Političke volje nema, a mudrosti još manje

Političke volje nema, a mudrosti još manje, jer su vladajući u BiH samo deklarativno za EU, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Bosna i Hercegovina 27.02.2024 | 20:29
Političke volje nema, a mudrosti još manje

“Vlastima nije u interesu da ova država Bosna i Hercegovina postane pravno uređena zato što bi to za mnoge od njih značilo jedno drugo stanište nego ovo koje sada uživaju u blagodetima obavljanja određenih funkcija”, kaže Tanja Topić.

Ona smatra da se ta politika svodi na ucjenjivanje.

“Došli smo do one tačke kada se bukvalno ucjenjuje i sama EU tražeći striktno određivanje datuma za početak pregovora inače oni će odustati od svega.”, navodi i dodaje da je to igra živcima kako građana tako i zvaničnika EU.

Za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, priča o EU je, kako sam kaže, igra mačke i miša. Dok curi rok Bosni i Hercegovini za ispunjenje minimuma uslova, on obilazi Rusiju koja je pod evropskim sankcijama.

Politikolog Velizar Antić smatra da je Dodik političar kod koga ne znate za šta se zalaže.

“Danas priča jedno, sutra drugo, prekosutra treće, ne znate da li je za EU, da li je za Ameriku za koga je? Njega i njegove stavove koji se mijenjaju od danas do sutra od ujutru do uveče ne možete uzimati za ozbiljno. Međutim upravo ove posjete mogu biti signal Evropskoj uniji da po ubrzanom procesu Balkan više veže za sebe.”, objašnjava Antić.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Hobota očekuje od vlasti u BiH  da urade svoj dio posla i da pokažu političku mudrost i volju.

Ipak, nešto se i uradilo. BiH je po prvi put napravila planski dokument - “Program integrisanja”, veoma važan za otvaranje pregovora. Ali, proces pristupanja znači donošenje zahtjevnih političkih odluka na najvišem nivou, naglašavaju upućeni.

Ekspert za evropsko pravo Vladimir Međak ističe da vrh države mora da preuzme rukovođenje.

“Ovo jeste s jedne strane tehnički proces, ali taj tehnički proces je dosta uslovljen političkim odlukama. 90% stvari ne zahtjeva političku odluku, a onih 10% koji zahtijevaju političku odluku znače donošenje teških odluka koje imaju teške konsekvence po te koji ih donesu.”, rekao je Međak.

(BN) Foto: AA

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Prijedorčanin M.

27.02.2024 21:25

Svi ti koji su vezani iz eu za integraciju BiH,treba iŝamarati da bi shvatili VEĆ JEDNOM da Dodika i Čovića ne interesuje ulazak BiH u E U,jer tada djeluje pravna država i zakoni,oni godinama vjeŝto sve obmanjuju a kad dođu izbori vjeŝto pokradu glasove i proglase pobjedu,imaju državne resurse koje koriste i viŝe love od države,stranci i eu sa osmjehom čestitaju im pobjedu,a ŝto nestaje narod iz ove drževe i ŝto se sve pokrade i rasprodaje zabole ih ona stvar za sve nas.

ODGOVORITE
Name

Eu jbg sori

27.02.2024 21:34

Ima samo nece ovako I'm je dobro. Korupciju kad ne bude. Moraju radit po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2024 06:44

Sve tacno jos morali bi na robiju

Name

Veliki štrumf

27.02.2024 22:03

Koje mudrosti??? Sve budala do budale !!!

ODGOVORITE
Name

Joja

27.02.2024 22:14

Nije u interesu muslimanima smitu i onom konju ameru ... sve bi lepo funkcionisalo da se postovao dejtonski sporazum a ovalo bedak

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2024 05:39

Da li bi i ti ,voleo, da znaš šta si napisao?

Name

Realan

28.02.2024 08:03

Koja glupa izjava

Name

"RS BORBA ZA SLOBODU"

28.02.2024 15:15

Tako je!

Name

EU

28.02.2024 01:08

Kakva crna pravna drzava, o cemu vi pričate? Pogledajte samo pravno gledano Madjarsku, Bugarsku, Maltu…. Svi rade kako hoće, toliko ima zakona da nema veze sa vezom. Najkorumpiranija država, i najviše kradje od ljudi od čitave EU ima Malta. Svako radi kako hoćeš, čim se pobuniš otkazivanje papira i za 10 dana napuštaš državu, a ti se pravno ganjaj koliko hoćeš… Bosna po svim standardima ispunjava i vise od toga u upoređivanju sa drugim Zemljama.

ODGOVORITE
Name

Milan

28.02.2024 07:18

Bože ti dragi pomozi ko su sve analitičari! Pa ovakvih analitičara imaš pred svakom trgovinom, sjede i piju pivo! Čak bi za opkladu smio garantovati da je pola njih pred trgovinom klasa u odnosu na ove analitičare!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

28.02.2024 10:48

Mogu oni imati politicku volju, ali od EU ni traga ni glasa. Samo im jos trebamo mi. A osim toga Ukrajina ima prednost, prvo ona, pa onda mi sa Balkana. Kod nas Bogu hvala nema rata, da zlo necuje, da bi nas gurali u EU. A nama nije do rata, dosta je bilo, ovog puta ostajemo samo posmatraci, ludila u Evropi.

ODGOVORITE
Name

BOBA

28.02.2024 11:47

Zanimljivo ih je posmatrati zato sto mozete vidite koliko se oni ismijavaju glupom narodu.Ljude zanimaju rijaliti programi, tracevi bahatost, pljuvacine a pristojan zivot i civilizovano drustvo nikog ne zanima.Ti isti politicari su umisljeni nadobudni a nisu niko i nista .Veoma su odvratni i gadljivi.Mnogo toga su propustili u svom zivotu to se vidi po njihovom ponasanju zato su tu i grabe da nadoknade jednu veliku supljinu u svom zivotu.Mucno ih je gledati zato sto su laganje usavrsili do perfekcije.

ODGOVORITE