Drastično pada izvoz električne energije

Izvoz električne energije, proizvoda koji smo prošle godine najviše plasirali u inostranstvo, drastično pada, dok je investiranje u nove elektrane skoro nikakvo.

Bosna i Hercegovina 28.02.2024 | 08:56
Drastično pada izvoz električne energije

Edhem Bičakčić, predsjednik Regionalnog ogranka Međunarodnog savjeta za velike električne sisteme (SEERC), kazao je za "Nezavisne novine" da izvoz više nije tako atraktivan kao što je bio prošle godine.

"Berzanske cijene su sada oko 60 evra po megavatu električne energije. Trenutno je izvoz moguć i poželjan, ali ne daje takve efekte kao što su bili prošle godine. U 2023. godini bila je solidna zarada od električne energije, bile su visoke cijene i to je bio prelazni period", naveo je Bičakčić.

Na pitanje da li gubimo korak zbog manjeg izvoza, Bičakčić odgovara da gubimo i da se očekuje da će BiH zbog manje proizvodnje biti primorana da više uvozi električnu energiju.

"Korak gubimo jer nemamo investicija unutar elektroprivreda u Trebinju, Sarajevu i Mostaru, koje ne prave nove proizvodne objekte. U Mostaru su, doduše, krenuli i vjerujem da ćemo uskoro imati veliki solarni park i vjetropark u pogonu. Mora se što prije ići ka dekarbonizaciji.

Neke su procjene da mi moramo praviti 120 megavata godišnje da bismo do 2035. godine samo pratili ono smanjenje emisije CO2 što smo potpisali sa Energetskom zajednicom, a mi smo još daleko od tog cilja. Ipak, privatni sektor pokazuje zavidnu živost i mislim da će oni u tome uspjeti.

Ono što je još problem jeste da ne znamo kako će se pojedine lokalne zajednice grijati u narednom periodu, kao što su Tuzla i Lukavac. Oni se griju na otpadnu toplotu od Termoelektrane Tuzla. Kada pogasimo te blokove, kao što smo rekli da hoćemo, čime će se grijati ti centralni sistemi koji su masovni i dobro razvijeni? Neka alternativa se mora napraviti", naglasio je Bičakčić.

Da je došlo do drastičnog pada izvoza električne energije pokazuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH za prvi mjesec ove godine.

Tako se u ovim podacima vidi da je u januaru ove godine izvezeno električne energije za 74.244.782 KM, dok je u istom periodu prošle godine izvezeno struje za 158.631.267 KM.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

075

28.02.2024 09:18

I da dodam da vlada entiteta F.BiH mora (pre)dati Blok 6 TE Tuzla i zgradu direkcije EP BiH u Sarajevu Kinezima zbog toga što su zeznuli Kineze za Blok 7 TE Tuzla ! Insider podaci iz TE Tuzla!

ODGOVORITE
Name

Bl

28.02.2024 10:22

Sve ekserti,al za krađu.

ODGOVORITE
Name

Micko

28.02.2024 10:25

... očekuje da će BiH zbog manje proizvodnje biti primorana da više uvozi električnu energiju... A zasto ste smanjili proizvodnju toliko da morate uvoziti. Pa valjda proizvodis onoliko koliko ti treba, a ne manje od toga. Kakvi sve majmuni nas vode u ovoj drzavi, nevjerovatno.

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2024 13:48

Moraju davat Slovencima

Name

Micko

28.02.2024 10:27

A zasto je potpisan ugovor sa Energetsko zajednicom, pa vam sad oni kroje kapu. Ti imas struju za izvoz, ti si taj koji postavlja uslove, a ne onaj ko kupuje,znate li ista o trgovini,klosari jedni...

ODGOVORITE
Name

Извоз

28.02.2024 22:48

Па коме? Ми треба да имамо бесплатну струју. Ја колико знам преко 50 година БиХ извози струју,за кога за чије интересе па докле,е неће више. Доста је .

ODGOVORITE