Гдје је нестала чувена атлетичарка Јелена Исинбајева

Јелена Исинбајева (41) је једна од најбољих атлетичарки свих времена. Двострука је олимпијска побједница (2004. и 2008.), освајачица бронзане медаље на Олимпијским играма 2012. године.

Спорт 26.02.2024 | 17:03
Гдје је нестала чувена атлетичарка Јелена Исинбајева

Прошле године се појавила информација да прослављена спортисткиња данас живи на Тенерифима. Удата је за Никиту Петинова, иначе бившег руског репрезентативца у бацању копља, с којим има и кћерку Еву и сина Добрињу. Свјетска рекордерка је била повјереник Владимира Путина на предсједничким изборима 2012. године. Пет година касније постала је дио тима руског предсједника, због чега је често критикована од спортских структура, прије свих МОК-а.

Исинбајева је такође била инструктор атлетике у ЦСКА и има чин мајора. Она је 2016. године дошла да подржи руску војску у бази у Сирији.  Године 2023. у медијима су се појавиле информације да Елена Исинбајева живи на острву Тенерифе. На друштвеним мрежама, спортиста је рекао да у Русији, "као и у било којој другој земљи у Европи, сваки спортиста припада једном или другом клубу".

У њеном случају говоримо о припадности ЦСКА. Она је објаснила и да током своје спортске каријере није била припадник Оружаних снага Русије, а чин мајора, који јој је додељен за наступ у ЦСКА, назвала је номиналним.

„До 2018. била сам члан ЦСКА и добијала високе награде и титуле за изузетна спортска достигнућа. Ти чинови о којима се данас говори су номинални, јер ја нисам и никада нисам био у служби Оружаних снага РФ. Као што никада нисам била посланик Државне Думе нити члан било које партије. Мој позив је спорт”, истакла је тада атлетичарка. 

Након неког времена обрисала је фотографију са руским предсједником Владимиром Путином са друштвених мрежа. То је изазвало скандал у Русији и од тада више ништа није било исто. Руски министар обране Сергеј Шојгу додијелио јој је 2015. чин бојнице, а интернет је преплављен њезиним фотографијама у униформи у којој се често појављивала у јавности.

Сергеј Меликов, шеф Дагестана одакле долази њезина породица, предложио је да се, с обзиром на њезине изјаве, преименује стадион назван по њој. Руски министар спорта Олег Матицин назвао је неприхватљивим став Исинбајеве према војном чину.

„Неприхватљиво је на такав начин третирати војни чин, држављанство и догађаје који се одвијају у вашој домовини. Свака особа која воли своју земљу има недвосмислено негативан став према таквим изјавама", рекао је Матицин за руску новинску агенцију ТАСС.

Против Исинбајеве је комисија МОК-а чији је она један од чланова започела истрагу због наводне подршке војним операцијама у Украјини. као и њених уговорних веза са војним структурама. Касније је МОК саопштио да нису пронађени прекршаји и да би се могла вратити својим дужностима. 

Олимпијска шампионка у плесу на леду Татјана Навка рекла је да је Елена Исинбајева живјела на Канарским острвима "давно прије свих ових прича" и да тамо има породицу. Такође је истакла да Исинбајева није у потпуности војно лице.

Након почетка рата није се јавно изјаснила о свом ставу према "специјалној војној операцији". Рускиња је од стране Украјине стављена на листу санкција, и то на 50 година. Данас више није миљеница ни у Русији. 

(Независне) Фото: Принтскрин/Телеграм

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дај бозе паризера пилецег

26.02.2024 17:31

Тако це и клемпо кгб лизогуз да продје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јака

26.02.2024 17:54

Јака ствар што је стављена на листу санкција Украјине.Много је то насикирало.Украјина је по корупцији исоред нас који смо били у рату.Сјећамо се још украјинки које су долазиле 96 и 1997 и да се баве најстаријим занатом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака

27.02.2024 17:59

Сјецамо се👍

Name

Мудра и паметна

26.02.2024 18:12

Била и остала сампионка. Свала јој цаст. Незаборавни су њени летови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово питање

26.02.2024 19:21

...се поставило прошле године. Жена побјегла од Путина и шта сад? Виде сви да је Путин полудио и да је велики злочинац! Стаљин бр 2 !

ОДГОВОРИТЕ
Name

демагистрис

27.02.2024 16:01

Мало си побркао бабе и забе.

Name

Патак

27.02.2024 22:46

Јак стручњак коментарише

Name

Борко

26.02.2024 19:34

Овај свет је тешко и неизлечиво оболио од лудила и мржње. Не смеш бити неутралан или имати свој став, мораш се сврстати, или за Русе или за Украјинце, или за Израел или за Палестину, нема везе што си спортиста или уметник, и политика те не интересује. Мораш да пљујеш по себи и свом народу, не смеш слободно мислити или говорити. Руском диригенту у Мüнцхену дадоше отказ јер није хтео да пљује по своме народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кефалица

27.02.2024 21:00

Да ли је Украјина ставила војни врх Израела на списак санкционисаних? А и политицки врх....

ОДГОВОРИТЕ