Незаконито експлоатишу глину код Приједора

Фирма „Неметали“ из Приједора незаконито врши експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина код Приједора, јер не посједује Еколошку дозволу, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 02.03.2024 | 11:03
Незаконито експлоатишу глину код Приједора

Мјештани овог приједорског насеља неколико пута су се обраћали надлежнима указујући на угрожавање животне средине и на то да јаловина из Црне долине угрожава њихове посједе и изазива клизишта.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС кажу да су по захтјеву фирме „Неметали“ спровели поступак претходне процјене утицаја на животну средину за пројекат експлоатације керамичких и опекарских глина на лежишту „Црна Долина“ и наложили израду Студије утицаја на животну средину.

„У складу са Законом о заштити животне средине, 6. децембра прошле године донесено је рјешење којим се од наведеног носиоца пројекта захтијева израда Студије утицаја на животну средину. Захтјев за подношење Еколошке дозволе може се поднијети тек након окончаног поступка одобравања Студије утицаја“, кажу из министарства.

На питање да ли се могу изводити радови уколико фирма нема издату Еколошку дозволу, односно уколико је само поднесен захтјев за њено издавање, из ресорног министарства категорично кажу да не може.

Из Инспектората РС данас нисмо добили одговоре на наша питања, али према незваничним информацијама, Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција добила је налог да спроведе ванредну контролу на лежишту Црна долина.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је у октобру 2022. године открио да фирма „Неметали“ на лежишту Црна долина више од 23 године врши експлоатацију без уговора о концесији и без лиценце за извођење рударских радова у површинској експлоатацији.

Из Министарства енергетике и рударства РС тада нам је речено да фирма „Неметали“ експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина обавља на основу рјешења ресорног министарства од 20. јануара 1999. године.

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић након нашег писања је почетком новембра 2022. године фирми “Неметали” издао лиценцу за извођење рударских радова, а у фебруару прошле године Влада Српске је овој фирми дала концесију за експлоатацију керамичких и опекарских глина на лежишту Црна долина.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бобан

02.03.2024 11:25

Немате ви коме обратитсе кад свугдје мафија влада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

02.03.2024 11:44

Па тај полицајац, као "министар" кад буде то његова цацевина мозе дати дозволу. Онда он мозе дати дозволу и на марсу, каква анархија. Па људи ови примитивци нас праве будалама а ми ситимо и гледамо. То ме не асоцира на Србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха? Како сад то?

02.03.2024 13:28

Па то је небески народ, Или ?

Name

Дјоко свуда око нас!

02.03.2024 13:03

Када Дјоко ради све је у реду! За неупуцене ради се о рударству и енергетици :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

02.03.2024 15:15

Шта раде од овог народа?????? Да је правне државе, инспектор одма ставља траку и затвара. Чуј надлежног министарства, не може он радити ако нема еколошку дозволу!!!???? Драги моји грађани он послије процедуре процјене, а гдје и ви требате бити присутни, ако добије ту процјену утјецаја на животну средину иде на остале дозволе. Еколошку, грађевинску, употребну. Што значи добити еколошку дозволу не значи да може радити. Он на основу те дозволе гради објекат, а тек онда излазе надлежни да виде јел све урађено па онда добијају употрбну. Ово је редослед, само што институције које су надлежне лажу, а тајкуни плаћају појединце и раде шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

02.03.2024 15:37

Браво на коментару Искрено!!!!! На еколошку дозволу која мора бити изложена , односно доступна грађанима која су угрожена, имате право жалбе....У суштини када су упитању тајкуни, они те дозволе добију, без обзира да ли су испуњени услови на терену. Што се тиче Инспектората ни најгорем непријатељу их не бих пожелио. Тако ови тајкуни раде, без дозвола или са дозволама, са минималним трошком а имају огромну добит. Нормално то се мора и потковати. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аријана

04.03.2024 11:36

Све сте добро рекли. Велико безакоње влада тајкуни се богате а јадни народ нема хљеба да једе. Та фирма је 2022 године човјеку затрпала земљу и онда је био приморан да је прода. Да не говорим о другим мјестанима којима су затрпали цијела имања. Брука и срамота ста се ради, депонија висока преко 15м и створена клизишта. Прасина и бука коју праве у љетном периоду су неподношљиви. Али остаје нам да видимо ста це господа из инспекције да написе, вјероватно ниста.

Name

Ввпд

02.03.2024 16:10

Код нас у Приједор након доласка просперитетног СНСД-а на прослим изборима вратила се и мафија. Све су покуповали по граду. Од 2020. само ницу зграде као ненормалне, а све праве ови квази неписмени тајкуни, Милетици и остала багра. Нико не писе о томе да се Приједор задузио неколико пута по xx милиона. Будзет је био увијек око 35-40 милиона, а онд напрасно вјестацки са кредитима преко 75-80. Сада се опет задузујемо 6-7 милиона, за АСФАЛТ и остале глупе пројекте. Нико ниста не смије реци у Приједору јер је мафија завладала. Приватних јаких фирми слабо, све дрзавни слузбеници на јаслама. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

02.03.2024 17:48

Гласали сте за комунисте и што се.буните,сад трпи багро...