Никола Леро добио међународну УКРИ стипендију

Никола Леро из Бијељине добио стипендију Уједињеног Краљевства за докторске студије на Универзитету у Шефилду

Република Српска 03.03.2024 | 21:07
Никола Леро добио међународну УКРИ стипендију

У признању академске изврсности, Никола Леро из Бијељине добио је престижну докторску стипендију Истраживачког и иновацијског центра Уједињеног Краљевства (УКРИ). Ова престижна стипендија подржава његово истраживање на Универзитету у Схеффиелду, једној од водећих академских институција у Великој Британији И свијету.

Никола Леро, носилац Бронзане значке града Бијељина, добио је престижну међународну УКРИ стипендију за докторске студије на Факултету друштвених наука Универзитета у Шефилду. Универзитет у Схеффиелду је поносни члан Русселл групе са Оксфордом И Кембриџом, конзистентно се рангирајући међу топ 100 универзитета у свијету.

Лерово тренутно докторско истраживање, под менторством професора Цларе Рисхбетх и Тома Гоодфеллоwа, бави се концептима 'стварања дома' и 'свакодневног граничења'.

Анализирајући ове идеје, циљ му је открити како различите генерације имигрантских заједница креирају и транснационално практикују “дом” и осјећај припадности мјесту упркос препрекама које доносе међународне границе, попут држављанства, визних режима, надгледања, дискриминације, итд. 

Његов рад, који се фокусира на југословенску и пост-југословенску дијаспору у Лондону, кључан за разумијевање пресјека миграција и друштвених простора, како физичких тако и културолошких, дио је међудисциплинарног студија на одељењима за пејзажну архитектуру и студије урбанизма.

Прије докторских студија, Леро је као стипендиста ЕУ магистрирао социологију културе И миграција у Норвешкој, Њемачкој и Словенији, те завршио право у Бањалуци. Иначе, своју прву стипендију добио је још са 13 година од стране Града Бијељина као ученик генерације ОШ “Јован Дучић”. Тада је као ученик бијељинске гимназије те Средње музичке школе С.С. Мокрањац, одликован Бронзаном значком града за промоцију образовања међу младима у Семберији.

Изван академије, Леро је препознат по својим доприносима као пјесник и активиста. Његови књижевни таленти и посвећеност одговорној употреби друштвених мрежа донијели су му награду Ерасмус+ Млади новинар, те титулу УНЕСЦОвог Младог Шампиона за Мир. Његова прва књига, "47 пјесама о љубави, боли и Босни", објављена у сарадњи с колективом 'Књижевна Задруга', истражује сложеност тема љубави, губитка и идентитета младих постратних генерација.

Заједно са оцем, Грујом Лером, годинама организује фестивал хумора и сатире у Бијељини.

Николино путовање из Бијељине на међународну академску и умјетничку сцену свједочанство је снаге посвећености, цјеложивотног учења и тежње за знањем које помаже друштву и заједници.

(БН) Фото: Уступљена фотографија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Биља

03.03.2024 21:55

Џаба ти све, никада ти Леро нећеш бити именован за почасног конзула у Ријеци, као Тегелтија, члан Црвене секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професионалац

03.03.2024 22:50

Шта ће нама млад и паметан човјек,а који још није у СНСД_у, Тегелтије и остала багра нама требају....

Name

Ре Биља

03.03.2024 23:08

То је тачно али и даље ће потковани Тегелтија бити ситни слуга породице Додик а Леро ће бити уважен човјек са сјајном каријером.

Name

ТЕШКО НАМА

04.03.2024 08:23

Нека је он жив и здрав и нека иде што даље одавде тамо гдје се цијени знање и способност. Овдје знање није ни битно нити има какву вриједност. Ево наша Жељка професор енглеског језика а Вулићка експерт наставница разредне наставе. Господин Врховец ИРБ поштар и конобар. Кошарац одкупљивач гљива и шумских плодова. Идемо даље да смо живи и здрави сви.

Name

Јоле

04.03.2024 09:09

Или оно, можеш бити најбољи студент или шта год, ако ниси у "систему власти" немаш од тога никакве користи!

Name

инж.

04.03.2024 03:51

честитам, поздрави Грују од Раше сада романијског, некад семберскога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.03.2024 07:04

Има ли какав институт или универзитет да проучи разлике између припадника СНСД-а и човека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

04.03.2024 07:44

Честитке младом момку тако наса омладина оде док наши послодавци и синдикалци договоре велики дио радника 90 посто Минималац и испод минималца законом о платама и питамо се што оде и младо и старо комплет породице док се политичари свих партија размећу народ преживљава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

04.03.2024 08:40

Републици Српској нису потребни паметни и образовани млади људи, нека иду у омржену ЕУ и УСА. Нама нису потребни памет, знање и младост. Нама су потребни кадрови као министар Шуљевић Денис, који очигледно не зна на којој бензинској је купио диплому, нама треба средњошколка Драшкица која савршено зна са Бурлом да опљачка на тениском турниру 40 милиона, Републици Српској требају кадрови попут Недељка Ћорића, Милана Дакића, Зељковића, Наталије Тривић, Перице лондонског ђака, Рајчевића, и низа других муфљуза, битанги и олоша који не знају ни сва слова ћирилице и латинице, али знају наћи бензинску код Градишке, или пијацу у Бадовинцима, гдје се купују дипломе за високо друштво Црвене секте. Према томе, Леро, иди у свијет, овдје ниси добродошао. Чим си ти паметан, талентован, млад и образован, Републици Српској ти не требаш. Овдје би нам кварио просјек, јер остали су стари, глупи и полтрони, увлакачи Великом Вођи, ти овдје не припадаш. Ко ти је крив, мораш да сносиш последице што се толико разилкујеш од нас. Ниси схватио на вријеме као други млади чланови Црвене секте, попут црвеног Ђурђевића у Бијељини. Он је црвен и у лицу, да се одмах види коме припада. Према томе Леро, одлази, и немој више да се представљаш да си из Републике Српске, нарушаваш нам углед олоша и увлакача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

04.03.2024 08:51

Нама не треба у власти нико паметан или нормалан, имамо доктора диспечерских наука, који о том послу није знао ништа. Није разликовао моторно уље од кочионог уља, није схватао разлику између дизела и бензина, али зна да слуша Бурлу и да води економску глобалну политику Бурлића, и зна да нас води путем пропасти, биједе и нестанка. И шта да тражи ту неки млади образовани човјек који говори пет свјетских језика. Па наш диспечер говори језиком лопова, битанге, муфљуза, олоша, јалијаша, чаршијанера, блечка, билмеза, полтрона, увлакача, уличара, јајаре, преваранта. И све то може да ради из дубине дебелог Бурлиног црева, одакле не излази. Па видите које способности наш народ поштује и које способности наш диспечер има, док наш шаље на сметљиште историје. Нисмо се дали вековима, да нам странци кроје судбину, чекали смо нашу Црвену секту, да нас избрише из историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумо среце

04.03.2024 09:55

Да су у питању технолоске науке итд. а не бескотисно супљирање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

04.03.2024 12:25

А што технолошке науке? Ко негдје би се запослио одмах? Можда у руднику литијума?

Name

Дража

04.03.2024 12:03

Браво Никола Велики успјех , искрене честитке теби и наравно твојим родитељима. Нека ти је сретан и успјешан даљи ток усавршавања. Ти си понос својег рода и наравно Града Бијељине. Браво 👍🏻

ОДГОВОРИТЕ