Разлиле се фекалије и отпадне воде са фарме "ЗП комерц"

Да велики не брину о малима, показује и овај примјер из семберског села Средњи Драгаљевац. У овом селу је фарма Месне индустрије "ЗП комерц", а фекалије и отпадне воде из штала разлиле су се по њивама и угрозиле биљни и животињски свијет и мјесно гробље. Мјештани су огорчени.

Република Српска 26.02.2024 | 20:14
Разлиле се фекалије и отпадне воде са фарме "ЗП комерц"

Велика фарма направила је велики проблем. Све фекалије из штале разлиле су се по селу. Мјештани у страху и очају.

“Ово се појавило прије мјесец дана када је масовно почело пуштање фекалија. Излази поред главног пута, па дођу овдје код гробља, сваки дан неко зове да се интервенише да се ријеши”, рекао је Љубиша Милошевић, предсједник МЗ Средњи Драгаљевац.

Раденко Љубинковић, мјештанин, истиче да је ово недопустиво.

“Овакве ствари се не могу толерисати. Овдје је и гробље, овдје лежи мој отац. Задушнице су сад за који дан, шта да радим?” пита Љубинковић.

Мјештани тврде да су фекалије уништиле биљни и животињски свијет у рјечици Ступањ, те да све те фекалије водом дођу до града и каналом Дашница иду у Саву.

“Непријатан мирис шири се из фарме, који је толико јак да штипа за очи, ми ћемо сви да се разболимо од астме, рака плућа”, каже Љубинковић.

Да би без велике помпе ријешили горући проблем, локално становништво више пута упозоравало је власника ЗП Љубишу Росића.

“Ја сам сједио са Љубишом Росиће, рекао је да му је миш прегризао кабал на појилици, и да је он пустио 10 цистерни због миша. У четвртак дођем овдје и видим осока, сликам снимим, каже: 'Хвала ти што си ми јавио нећу више то да радим'. У четвртак дођем кад опет осока иде”, тврди Љубинковић.

Росић није хтио пред камеру. Каже, имао је хаварију на фарми, неће да се замјера становништву па ће настојати проблем да ријеши у наредна два
дана.

У међувремену, мјештани су проблем пријавили Комуналној полицији, гдје им је речено да они нису задужени за тај ресор и упутили их на ветеринарску инспекцију. Они би требало да установе да ли ЗП ради све по пропису. Док се институције договоре ко је надлежан за овај проблем, фекалије ће да се гнијезде по каналима и да испаравају.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ракац

26.02.2024 20:28

Ко Росица смије да дира, он је Додиков побратим. Миле њему неповратне кредите и подстицаје, Љубиса њему проценат,велики, од зараде Милорадова стара сема, јер тако мора и једино мозе да ради веци привредник у РС. Велики маркети, дрвокрадице из Теслица, лијекови, рудници...итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберци

26.02.2024 20:44

Тајкуни додикови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

26.02.2024 21:49

Цовјек подрзава насег драгог водју и нико му немозе ниста Има цовјек уредну папирологију а плус еко храна

ОДГОВОРИТЕ
Name

саветник

26.02.2024 22:18

Имате и цистерне и приколице одете до куце власника спорне фарме и истоварите осоку ако реагује комунална платите казну и тако опет ако не ријеси вас проблем а ријесице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еих

26.02.2024 22:23

И опет ће неко сутра ујутру да удје и купи нешто код њих🤔

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

27.02.2024 01:05

То траје вец 15 година, сад се сјетили. Одлазе у Саву само њему нико ниста не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

27.02.2024 01:19

У месрама ЗП комерц је смеће и ништа код њих не купујем. Ко хоће да се отрује нека код њих купи месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д2

27.02.2024 04:15

Комунална инспекција не говори истину и пере руке. Вјероватно неко зна зашто. За све што се дешава у фарми надлежна је ветеринарска инспекција. А за све што се дешава изван фарме и последице по околин надлежна је комунална инспекција и еколошка инспекција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.02.2024 05:47

Ма пустите фекалије сад це да се копа литијум а ту су тек отрови отроваце дрину и саву и сву околину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

27.02.2024 06:59

Ста раде водни инспектори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

27.02.2024 07:55

Народ је то заслужио, прода глас за 50км и гласају за Бурлу, Папка, Дакића, Чеду, Вози Мишко Вепра, Недељка, па се она чудимо што по нама ђубре и осоку. Тако нам и треба. Не разликујемо се ми пуно од стоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.02.2024 10:21

Какав безобразлук. Зар су неки људи и у 21 ВИЈЕКУ, толико некултурни и саможиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.02.2024 13:16

Ови што пишу која је инспекција надлежна и гдје или не знају или се праве луди. Инспекција је надлежна само када су обични грађани упирању. Онда дођу онако са висине, дрчни, безобразни ...па као све по закону. Овдје код оваквих тајкуна не могу ни ући, а ако се деси баш да морају, онда дођу знате зашто. Ненамо ми инспекцију која ради свој посао, а вјерујте, по Закону о инспекцији огромна су им овлаштења. Чак имају право да позову полицију и да иду заједно. Тако да ја из свог искуства за све неправилности и криминал на прво мјесто оптужујем инспекцију и полицију па онда тајкуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

27.02.2024 15:33

Живио велики вођа који је очигледно крив и за фекалије ЗП комерца. Никад га нисам симпатисо у животу али неће пресједник РС било ко даје у питању бити одговоран што се излијевају фекалије. Ваљда постоје комуналне инпекције које требају радити оно за шта су плаћени. Понекад мало претјерујемо.

Name

Миле

28.02.2024 07:24

Ста на ово све казе нас постени градонацелник Петровић. Зар комунална инспекција није у његовој интервенције.

ОДГОВОРИТЕ