Nezakonito eksploatišu glinu kod Prijedora

Firma „Nemetali“ iz Prijedora nezakonito vrši eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora, jer ne posjeduje Ekološku dozvolu, otkriva CAPITAL.

Republika Srpska 02.03.2024 | 11:03
Nezakonito eksploatišu glinu kod Prijedora

Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i na to da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da su po zahtjevu firme „Nemetali“ sproveli postupak prethodne procjene uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije keramičkih i opekarskih glina na ležištu „Crna Dolina“ i naložili izradu Studije uticaja na životnu sredinu.

„U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, 6. decembra prošle godine doneseno je rješenje kojim se od navedenog nosioca projekta zahtijeva izrada Studije uticaja na životnu sredinu. Zahtjev za podnošenje Ekološke dozvole može se podnijeti tek nakon okončanog postupka odobravanja Studije uticaja“, kažu iz ministarstva.

Na pitanje da li se mogu izvoditi radovi ukoliko firma nema izdatu Ekološku dozvolu, odnosno ukoliko je samo podnesen zahtjev za njeno izdavanje, iz resornog ministarstva kategorično kažu da ne može.

Iz Inspektorata RS danas nismo dobili odgovore na naša pitanja, ali prema nezvaničnim informacijama, Urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija dobila je nalog da sprovede vanrednu kontrolu na ležištu Crna dolina.

Podsjećamo, CAPITAL je u oktobru 2022. godine otkrio da firma „Nemetali“ na ležištu Crna dolina više od 23 godine vrši eksploataciju bez ugovora o koncesiji i bez licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS tada nam je rečeno da firma „Nemetali“ eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina obavlja na osnovu rješenja resornog ministarstva od 20. januara 1999. godine.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon našeg pisanja je početkom novembra 2022. godine firmi “Nemetali” izdao licencu za izvođenje rudarskih radova, a u februaru prošle godine Vlada Srpske je ovoj firmi dala koncesiju za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boban

02.03.2024 11:25

Nemate vi kome obratitse kad svugdje mafija vlada

ODGOVORITE
Name

Pero

02.03.2024 11:44

Pa taj policajac, kao "ministar" kad bude to njegova cacevina moze dati dozvolu. Onda on moze dati dozvolu i na marsu, kakva anarhija. Pa ljudi ovi primitivci nas prave budalama a mi sitimo i gledamo. To me ne asocira na Srbe

ODGOVORITE
Name

Ha? Kako sad to?

02.03.2024 13:28

Pa to je nebeski narod, Ili ?

Name

Djoko svuda oko nas!

02.03.2024 13:03

Kada Djoko radi sve je u redu! Za neupucene radi se o rudarstvu i energetici :)

ODGOVORITE
Name

Iskreno

02.03.2024 15:15

Šta rade od ovog naroda?????? Da je pravne države, inspektor odma stavlja traku i zatvara. Čuj nadležnog ministarstva, ne može on raditi ako nema ekološku dozvolu!!!???? Dragi moji građani on poslije procedure procjene, a gdje i vi trebate biti prisutni, ako dobije tu procjenu utjecaja na životnu sredinu ide na ostale dozvole. Ekološku, građevinsku, upotrebnu. Što znači dobiti ekološku dozvolu ne znači da može raditi. On na osnovu te dozvole gradi objekat, a tek onda izlaze nadležni da vide jel sve urađeno pa onda dobijaju upotrbnu. Ovo je redosled, samo što institucije koje su nadležne lažu, a tajkuni plaćaju pojedince i rade šta hoće.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

02.03.2024 15:37

Bravo na komentaru Iskreno!!!!! Na ekološku dozvolu koja mora biti izložena , odnosno dostupna građanima koja su ugrožena, imate pravo žalbe....U suštini kada su upitanju tajkuni, oni te dozvole dobiju, bez obzira da li su ispunjeni uslovi na terenu. Što se tiče Inspektorata ni najgorem neprijatelju ih ne bih poželio. Tako ovi tajkuni rade, bez dozvola ili sa dozvolama, sa minimalnim troškom a imaju ogromnu dobit. Normalno to se mora i potkovati. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Arijana

04.03.2024 11:36

Sve ste dobro rekli. Veliko bezakonje vlada tajkuni se bogate a jadni narod nema hljeba da jede. Ta firma je 2022 godine čovjeku zatrpala zemlju i onda je bio primoran da je proda. Da ne govorim o drugim mjestanima kojima su zatrpali cijela imanja. Bruka i sramota sta se radi, deponija visoka preko 15m i stvorena klizišta. Prasina i buka koju prave u ljetnom periodu su nepodnošljivi. Ali ostaje nam da vidimo sta ce gospoda iz inspekcije da napise, vjerovatno nista.

Name

Vvpd

02.03.2024 16:10

Kod nas u Prijedor nakon dolaska prosperitetnog SNSD-a na proslim izborima vratila se i mafija. Sve su pokupovali po gradu. Od 2020. samo nicu zgrade kao nenormalne, a sve prave ovi kvazi nepismeni tajkuni, Miletici i ostala bagra. Niko ne pise o tome da se Prijedor zaduzio nekoliko puta po xx miliona. Budzet je bio uvijek oko 35-40 miliona, a ond naprasno vjestacki sa kreditima preko 75-80. Sada se opet zaduzujemo 6-7 miliona, za ASFALT i ostale glupe projekte. Niko nista ne smije reci u Prijedoru jer je mafija zavladala. Privatnih jakih firmi slabo, sve drzavni sluzbenici na jaslama. Dno dna.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

02.03.2024 17:48

Glasali ste za komuniste i što se.bunite,sad trpi bagro...