ВСТС дјелимично уважио жалбу Дијане Кајмаковић

Другостепена дисциплинска комисија за тужиоце Високог судског и тужилачког савјета БиХ усвојила је дјелимично жалбу тужиоца Диане Кајмаковић.

Босна и Херцеговина 28.02.2024 | 14:20
ВСТС дјелимично уважио жалбу Дијане Кајмаковић

Другостепена дисциплинска комисија за тужиоце Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ/Вијеће), одлучујући о жалбама Канцеларије дисциплинског тужиоца (КДТ) и тужене Диане Кајмаковић, тужитељице Тужилаштва БиХ, изјављеним против одлуке Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, донијела је Одлуку којом се дјеломично уважава жалба тужене, те се преиначава одлука Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ на начин да се одбија тачка а) којом је тужена проглашена одговорном за почињење дисциплинског прекршаја из члана 57. тачка 23. Закона о ВСТВ-у БиХ „било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва- наводи се у саопштењу.

Н1 подсјећа како је ријеч је о дијелу одлуке Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, којом је тужена проглашена одговорном што је, обављајући послове руководиоца у Тужилаштву БиХ, у сефу у својој канцеларији, без прописног евидентирања, држала документе са ознаком степена тајности запримљене у периоду од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године, личним достављањем туженој “на руке”, који се односе на предмете „Скy апликација“, што је за посљедицу имало неевидентирање тужилачких списа у складу са прописима или неулагање у постојеће тужилачке списе и пропуштање располагања документацијом од стране поступајућих тужилаца, те је пропустила наведену документацију раздужити и предати вршиоцу дужности главног тужиоца, како је наведено у побијаној одлуци.

– У преосталом дијелу жалба тужене је одбијена као неоснована и потврђена је одлука Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ којом је изречена дисциплинска мјера: премјештање са мјеста замјеника главног тужиоца Тужилаштва БиХ на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ. Жалба Кацеларије дисциплинског тужиоца на одлуку Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ у цјелости је одбијена као неоснована. На Одлуку Другостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ постоји могућност жалбе Савјету у цјелини и то искључиво у погледу изречене дисциплинске мјере- закључује се у саопштењу.

Због чега је поднесена дициплинска тужба?

Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ поднио је 21.октобра дисциплинску тужбу против тужитељице Диане Кајмаковић због сумње да је користила функцију како би себи или другима прибавила неоправдану корист.

Тужба је поднесена и због сумње да се мијешала у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања њихових активности, да је понашањем штетила угледу тужилачке функције, те озбиљно кршила службену дужност и довела у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

Овом одлуком Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ ни на који начин не прејудицира нити може утицати на исход овог дисциплинског поступка. Евентуална жалба на ову одлуку не одлаже њено извршење – наводи се у саопштењу ВСТС-а.

ВСТС је независно правосудно тијело које има мандат да именује и разријешава судије и тужиоце у Босни и Херцеговини, прати њихов рад и води дисциплинске поступке против њих.

(Н1)  Фото: БИРН БиХ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

28.02.2024 14:58

исто као она се понашају тужиоци у Дистрикту,сарађују са криминалцима а оптужују не дужне,багра смрдљива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар дијана

29.02.2024 09:44

није оличење поштења и свима за узор

Name

Срамота

29.02.2024 01:31

Поновити судјења Зијаду Турковићу човјек је све наводе и тврдње био у праву у вези ове криминалне сподобе!

ОДГОВОРИТЕ