Политичке воље нема, а мудрости још мање

Политичке воље нема, а мудрости још мање, јер су владајући у БиХ само декларативно за ЕУ, сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Босна и Херцеговина 27.02.2024 | 20:29
Политичке воље нема, а мудрости још мање

“Властима није у интересу да ова држава Босна и Херцеговина постане правно уређена зато што би то за многе од њих значило једно друго станиште него ово које сада уживају у благодетима обављања одређених функција”, каже Тања Топић.

Она сматра да се та политика своди на уцјењивање.

“Дошли смо до оне тачке када се буквално уцјењује и сама ЕУ тражећи стриктно одређивање датума за почетак преговора иначе они ће одустати од свега.”, наводи и додаје да је то игра живцима како грађана тако и званичника ЕУ.

За Милорада Додика, предсједника Републике Српске, прича о ЕУ је, како сам каже, игра мачке и миша. Док цури рок Босни и Херцеговини за испуњење минимума услова, он обилази Русију која је под европским санкцијама.

Политиколог Велизар Антић сматра да је Додик политичар код кога не знате за шта се залаже.

“Данас прича једно, сутра друго, прекосутра треће, не знате да ли је за ЕУ, да ли је за Америку за кога је? Њега и његове ставове који се мијењају од данас до сутра од ујутру до увече не можете узимати за озбиљно. Међутим управо ове посјете могу бити сигнал Европској унији да по убрзаном процесу Балкан више веже за себе.”, објашњава Антић.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Елвира Хобота очекује од власти у БиХ  да ураде свој дио посла и да покажу политичку мудрост и вољу.

Ипак, нешто се и урадило. БиХ је по први пут направила плански документ - “Програм интегрисања”, веома важан за отварање преговора. Али, процес приступања значи доношење захтјевних политичких одлука на највишем нивоу, наглашавају упућени.

Експерт за европско право Владимир Међак истиче да врх државе мора да преузме руковођење.

“Ово јесте с једне стране технички процес, али тај технички процес је доста условљен политичким одлукама. 90% ствари не захтјева политичку одлуку, а оних 10% који захтијевају политичку одлуку значе доношење тешких одлука које имају тешке консеквенце по те који их донесу.”, рекао је Међак.

(БН) Фото: АА

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

27.02.2024 21:25

Сви ти који су везани из еу за интеграцију БиХ,треба иŝамарати да би схватили ВЕЋ ЈЕДНОМ да Додика и Човића не интересује улазак БиХ у Е У,јер тада дјелује правна држава и закони,они годинама вјеŝто све обмањују а кад дођу избори вјеŝто покраду гласове и прогласе побједу,имају државне ресурсе које користе и виŝе лове од државе,странци и еу са осмјехом честитају им побједу,а ŝто нестаје народ из ове држеве и ŝто се све покраде и распродаје заболе их она ствар за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу јбг сори

27.02.2024 21:34

Има само неце овако И'м је добро. Корупцију кад не буде. Морају радит по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2024 06:44

Све тацно јос морали би на робију

Name

Велики штрумф

27.02.2024 22:03

Које мудрости??? Све будала до будале !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

27.02.2024 22:14

Није у интересу муслиманима смиту и оном коњу амеру ... све би лепо функционисало да се постовао дејтонски споразум а овало бедак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2024 05:39

Да ли би и ти ,волео, да знаш шта си написао?

Name

Реалан

28.02.2024 08:03

Која глупа изјава

Name

"РС БОРБА ЗА СЛОБОДУ"

28.02.2024 15:15

Тако је!

Name

ЕУ

28.02.2024 01:08

Каква црна правна дрзава, о цему ви причате? Погледајте само правно гледано Мадјарску, Бугарску, Малту…. Сви раде како хоће, толико има закона да нема везе са везом. Најкорумпиранија држава, и највише крадје од људи од читаве ЕУ има Малта. Свако ради како хоћеш, чим се побуниш отказивање папира и за 10 дана напушташ државу, а ти се правно гањај колико хоћеш… Босна по свим стандардима испуњава и висе од тога у упоређивању са другим Земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.02.2024 07:18

Боже ти драги помози ко су све аналитичари! Па оваквих аналитичара имаш пред сваком трговином, сједе и пију пиво! Чак би за опкладу смио гарантовати да је пола њих пред трговином класа у односу на ове аналитичаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.02.2024 10:48

Могу они имати политицку вољу, али од ЕУ ни трага ни гласа. Само им јос требамо ми. А осим тога Украјина има предност, прво она, па онда ми са Балкана. Код нас Богу хвала нема рата, да зло нецује, да би нас гурали у ЕУ. А нама није до рата, доста је било, овог пута остајемо само посматраци, лудила у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

28.02.2024 11:47

Занимљиво их је посматрати зато сто мозете видите колико се они исмијавају глупом народу.Људе занимају ријалити програми, трацеви бахатост, пљувацине а пристојан зивот и цивилизовано друство никог не занима.Ти исти политицари су умисљени надобудни а нису нико и ниста .Веома су одвратни и гадљиви.Много тога су пропустили у свом зивоту то се види по њиховом понасању зато су ту и грабе да надокнаде једну велику супљину у свом зивоту.Муцно их је гледати зато сто су лагање усаврсили до перфекције.

ОДГОВОРИТЕ