Nikola Lero dobio međunarodnu UKRI stipendiju

Nikola Lero iz Bijeljine dobio stipendiju Ujedinjenog Kraljevstva za doktorske studije na Univerzitetu u Šefildu

Republika Srpska 03.03.2024 | 21:07
Nikola Lero dobio međunarodnu UKRI stipendiju

U priznanju akademske izvrsnosti, Nikola Lero iz Bijeljine dobio je prestižnu doktorsku stipendiju Istraživačkog i inovacijskog centra Ujedinjenog Kraljevstva (UKRI). Ova prestižna stipendija podržava njegovo istraživanje na Univerzitetu u Sheffieldu, jednoj od vodećih akademskih institucija u Velikoj Britaniji I svijetu.

Nikola Lero, nosilac Bronzane značke grada Bijeljina, dobio je prestižnu međunarodnu UKRI stipendiju za doktorske studije na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Šefildu. Univerzitet u Sheffieldu je ponosni član Russell grupe sa Oksfordom I Kembridžom, konzistentno se rangirajući među top 100 univerziteta u svijetu.

Lerovo trenutno doktorsko istraživanje, pod mentorstvom profesora Clare Rishbeth i Toma Goodfellowa, bavi se konceptima 'stvaranja doma' i 'svakodnevnog graničenja'.

Analizirajući ove ideje, cilj mu je otkriti kako različite generacije imigrantskih zajednica kreiraju i transnacionalno praktikuju “dom” i osjećaj pripadnosti mjestu uprkos preprekama koje donose međunarodne granice, poput državljanstva, viznih režima, nadgledanja, diskriminacije, itd. 

Njegov rad, koji se fokusira na jugoslovensku i post-jugoslovensku dijasporu u Londonu, ključan za razumijevanje presjeka migracija i društvenih prostora, kako fizičkih tako i kulturoloških, dio je međudisciplinarnog studija na odeljenjima za pejzažnu arhitekturu i studije urbanizma.

Prije doktorskih studija, Lero je kao stipendista EU magistrirao sociologiju kulture I migracija u Norveškoj, Njemačkoj i Sloveniji, te završio pravo u Banjaluci. Inače, svoju prvu stipendiju dobio je još sa 13 godina od strane Grada Bijeljina kao učenik generacije OŠ “Jovan Dučić”. Tada je kao učenik bijeljinske gimnazije te Srednje muzičke škole S.S. Mokranjac, odlikovan Bronzanom značkom grada za promociju obrazovanja među mladima u Semberiji.

Izvan akademije, Lero je prepoznat po svojim doprinosima kao pjesnik i aktivista. Njegovi književni talenti i posvećenost odgovornoj upotrebi društvenih mreža donijeli su mu nagradu Erasmus+ Mladi novinar, te titulu UNESCOvog Mladog Šampiona za Mir. Njegova prva knjiga, "47 pjesama o ljubavi, boli i Bosni", objavljena u saradnji s kolektivom 'Književna Zadruga', istražuje složenost tema ljubavi, gubitka i identiteta mladih postratnih generacija.

Zajedno sa ocem, Grujom Lerom, godinama organizuje festival humora i satire u Bijeljini.

Nikolino putovanje iz Bijeljine na međunarodnu akademsku i umjetničku scenu svjedočanstvo je snage posvećenosti, cjeloživotnog učenja i težnje za znanjem koje pomaže društvu i zajednici.

(BN) Foto: Ustupljena fotografija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bilja

03.03.2024 21:55

Džaba ti sve, nikada ti Lero nećeš biti imenovan za počasnog konzula u Rijeci, kao Tegeltija, član Crvene sekte.

ODGOVORITE
Name

Profesionalac

03.03.2024 22:50

Šta će nama mlad i pametan čovjek,a koji još nije u SNSD_u, Tegeltije i ostala bagra nama trebaju....

Name

Re Bilja

03.03.2024 23:08

To je tačno ali i dalje će potkovani Tegeltija biti sitni sluga porodice Dodik a Lero će biti uvažen čovjek sa sjajnom karijerom.

Name

TEŠKO NAMA

04.03.2024 08:23

Neka je on živ i zdrav i neka ide što dalje odavde tamo gdje se cijeni znanje i sposobnost. Ovdje znanje nije ni bitno niti ima kakvu vrijednost. Evo naša Željka profesor engleskog jezika a Vulićka ekspert nastavnica razredne nastave. Gospodin Vrhovec IRB poštar i konobar. Košarac odkupljivač gljiva i šumskih plodova. Idemo dalje da smo živi i zdravi svi.

Name

Jole

04.03.2024 09:09

Ili ono, možeš biti najbolji student ili šta god, ako nisi u "sistemu vlasti" nemaš od toga nikakve koristi!

Name

inž.

04.03.2024 03:51

čestitam, pozdravi Gruju od Raše sada romanijskog, nekad semberskoga.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.03.2024 07:04

Ima li kakav institut ili univerzitet da prouči razlike između pripadnika SNSD-a i čoveka?

ODGOVORITE
Name

Kiril

04.03.2024 07:44

Čestitke mladom momku tako nasa omladina ode dok naši poslodavci i sindikalci dogovore veliki dio radnika 90 posto Minimalac i ispod minimalca zakonom o platama i pitamo se što ode i mlado i staro komplet porodice dok se političari svih partija razmeću narod preživljava

ODGOVORITE
Name

Maja

04.03.2024 08:40

Republici Srpskoj nisu potrebni pametni i obrazovani mladi ljudi, neka idu u omrženu EU i USA. Nama nisu potrebni pamet, znanje i mladost. Nama su potrebni kadrovi kao ministar Šuljević Denis, koji očigledno ne zna na kojoj benzinskoj je kupio diplomu, nama treba srednjoškolka Draškica koja savršeno zna sa Burlom da opljačka na teniskom turniru 40 miliona, Republici Srpskoj trebaju kadrovi poput Nedeljka Ćorića, Milana Dakića, Zeljkovića, Natalije Trivić, Perice londonskog đaka, Rajčevića, i niza drugih mufljuza, bitangi i ološa koji ne znaju ni sva slova ćirilice i latinice, ali znaju naći benzinsku kod Gradiške, ili pijacu u Badovincima, gdje se kupuju diplome za visoko društvo Crvene sekte. Prema tome, Lero, idi u svijet, ovdje nisi dobrodošao. Čim si ti pametan, talentovan, mlad i obrazovan, Republici Srpskoj ti ne trebaš. Ovdje bi nam kvario prosjek, jer ostali su stari, glupi i poltroni, uvlakači Velikom Vođi, ti ovdje ne pripadaš. Ko ti je kriv, moraš da snosiš posledice što se toliko razilkuješ od nas. Nisi shvatio na vrijeme kao drugi mladi članovi Crvene sekte, poput crvenog Đurđevića u Bijeljini. On je crven i u licu, da se odmah vidi kome pripada. Prema tome Lero, odlazi, i nemoj više da se predstavljaš da si iz Republike Srpske, narušavaš nam ugled ološa i uvlakača.

ODGOVORITE
Name

Rašo

04.03.2024 08:51

Nama ne treba u vlasti niko pametan ili normalan, imamo doktora dispečerskih nauka, koji o tom poslu nije znao ništa. Nije razlikovao motorno ulje od kočionog ulja, nije shvatao razliku između dizela i benzina, ali zna da sluša Burlu i da vodi ekonomsku globalnu politiku Burlića, i zna da nas vodi putem propasti, bijede i nestanka. I šta da traži tu neki mladi obrazovani čovjek koji govori pet svjetskih jezika. Pa naš dispečer govori jezikom lopova, bitange, mufljuza, ološa, jalijaša, čaršijanera, blečka, bilmeza, poltrona, uvlakača, uličara, jajare, prevaranta. I sve to može da radi iz dubine debelog Burlinog creva, odakle ne izlazi. Pa vidite koje sposobnosti naš narod poštuje i koje sposobnosti naš dispečer ima, dok naš šalje na smetljište istorije. Nismo se dali vekovima, da nam stranci kroje sudbinu, čekali smo našu Crvenu sektu, da nas izbriše iz istorije.

ODGOVORITE
Name

Kumo srece

04.03.2024 09:55

Da su u pitanju tehnoloske nauke itd. a ne beskotisno supljiranje....

ODGOVORITE
Name

Cccc

04.03.2024 12:25

A što tehnološke nauke? Ko negdje bi se zaposlio odmah? Možda u rudniku litijuma?

Name

Дража

04.03.2024 12:03

Браво Никола Велики успјех , искрене честитке теби и наравно твојим родитељима. Нека ти је сретан и успјешан даљи ток усавршавања. Ти си понос својег рода и наравно Града Бијељине. Браво 👍🏻

ODGOVORITE