGOVORITE
Name

Vasko

06.03.2024 06:45

U Bn snsd-u se svi pitaju: Ko je sledeći za hapšenje i prdekanu?

Name

Foca

05.03.2024 23:26

Milenka Gajica stiti Pero Dunjic!

ODGOVORITE
Name

Kriminalci koji vode zatvor

06.03.2024 10:18

Ovaj zatvor vode osobe koje trebaju da su sa druge strane rešetaka u tom zatvoru. Nije samo taj Pero, gdje su i ostali kriminalci i rušioci države i pravosudnog sistema? Kako se to dogovara to zaposlenje u tom zatvoru? Privatno? Famelijarno? Stranački? Na preporuku kriminalaca? Kakve se samo usluge i povlastice nude tom Gajiću da se dobije posao, jadna mu žena i djeca da samo znaju kakav je to čovjek i šta im radi van kuće.

Name

Nicija nije gorila do kraja

08.03.2024 22:43

A šta je sa Dragom? Šta je sa S Bobarom? Sa Milijem? Danče? U kakvoj su oni vezi sa Gajićem? Čija je on to marioneta?

Name

ISTINA

06.03.2024 00:02

Sve to mi u Kpz Foča trpimo već 17 godina od kako je Golijanin direktor dovoljno je reći da ima budzet 35 miliona ,leglo kriminala i korupcije koje sprovode u ustanovi za njega Bodiroga ,Matović(Kriger), Šarenac itd.Mobing nepotizam torture nad radnicima su svakodnevne istog štiti Selman,Trebinjski i Fočanski tužioci i sudije prije svi Milić Žarko.Imaš ministra na papiru u odjelu sa deset lica nije vrijedan komentara ali Bogu hvala ima i tužilaštvo Bih da konačno pohapsi ovu kriminalnu organizaciju zajedno sa gore navedenim i pomoćnike ministra pravde koji godinama učestvuju u svemu ovome pašće brzo i Trebinjski klan Blagojevići preko koji idu sve transakcije zajedno sa Bijeljinskim.

ODGOVORITE
Name

Kpd Foca

06.03.2024 00:25

Moj direktor Sinisa Goljanin za svako zaposlenje uzima 20.000 km.Njegov zamjenik Gagovic dila drogu zatvorenicima,i to se sve zna u ustanovi.Cak se i Bukejlovicu pisalo ali nista od toga

ODGOVORITE
Name

Срамотна институција

06.03.2024 09:51

Исто је и са Гјићем, узима паре да запошљава на уговор, па ти нови се појављују само онако да су присутни ту у заводу. А не силазе са телефона и са социјалних мрежа, да не кажем да користе излаз на интерет КПЗа за гледање разних сајтова, дозвољених и недозвољених (срамотно). Дају им се огромне плате на уговор, а онда дио иде њему тих пара. Мени су једном отворено тражили да платим па ће се "потрудити" да останем ту пар мјесеци на уговору, па ако се "покажем" да ће ми дати уговор за стално. Ја тих пара тада нисам имао, нити би их добили од мене и да сам их имао. Када ће се овом монструму, тим његовим сарадницима и запосленим доушницима који сарађују са криминалцима, дрогерашима и лоповима да се више пресуди?????

Name

ime

06.03.2024 04:55

Zna li se ista sta je Sa Ubicom Kokanovicem Sinom Politicara Koji je na vlasti sa Snsd om koji je brutalno ubio Policiskog Inspektora U Bijeljini jel tajno pusten ili jel dobija neke extra pogodnosti u zatvoru Jel Mile Dodik vec Pruzio zastitu ovom Zlikovcu.

ODGOVORITE
Name

Ustav

06.03.2024 06:00

U svim policijskim agrncijama Postoji favorizacija policajaca koji se guraju kroz činove i radna mjesta da bi bili podobni i poslušni to je fijasko policijskih agencija jer su sposobni i pametni skloniti u stranu ili napustaju agencije tražeći nove poslove a unutrašnje kontrole su tu pro forme radi jel vrana vrani oči ne vadi !

ODGOVORITE
Name

Boban

06.03.2024 14:03

U srpskoj 20 godina vladaju kriminalci svugdje pa nije cudo ni zataj zatvor nece nista bit ni odtoga kriminalci ce to sve zataskat i nastavit dalje

ODGOVORITE
Name

Tirke

06.03.2024 18:19

Nadam se da će tužilaštvo istrajati i da će istragu sprovesti do kraja ozbiljno i profesionalno!

ODGOVORITE
Name

Šekovići u srcu

07.03.2024 09:29

Jedan zlatan momak od 130kg, iz KPZ, koji je dipl.pravnik, ne dolazi na posao godinama. Preselio se u Beograd. Tamo zasnovao porodicu. Njegov otac, čudnog li čuda građevinski preduzimač i baš čudnog li čuda direktoru zidao kuću. Ma....duga priča, ali ovde se može svašta završiti ako ste dobri sa direktorom.

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2024 11:12

Istina, nema ga na poslu 4 godine. Ima oko direktora mnogo prica, dil sa svakakvim ljudima, prikriveni udes, mobing, pruzanje ne zakonskih usluga sto radnicima sto osudjenicima.