Rast cijena kakaoa može dovesti do nestašice čokolade

Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu slatkiša zbog cijene kakaoa koja dostiže neviđene visine i za koju ekonomisti ne predviđaju trend pada tokom 2024. godine, javlja Anadolija.

Svijet 26.02.2024 | 21:59
Rast cijena kakaoa može dovesti do nestašice čokolade

Cijene kakaoa su se i više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugoj sedmici februara.

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače, koja proizvodi skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Ninjo, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan utjecaj na proizvodnju kakaoa u spomenutim zemljama.

Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padavina također su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

 

U izvještaju dobavljača sastojaka Henley Bridgea, očekuje se da će se povećanje cijena kakaoa od 15 do 20 posto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

Ovaj porast cijena već je imao talasasti učinak na industriju, a proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi ostali na površini.

“To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaoa posljednjih godina”, rekao je za Anadolu Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaoa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaoa.

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti njihove operacije, uključujući otpuštanja i raskid ugovora za neke uposlenike.

Međutim, Javier Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista “Bloomberga”, vjeruje da je “ovo neophodna kriza”.

“Svijetu su potrebne više cijene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim”, rekao je Bias u nedavnoj objavi na X-u.

Drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu opskrbe.

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

(Anadolija) Foto: Pixabay

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Šansa za Prokletnike

26.02.2024 23:05

Kakao i kokain treba da se izjednači cijena. Da bi političari mogli legalno dilovati oba proizvoda da e ne skrivaju za kokain

ODGOVORITE
Name

ASFALT

27.02.2024 02:48

NIKAKAV PROBLEM. SIROTINJA NEMA PARA ZA HLEB, PA JOJ ČOKOLADA NE TREBA

ODGOVORITE
Name

Zdravlje

27.02.2024 07:17

Šta ima veze! Slatko svakako nije zdravo!

ODGOVORITE
Name

Sto godina

27.02.2024 07:57

Naš narod do prije sto godina nije znao šta je to

ODGOVORITE
Name

Oli

27.02.2024 08:26

Ovde i hljeb luksuz🙏

ODGOVORITE
Name

Stanjcani

27.02.2024 08:51

I kakao je realna vrijednost.

ODGOVORITE
Name

+

27.02.2024 09:16

Ne jedemo je. Kruha samo da bude. Domaće voćkice i sitne, bolje je jesti.

ODGOVORITE
Name

Ima lijeka

27.02.2024 11:07

Niki problem. Skočiće cijena čokolade kao gotovog proizvoda. Kome ne paše, neka uzima leba. I mirna Bosna, a sa njom i RS-a i na kraju i Marija Antoaneta.

ODGOVORITE
Name

Viola

27.02.2024 13:40

Znači u Tropiku već sutra nove cijene. Za svaki slučaj, zlu ne trebalo.

ODGOVORITE