Српска планира милионске губитке у предузећима која је скупо платила

Република Српска дала је милионе марака за куповину хидроелектране „Бистрица“ и пропалог хотела „Цомсар Рудо”, а умјесто профита, РС је овим инвестицијама само повећала списак губиташа у свом власништву.

Република Српска 27.02.2024 | 07:50
Српска планира милионске губитке у предузећима која је скупо платила

То показују пословни планови ових предузећа која у овој, али и наредне двије године планирају да направе вишемилионски губитак.

Наиме, консолидованим планом пословања „Хидроелектрана на Дрини“, у оквиру којег послују и ова два предузећа, а који је прихваћен на Скупштини акционара, предвиђено је да два предузећа имају минус у три планске године.

Тако је планирани губитак ХЕ „Бистрица“ у овој години 1,3 милиона КМ, у идућој 1,6 милиона, а у 2026. години 1,8 милиона КМ.

Губитак је планиран и за хотел „Рудо“ и то у овој години 591.000 КМ, у идућој 527.000 и у 2026. минус од 433.000 марака.

„Оба зависна предузећа имају лоше показатеље ликвидности у планском периоду“, наведено је на сједници Скупштине акционара.

И док су представници државног капитала у „ХЕ на Дрини“ махом и без много образлагања прихватили овакав план, представници фондова, као мањински акционари, су били против.

Представници Еуроинвестмент фонда навели су да инвестицију за финансирање текућих трошкова хотела „Цомсар Рудо“ не сматрају економски оправданом инвестицијом.

Представници Кристал инвест фонда су такође гласали против наводећи да су били и против куповине ХЕ „Бистрица“ наводећи да је у све три планске године предвиђено негативно пословање.

Против су били и Полара инвест и Јахорина Коин који су истакли да је пословна шема са планираним докапитализацијама у хотел „Цомсар Рудо“ у износу од 1,5 милиона КМ и константним планираним губицима у пословању неприхватљива.

Међутим, с обзиром на то да државни представници у Скупштини акционара имају већину гласова овакав план је, ипак, усвојен.

Подсјећамо, Република Српска је 2019. године по други пут постала власник предузећа „ХЕ Бистрица“.

Ријеч је о предузећу које је Српска 2008. године продала фирми „Калдера цомпанy“ за 6,8 милиона КМ, а затим га 11 година касније поново откупила, али по далеко већој цијени. Наиме, Српска је „Калдери“ за ово предузеће прије неколико година дала 21,6 милиона КМ.

Ријеч је о предузећу које има концесију на изградњу три централе на истоименој ријеци у Фочи, чија је градња почела крајем 2021. године.

Када је у питању хотел „Цомсар Рудо“, који је био у власништву руског олигарха Рашида Сердарова, “Хидроелектране на Дрини” су га купиле крајем 2022. године за 2,25 милиона КМ.

Тај хотел је купљен иако годинама није радио, а и тада је имао нагомилане губитке.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Николина Перисиц

27.02.2024 07:55

Ста оцекивати друго кад је директор Хе на Дрини продавао кокице у биоскопу Андрицград па прелетио на мјесто директора. И ови су минуси добри знајуци капацитете најпознатијег кокицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.02.2024 08:07

Шта кажу у ОХР-у, ММФ-у на ову пљачку?! Не занима их, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

27.02.2024 08:13

Зато Хе на Дрини не исплаћује,дивиденде акционарима већ 5 година.Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

27.02.2024 08:22

Ста банда ради а нwплатис предплату на режимску тв одузимају имовину и силе се на биједи,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

27.02.2024 08:26

Некога цуди? Молим новинаре да убудуце напису несто сто је власт "успјела" да уради! Знам да це бити "уријетко" ал` и ово је помало досадило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

27.02.2024 08:34

Дали смо власт лоповима и битангама, олошу и издајницима, шверцеру и лажову, Папцима и Бурлама, диспечеру и Пејиној унуци, и онда се сада чудимо нашој пропасти. Глупи народи полако нестају захваљујући својој глупости и својим издајницима, а не спољњим непријатељима. 25 година гледамо лопужу како нас краде и уништава, па ћутимо или га још подржавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

27.02.2024 08:54

Господо гласачи узмите у обзир ове информације на следећим изборима гласајте за таштитнике "национлних интересе" мада ја незнам шта то значи, какви су ти национални интереси. Ма гласајте ви за секту и режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

27.02.2024 09:41

Клосари висеградски, све је ово комбинација измедју локалног снсд и рудјанског серифа познатијег као сумар. Нико нема 2 основне сви су се испилили из комбинацина које трају годинама! Засто не испитате мало ко је уцествовао у туци са полицијом!? Ко од директора и политицара је јеб..о мајку полицајцима, а наравно плава гарда висеграда је мања од маковог зрна. Цитаво село висеград је искомплексирано јер је све уцено и паметно отисло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.02.2024 10:01

Прво покраду и лажирају резултате избора да би приграбили власт. Тако постану "представници већинског капитала" па прегласавањем и рђавим управљањем покраду све што дохвате. Тако смо и дошли у ову ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НовиСад

27.02.2024 10:23

Укидајте то, поскапацете од глади. Не мозе вас Србија хранити довека! Доста висее

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

27.02.2024 10:53

Препјев легендарне сарајевске групе "Црвена јабука", "идемо до дна, Милорад, Српска, ти и ја"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеха

27.02.2024 11:00

Немојте људи тако..! Треба имати разумијевања. И мрву повјерења. Ипак је тај руски олигарх Сердаров велики пријатељ 'нашега' прецедника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасин

27.02.2024 11:34

Миле полако, свјесно и сто је најбитније, по њега, успјесно заврсава посао нестанка Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БорацРС

27.02.2024 12:14

Ово буквално нема нигдје на свијету чим изграде било шта одмах у буџету планирају средства за покривање губитака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.02.2024 13:35

Лешинари секташки ништа и не раде друго већ само стрвинаре и гледају гдје ишта ради да се натоваре и да кољу вола и за кило меса, а танге франге комбинације типа Цомсара су и купљене да пола а можда и више плаћене цијене иде режиму илити главоњи а остатак белосвјетским протухама и битангама...која црна економија, овдје се само пљачка народ...и бука око државне имовине је само да им неби неко други отео плијен. Ипак не могу тако брзо распродати колико се на другој страни могу брзо задуживати...губа их разгубала а народ заслужује режимске протухе нарочито гласачи слијепог Вође...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

27.02.2024 13:57

То Миле царе, јаши и пљачкај Србе, ти то радиш најбоље. Овце и јесу да им се гули кожа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неук

27.02.2024 14:36

Као неко ко је потпуно неук (лаик) по питању електроенергетског сектора имао бих неколико питања за Директора ХЕ Вишеград, Извршног директора за инвестиције и развој, Руководиоца сектора за инвестиције и развој и Руководиоца службе за инвестиције и развој за које тражим одговоре да би ми било јасно оно за што сам неук. Колико је до сада ХЕ на Дрини Вишеград уложило новчаних средстава у куповину ХЕ Бистрица од Калдере. - Колико је до сада ХЕ на Дрини Вишеград уложило новчаних средстава у докапитализацију ХЕ Бистрица. - Податке о кинеском кредиту за ХЕ Бистрица ( на колико година је узет кредит , која је каматна стопа кредита на годишњем нивоу). - Рок изградње три хидоелектране ХЕ Бистрица – који радови су до данас изведени за финасијска средства које је до сада уложила ХЕ на Дрини Вишеград. - Рок исплативости инвестиције изградње три хидроелектране Бистица по студији економске оправданости изградње ХЕ Бистрица. - Јели планирана цијена киловат сата на прагу 11 фенинга, да ли је то могуће остварити у данашњим тржишним цијенама електричне енергије. - Јели тренутно стање електричне енергије из Нуклеарних електрана Белене 1 и 2 из Бугарске и Пакс из Мађарске : ноћни режим 1 фенинг по киловату, дањски средњи термин 3 до 4 фенинга по коловату и ударни шпиц термин ујутро и увече максимално 8 фенинга по киловату, може ли се цијена енергија са ХЕ Бистрица по 11 фенинга носити са тржишном цијеном електричне енергије. – Постоји ли студија оправданости и студија процјене за куповину хотела Комсар Рудо. - Колико је радника запослено у хотелу Комсар у Рудом. – Колико ХЕ на Дрини Вишеград на мјесечном нивоу издваја финсијских средстава за хотел у Рудом, а колики су мјесечни приходи хотела у Рудом. Неколико издвојених питања из мноштва осталих питања.

ОДГОВОРИТЕ