Razlile se fekalije i otpadne vode sa farme "ZP komerc"

Da veliki ne brinu o malima, pokazuje i ovaj primjer iz semberskog sela Srednji Dragaljevac. U ovom selu je farma Mesne industrije "ZP komerc", a fekalije i otpadne vode iz štala razlile su se po njivama i ugrozile biljni i životinjski svijet i mjesno groblje. Mještani su ogorčeni.

Republika Srpska 26.02.2024 | 20:14
Razlile se fekalije i otpadne vode sa farme "ZP komerc"

Velika farma napravila je veliki problem. Sve fekalije iz štale razlile su se po selu. Mještani u strahu i očaju.

“Ovo se pojavilo prije mjesec dana kada je masovno počelo puštanje fekalija. Izlazi pored glavnog puta, pa dođu ovdje kod groblja, svaki dan neko zove da se interveniše da se riješi”, rekao je Ljubiša Milošević, predsjednik MZ Srednji Dragaljevac.

Radenko Ljubinković, mještanin, ističe da je ovo nedopustivo.

“Ovakve stvari se ne mogu tolerisati. Ovdje je i groblje, ovdje leži moj otac. Zadušnice su sad za koji dan, šta da radim?” pita Ljubinković.

Mještani tvrde da su fekalije uništile biljni i životinjski svijet u rječici Stupanj, te da sve te fekalije vodom dođu do grada i kanalom Dašnica idu u Savu.

“Neprijatan miris širi se iz farme, koji je toliko jak da štipa za oči, mi ćemo svi da se razbolimo od astme, raka pluća”, kaže Ljubinković.

Da bi bez velike pompe riješili gorući problem, lokalno stanovništvo više puta upozoravalo je vlasnika ZP Ljubišu Rosića.

“Ja sam sjedio sa Ljubišom Rosiće, rekao je da mu je miš pregrizao kabal na pojilici, i da je on pustio 10 cisterni zbog miša. U četvrtak dođem ovdje i vidim osoka, slikam snimim, kaže: 'Hvala ti što si mi javio neću više to da radim'. U četvrtak dođem kad opet osoka ide”, tvrdi Ljubinković.

Rosić nije htio pred kameru. Kaže, imao je havariju na farmi, neće da se zamjera stanovništvu pa će nastojati problem da riješi u naredna dva
dana.

U međuvremenu, mještani su problem prijavili Komunalnoj policiji, gdje im je rečeno da oni nisu zaduženi za taj resor i uputili ih na veterinarsku inspekciju. Oni bi trebalo da ustanove da li ZP radi sve po propisu. Dok se institucije dogovore ko je nadležan za ovaj problem, fekalije će da se gnijezde po kanalima i da isparavaju.

(BN) Foto: BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Rakac

26.02.2024 20:28

Ko Rosica smije da dira, on je Dodikov pobratim. Mile njemu nepovratne kredite i podsticaje, Ljubisa njemu procenat,veliki, od zarade Miloradova stara sema, jer tako mora i jedino moze da radi veci privrednik u RS. Veliki marketi, drvokradice iz Teslica, lijekovi, rudnici...itd.

ODGOVORITE
Name

Semberci

26.02.2024 20:44

Tajkuni dodikovi.

ODGOVORITE
Name

AR

26.02.2024 21:49

Covjek podrzava naseg dragog vodju i niko mu nemoze nista Ima covjek urednu papirologiju a plus eko hrana

ODGOVORITE
Name

savetnik

26.02.2024 22:18

Imate i cisterne i prikolice odete do kuce vlasnika sporne farme i istovarite osoku ako reaguje komunalna platite kaznu i tako opet ako ne rijesi vas problem a rijesice

ODGOVORITE
Name

Eih

26.02.2024 22:23

I opet će neko sutra ujutru da udje i kupi nešto kod njih🤔

ODGOVORITE
Name

Rex

27.02.2024 01:05

To traje vec 15 godina, sad se sjetili. Odlaze u Savu samo njemu niko nista ne moze.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.02.2024 01:19

U mesrama ZP komerc je smeće i ništa kod njih ne kupujem. Ko hoće da se otruje neka kod njih kupi meso.

ODGOVORITE
Name

D2

27.02.2024 04:15

Komunalna inspekcija ne govori istinu i pere ruke. Vjerovatno neko zna zašto. Za sve što se dešava u farmi nadležna je veterinarska inspekcija. A za sve što se dešava izvan farme i posledice po okolin nadležna je komunalna inspekcija i ekološka inspekcija.

ODGOVORITE
Name

borac

27.02.2024 05:47

Ma pustite fekalije sad ce da se kopa litijum a tu su tek otrovi otrovace drinu i savu i svu okolinu.

ODGOVORITE
Name

Beg

27.02.2024 06:59

Sta rade vodni inspektori?

ODGOVORITE
Name

Mara

27.02.2024 07:55

Narod je to zaslužio, proda glas za 50km i glasaju za Burlu, Papka, Dakića, Čedu, Vozi Miško Vepra, Nedeljka, pa se ona čudimo što po nama đubre i osoku. Tako nam i treba. Ne razlikujemo se mi puno od stoke.

ODGOVORITE
Name

+

27.02.2024 10:21

Kakav bezobrazluk. Zar su neki ljudi i u 21 VIJEKU, toliko nekulturni i samoživi.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

27.02.2024 13:16

Ovi što pišu koja je inspekcija nadležna i gdje ili ne znaju ili se prave ludi. Inspekcija je nadležna samo kada su obični građani upiranju. Onda dođu onako sa visine, drčni, bezobrazni ...pa kao sve po zakonu. Ovdje kod ovakvih tajkuna ne mogu ni ući, a ako se desi baš da moraju, onda dođu znate zašto. Nenamo mi inspekciju koja radi svoj posao, a vjerujte, po Zakonu o inspekciji ogromna su im ovlaštenja. Čak imaju pravo da pozovu policiju i da idu zajedno. Tako da ja iz svog iskustva za sve nepravilnosti i kriminal na prvo mjesto optužujem inspekciju i policiju pa onda tajkune.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

27.02.2024 15:33

Živio veliki vođa koji je očigledno kriv i za fekalije ZP komerca. Nikad ga nisam simpatiso u životu ali neće presjednik RS bilo ko daje u pitanju biti odgovoran što se izlijevaju fekalije. Valjda postoje komunalne inpekcije koje trebaju raditi ono za šta su plaćeni. Ponekad malo pretjerujemo.

Name

Mile

28.02.2024 07:24

Sta na ovo sve kaze nas posteni gradonacelnik Petrović. Zar komunalna inspekcija nije u njegovoj intervencije.

ODGOVORITE