Раст цијена какаоа може довести до несташице чоколаде

Љубитељи чоколаде широм свијета можда ће се морати припремити за несташицу слаткиша због цијене какаоа која достиже невиђене висине и за коју економисти не предвиђају тренд пада током 2024. године, јавља Анадолија.

Свијет 26.02.2024 | 21:59
Раст цијена какаоа може довести до несташице чоколаде

Цијене какаоа су се и више него удвостручиле од почетка прошле године, достигавши рекордних 9.010,59 долара по тони на њујоршком тржишту робе у другој седмици фебруара.

Неповољни временски услови, кријумчарење и болести допринијели су повећању цијена, што је резултирало мањим приносима у Обали Слоноваче, која производи скоро 40 посто свјетске производње какао зрна, и Гани, која производи 20 посто.

Ел Нињо, временски образац који узрокује сушу у западној Африци, имао је значајан утјецај на производњу какаоа у споменутим земљама.

Снажни сезонски вјетрови и недостатак падавина такођер су допринијели несташици, присиљавајући трговце да се боре са залихама због чега су морали подићи цијене.

Произвођачи чоколаде, као резултат раста цијена примарних састојака, припремају се за потенцијално успоравање потражње.

 

У извјештају добављача састојака Хенлеy Бридгеа, очекује се да ће се повећање цијена какаоа од 15 до 20 посто у првој половини 2024. наставити до краја године.

Овај пораст цијена већ је имао таласасти учинак на индустрију, а произвођачи чоколаде су прилагодили своје пословање како би остали на површини.

“То је узнемирујуће с обзиром да нисмо били свједоци тако значајног смањења производње какаоа посљедњих година”, рекао је за Анадолу Самуел Адимадо, предсједник групе купаца какаоа из Гане, изражавајући забринутост због пада производње какаоа.

Навео је да не само да су примијетили пад производње, већ су морали и смањити њихове операције, укључујући отпуштања и раскид уговора за неке упосленике.

Међутим, Јавиер Блас, стручњак за енергетику и робу са сједиштем у Лондону и колумниста “Блоомберга”, вјерује да је “ово неопходна криза”.

“Свијету су потребне више цијене како би се подстакло поновно сађење милиона старих стабала и боље бринуло о постојећим”, рекао је Биас у недавној објави на X-у.

Други произвођачи који користе какао као састојак, као што су козметика и фармацеутски производи, могу доживјети пораст цијена или поремећаје у ланцу опскрбе.

Економије у развоју, посебно оне са великом потражњом за чоколадом, могу имати потешкоћа у задовољавању захтјева купаца.

(Анадолија) Фото: Пиxабаy

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Шанса за Проклетнике

26.02.2024 23:05

Какао и кокаин треба да се изједначи цијена. Да би политичари могли легално диловати оба производа да е не скривају за кокаин

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСФАЛТ

27.02.2024 02:48

НИКАКАВ ПРОБЛЕМ. СИРОТИЊА НЕМА ПАРА ЗА ХЛЕБ, ПА ЈОЈ ЧОКОЛАДА НЕ ТРЕБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравље

27.02.2024 07:17

Шта има везе! Слатко свакако није здраво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто година

27.02.2024 07:57

Наш народ до прије сто година није знао шта је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

27.02.2024 08:26

Овде и хљеб луксуз🙏

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стањцани

27.02.2024 08:51

И какао је реална вриједност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.02.2024 09:16

Не једемо је. Круха само да буде. Домаће воћкице и ситне, боље је јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има лијека

27.02.2024 11:07

Ники проблем. Скочиће цијена чоколаде као готовог производа. Коме не паше, нека узима леба. И мирна Босна, а са њом и РС-а и на крају и Марија Антоанета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

27.02.2024 13:40

Значи у Тропику већ сутра нове цијене. За сваки случај, злу не требало.

ОДГОВОРИТЕ