Драстично пада извоз електричне енергије

Извоз електричне енергије, производа који смо прошле године највише пласирали у иностранство, драстично пада, док је инвестирање у нове електране скоро никакво.

Босна и Херцеговина 28.02.2024 | 08:56
Драстично пада извоз електричне енергије

Едхем Бичакчић, предсједник Регионалног огранка Међународног савјета за велике електричне системе (СЕЕРЦ), казао је за "Независне новине" да извоз више није тако атрактиван као што је био прошле године.

"Берзанске цијене су сада око 60 евра по мегавату електричне енергије. Тренутно је извоз могућ и пожељан, али не даје такве ефекте као што су били прошле године. У 2023. години била је солидна зарада од електричне енергије, биле су високе цијене и то је био прелазни период", навео је Бичакчић.

На питање да ли губимо корак због мањег извоза, Бичакчић одговара да губимо и да се очекује да ће БиХ због мање производње бити приморана да више увози електричну енергију.

"Корак губимо јер немамо инвестиција унутар електропривреда у Требињу, Сарајеву и Мостару, које не праве нове производне објекте. У Мостару су, додуше, кренули и вјерујем да ћемо ускоро имати велики соларни парк и вјетропарк у погону. Мора се што прије ићи ка декарбонизацији.

Неке су процјене да ми морамо правити 120 мегавата годишње да бисмо до 2035. године само пратили оно смањење емисије ЦО2 што смо потписали са Енергетском заједницом, а ми смо још далеко од тог циља. Ипак, приватни сектор показује завидну живост и мислим да ће они у томе успјети.

Оно што је још проблем јесте да не знамо како ће се поједине локалне заједнице гријати у наредном периоду, као што су Тузла и Лукавац. Они се грију на отпадну топлоту од Термоелектране Тузла. Када погасимо те блокове, као што смо рекли да хоћемо, чиме ће се гријати ти централни системи који су масовни и добро развијени? Нека алтернатива се мора направити", нагласио је Бичакчић.

Да је дошло до драстичног пада извоза електричне енергије показују и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ за први мјесец ове године.

Тако се у овим подацима види да је у јануару ове године извезено електричне енергије за 74.244.782 КМ, док је у истом периоду прошле године извезено струје за 158.631.267 КМ.

(БН/Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

075

28.02.2024 09:18

И да додам да влада ентитета Ф.БиХ мора (пре)дати Блок 6 ТЕ Тузла и зграду дирекције ЕП БиХ у Сарајеву Кинезима због тога што су зезнули Кинезе за Блок 7 ТЕ Тузла ! Инсидер подаци из ТЕ Тузла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.02.2024 10:22

Све ексерти,ал за крађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

28.02.2024 10:25

... очекује да ће БиХ због мање производње бити приморана да више увози електричну енергију... А засто сте смањили производњу толико да морате увозити. Па ваљда производис онолико колико ти треба, а не мање од тога. Какви све мајмуни нас воде у овој дрзави, невјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2024 13:48

Морају дават Словенцима

Name

Мицко

28.02.2024 10:27

А засто је потписан уговор са Енергетско заједницом, па вам сад они кроје капу. Ти имас струју за извоз, ти си тај који поставља услове, а не онај ко купује,знате ли иста о трговини,клосари једни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извоз

28.02.2024 22:48

Па коме? Ми треба да имамо бесплатну струју. Ја колико знам преко 50 година БиХ извози струју,за кога за чије интересе па докле,е неће више. Доста је .

ОДГОВОРИТЕ