Srpska planira milionske gubitke u preduzećima koja je skupo platila

Republika Srpska dala je milione maraka za kupovinu hidroelektrane „Bistrica“ i propalog hotela „Comsar Rudo”, a umjesto profita, RS je ovim investicijama samo povećala spisak gubitaša u svom vlasništvu.

Republika Srpska 27.02.2024 | 07:50
Srpska planira milionske gubitke u preduzećima koja je skupo platila

To pokazuju poslovni planovi ovih preduzeća koja u ovoj, ali i naredne dvije godine planiraju da naprave višemilionski gubitak.

Naime, konsolidovanim planom poslovanja „Hidroelektrana na Drini“, u okviru kojeg posluju i ova dva preduzeća, a koji je prihvaćen na Skupštini akcionara, predviđeno je da dva preduzeća imaju minus u tri planske godine.

Tako je planirani gubitak HE „Bistrica“ u ovoj godini 1,3 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona, a u 2026. godini 1,8 miliona KM.

Gubitak je planiran i za hotel „Rudo“ i to u ovoj godini 591.000 KM, u idućoj 527.000 i u 2026. minus od 433.000 maraka.

„Oba zavisna preduzeća imaju loše pokazatelje likvidnosti u planskom periodu“, navedeno je na sjednici Skupštine akcionara.

I dok su predstavnici državnog kapitala u „HE na Drini“ mahom i bez mnogo obrazlaganja prihvatili ovakav plan, predstavnici fondova, kao manjinski akcionari, su bili protiv.

Predstavnici Euroinvestment fonda naveli su da investiciju za finansiranje tekućih troškova hotela „Comsar Rudo“ ne smatraju ekonomski opravdanom investicijom.

Predstavnici Kristal invest fonda su takođe glasali protiv navodeći da su bili i protiv kupovine HE „Bistrica“ navodeći da je u sve tri planske godine predviđeno negativno poslovanje.

Protiv su bili i Polara invest i Jahorina Koin koji su istakli da je poslovna šema sa planiranim dokapitalizacijama u hotel „Comsar Rudo“ u iznosu od 1,5 miliona KM i konstantnim planiranim gubicima u poslovanju neprihvatljiva.

Međutim, s obzirom na to da državni predstavnici u Skupštini akcionara imaju većinu glasova ovakav plan je, ipak, usvojen.

Podsjećamo, Republika Srpska je 2019. godine po drugi put postala vlasnik preduzeća „HE Bistrica“.

Riječ je o preduzeću koje je Srpska 2008. godine prodala firmi „Kaldera company“ za 6,8 miliona KM, a zatim ga 11 godina kasnije ponovo otkupila, ali po daleko većoj cijeni. Naime, Srpska je „Kalderi“ za ovo preduzeće prije nekoliko godina dala 21,6 miliona KM.

Riječ je o preduzeću koje ima koncesiju na izgradnju tri centrale na istoimenoj rijeci u Foči, čija je gradnja počela krajem 2021. godine.

Kada je u pitanju hotel „Comsar Rudo“, koji je bio u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, “Hidroelektrane na Drini” su ga kupile krajem 2022. godine za 2,25 miliona KM.

Taj hotel je kupljen iako godinama nije radio, a i tada je imao nagomilane gubitke.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Nikolina Perisic

27.02.2024 07:55

Sta ocekivati drugo kad je direktor He na Drini prodavao kokice u bioskopu Andricgrad pa preletio na mjesto direktora. I ovi su minusi dobri znajuci kapacitete najpoznatijeg kokicara.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.02.2024 08:07

Šta kažu u OHR-u, MMF-u na ovu pljačku?! Ne zanima ih, a?

ODGOVORITE
Name

Kole

27.02.2024 08:13

Zato He na Drini ne isplaćuje,dividende akcionarima već 5 godina.Sramota!

ODGOVORITE
Name

Oli

27.02.2024 08:22

Sta banda radi a nwplatis predplatu na režimsku tv oduzimaju imovinu i sile se na bijedi,fuj

ODGOVORITE
Name

Mile Bosanac

27.02.2024 08:26

Nekoga cudi? Molim novinare da ubuduce napisu nesto sto je vlast "uspjela" da uradi! Znam da ce biti "urijetko" al` i ovo je pomalo dosadilo...

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.02.2024 08:34

Dali smo vlast lopovima i bitangama, ološu i izdajnicima, šverceru i lažovu, Papcima i Burlama, dispečeru i Pejinoj unuci, i onda se sada čudimo našoj propasti. Glupi narodi polako nestaju zahvaljujući svojoj gluposti i svojim izdajnicima, a ne spoljnjim neprijateljima. 25 godina gledamo lopužu kako nas krade i uništava, pa ćutimo ili ga još podržavamo.

ODGOVORITE
Name

Normalan

27.02.2024 08:54

Gospodo glasači uzmite u obzir ove informacije na sledećim izborima glasajte za taštitnike "nacionlnih interese" mada ja neznam šta to znači, kakvi su ti nacionalni interesi. Ma glasajte vi za sektu i režim.

ODGOVORITE
Name

Vgd

27.02.2024 09:41

Klosari visegradski, sve je ovo kombinacija izmedju lokalnog snsd i rudjanskog serifa poznatijeg kao sumar. Niko nema 2 osnovne svi su se ispilili iz kombinacina koje traju godinama! Zasto ne ispitate malo ko je ucestvovao u tuci sa policijom!? Ko od direktora i politicara je jeb..o majku policajcima, a naravno plava garda visegrada je manja od makovog zrna. Citavo selo visegrad je iskompleksirano jer je sve uceno i pametno otislo!

ODGOVORITE
Name

Miki

27.02.2024 10:01

Prvo pokradu i lažiraju rezultate izbora da bi prigrabili vlast. Tako postanu "predstavnici većinskog kapitala" pa preglasavanjem i rđavim upravljanjem pokradu sve što dohvate. Tako smo i došli u ovu situaciju.

ODGOVORITE
Name

NoviSad

27.02.2024 10:23

Ukidajte to, poskapacete od gladi. Ne moze vas Srbija hraniti doveka! Dosta visee

ODGOVORITE
Name

075

27.02.2024 10:53

Prepjev legendarne sarajevske grupe "Crvena jabuka", "idemo do dna, Milorad, Srpska, ti i ja"!

ODGOVORITE
Name

Jeha

27.02.2024 11:00

Nemojte ljudi tako..! Treba imati razumijevanja. I mrvu povjerenja. Ipak je taj ruski oligarh Serdarov veliki prijatelj 'našega' precednika.

ODGOVORITE
Name

Jasin

27.02.2024 11:34

Mile polako, svjesno i sto je najbitnije, po njega, uspjesno zavrsava posao nestanka Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

BoracRS

27.02.2024 12:14

Ovo bukvalno nema nigdje na svijetu čim izgrade bilo šta odmah u budžetu planiraju sredstva za pokrivanje gubitaka

ODGOVORITE
Name

Realno

27.02.2024 13:35

Lešinari sektaški ništa i ne rade drugo već samo strvinare i gledaju gdje išta radi da se natovare i da kolju vola i za kilo mesa, a tange frange kombinacije tipa Comsara su i kupljene da pola a možda i više plaćene cijene ide režimu iliti glavonji a ostatak belosvjetskim protuhama i bitangama...koja crna ekonomija, ovdje se samo pljačka narod...i buka oko državne imovine je samo da im nebi neko drugi oteo plijen. Ipak ne mogu tako brzo rasprodati koliko se na drugoj strani mogu brzo zaduživati...guba ih razgubala a narod zaslužuje režimske protuhe naročito glasači slijepog Vođe...

ODGOVORITE
Name

Mujo

27.02.2024 13:57

To Mile care, jaši i pljačkaj Srbe, ti to radiš najbolje. Ovce i jesu da im se guli koža.

ODGOVORITE
Name

Neuk

27.02.2024 14:36

Kao neko ko je potpuno neuk (laik) po pitanju elektroenergetskog sektora imao bih nekoliko pitanja za Direktora HE Višegrad, Izvršnog direktora za investicije i razvoj, Rukovodioca sektora za investicije i razvoj i Rukovodioca službe za investicije i razvoj za koje tražim odgovore da bi mi bilo jasno ono za što sam neuk. Koliko je do sada HE na Drini Višegrad uložilo novčanih sredstava u kupovinu HE Bistrica od Kaldere. - Koliko je do sada HE na Drini Višegrad uložilo novčanih sredstava u dokapitalizaciju HE Bistrica. - Podatke o kineskom kreditu za HE Bistrica ( na koliko godina je uzet kredit , koja je kamatna stopa kredita na godišnjem nivou). - Rok izgradnje tri hidoelektrane HE Bistrica – koji radovi su do danas izvedeni za finasijska sredstva koje je do sada uložila HE na Drini Višegrad. - Rok isplativosti investicije izgradnje tri hidroelektrane Bistica po studiji ekonomske opravdanosti izgradnje HE Bistrica. - Jeli planirana cijena kilovat sata na pragu 11 feninga, da li je to moguće ostvariti u današnjim tržišnim cijenama električne energije. - Jeli trenutno stanje električne energije iz Nuklearnih elektrana Belene 1 i 2 iz Bugarske i Paks iz Mađarske : noćni režim 1 fening po kilovatu, danjski srednji termin 3 do 4 feninga po kolovatu i udarni špic termin ujutro i uveče maksimalno 8 feninga po kilovatu, može li se cijena energija sa HE Bistrica po 11 feninga nositi sa tržišnom cijenom električne energije. – Postoji li studija opravdanosti i studija procjene za kupovinu hotela Komsar Rudo. - Koliko je radnika zaposleno u hotelu Komsar u Rudom. – Koliko HE na Drini Višegrad na mjesečnom nivou izdvaja finsijskih sredstava za hotel u Rudom, a koliki su mjesečni prihodi hotela u Rudom. Nekoliko izdvojenih pitanja iz mnoštva ostalih pitanja.

ODGOVORITE